Petar Naumoski

Petar Naumoski


Sertaç, Barça ve Efes

01 Ağustos 2021 - 12:51

"Sertaç Şanlı'nın Barcelona'ya transferinde İspanyol ekibin acele etmesinin nedeni, hem EuroLeague'de sezona damga vuran uzunu transfer etmek hem de rakibi Anadolu Efes'i zayıflatmaktı... Bu transfer için acele eden Barca'da koç Saras, Sertaç'tan en iyi şekilde yararlanacaktır." 
 
- ABD’nin Olimpiyat Oyunları'nda eski yıllardaki gibi dominant olamadığını görüyoruz. Sizce hangi sebepler buna neden oldu? NBA’in oyun stilinin değişmesi yüzünden mi yoksa başka bir nedeni var mı?
 
- Artık neredeyse herkes Avrupa ile Amerika basketbolu arasındaki farkın gün geçtikçe azaldığının farkında. NBA’de hepsi olağanüstü olmasa da, önemli rollerde olan ve ABD’li olmayan basketbolcuların sayısı hızla artıyor. Bence ABD, rakiplerinin onlara iyi karşı çıktığı maçları kaybediyor. Özellikle Avrupalı oyuncuların, NBA yıldızlarına karşı oynarken korkuları olmuyor.
 
Ama ABD, fiziksel yatkınlık açısından hâlâ dünyanın en iyi takıma sahip ve bu nedenle diğer tüm milli takımların önündeler. Yetenek, kafa ve kazanma arzusu... Ama Avrupa basketbolu ile aralarındaki makasın iyice daraldığını da rahatlıkla söyleyebilirim...
 
DONCIC ŞİMDİDEN EN İYİLER ARASINDA
 
- Luka Doncic, Oscar Schimdt’in Olimpiyat rekoruna 7 sayı uzakta kaldı. Doncic’in hem NBA hem de ulusal maçlardaki performansını nasıl buluyorsunuz. Jordan, Kobe ve LeBron gibi tarihin en iyilerinden olabilecek midir?

 
- Doncic bazen açıklanamayan şekilde müthiş performanslar sergiliyor. Sloven yıldız, neyi nasıl yaptığını açıklayamadığımız ve üstün basketbol zekasına ve büyük bir tutkuya sahip... İlk Olimpiyatı’ndaki ilk maçında 48 sayı atması ve Oscar’dan (Schimdt) daha fazla sayı atamamış olmasının da geçerli bir nedeni var...  Arjantin'i 118-100 mağlup ettikleri müthiş maçta Luka, 31 dakika oynadı ve son 5 dakika kenardaydı! Luka Doncic şimdiden bu sporda en iyi isimlerin olduğu halkaya girdi.
 
Ama bu asla ona yetmiyor ve Luka, kendini kanıtlamak için çok çalışmaya devam ediyor. Luka Doncic, uzun süre buna dayanabilir ve bu yolda basketbolun en dahi isimlerinden biri olmaya devam edecektir!
 
ÖNEMLİ OLAN TAKIM KİMYASINI KORUMAK
 
- Efes, kadrosunu yine büyük ölçüde korudu. Ancak Efes için, “Yeni bir yüze ihtiyacı var” diyebilir miyiz?
 

- Anadolu Efes kelimenin tam anlamıyla, EuroLeague’de son iki sezonu domine etti ve tabii ki Türkiye Ligi’ni de… Efes'in yeni bir yüze ihtiyacı var mı? Burada bu yeni yüz, takımın yükünü azaltmak için mi, yoksa kazanan takımı bir arada tutup yola devam etmek için mi lazım? İşte bunu şu an için kestirmek kolay gözükmüyor; ama bence kadro kalitesi yeterli...
 
Anadolu Efes için gelecek sezon önemli olan takımın kimyasını korumak, tutkuyla basketbol oynayan bu takımın, devamlılığını sağlamak ve yeni şampiyonluklar kazanmak. Tabii ki takımın sağlıklı olması ve talihsiz sakatlıklar yaşamamaları da önemli bir faktör. 
Umarım kadrodan Sertaç dışında giden başka oyuncu olmaz ve birlikte yeni sezonda da yine güzel işler yaparlar. Anadolu Efes'in keyif veren basketboluna gelecek sezonda da devam etmesi en büyük temennim. 
 
KOKOSKOV VE ZAMANLAMASI!
 
- Igor Kokoskov Fenerbahçe Beko ile yollarını ayırdı ve Dallas’ta Jason Kidd’in ekibine katılacak. Kokoskov’un bu kararını nasıl buluyorsunuz? Kendisini EuroLeague’de kanıtlayabildi mi?

 
- Kokoskov, ilk Avrupa macerasında, Fenerbahçe bencine oturdu; ama o, basketbol kamuoyunda oluşan beklentilerin altında kaldı. 
Özellikle de Fenerbahçe taraftarının gözünde... Bence bunun tek ve en önemli nedeni var, o da zamanlama!
 
Igor Kokoskov, Obradovic’in empoze ettiği bir çalışma stiline sahip Fenerbahçe’ye, düşen bir bütçe ile geldi! Ve böyle olunca da EuroLeaague gibi önemli bir arenada fazla rekabetçi olamıyorsunuz, Anadolu Efes gibi bu dönemde süper basketbol oynayan bir takıma karşı da hem Türkiye'de hem de EuroLeague'de direnemiyorsunuz.
 
Bence, oyuncular arasında iyi bir atmosfer yaratmak için -takıma pek fazla katkıda bulunmayan- Amerikan yaklaşımını ve düşüncesini
uygulamaya çalışması da hataydı. Ve her şeyden önce oyuncular arasında sağlıklı bir ortam yaratmak adına da pek katkıda bulunmadı.
 
Kokoskov kesinlikle iyi bir koç ve Dallas’a Jason Kidd’in yanına gitme kararı, kendisi ve kariyeri için iyi bir karar. Umarım orada iyi zamanlar geçirir. Belki daha sonra her şeyi kendi lehine değiştireceği yeni bir Avrupa macerası için zamanı olur... Kim bilir...
 
SARAS EN İYİ ŞEKİLDE YARARLANIR
 
- Sertaç Şanlı Barcelona’ya transfer oldu. Sertaç, Koç Sarunas Jasikevicius ile iyi bir iletişim içinde olabilir mi? Barcelona’ya katkı sağlayabilir mi?

 
- Sertaç, Efes’in geride bıraktığımız sezonki başarılarında en çok emek veren isimlerden biriydi.. Özellikle bu yıl Avrupa’da kendi pozisyonunun en iyilerinden biri oldu. Tüm bunları göz önünde bulunduran Barça, Sertaç Şanlı ile sözleşme imzalamak ve rakibi Efes'i zayıflatmak için elini çabuk tuttu.
 
Saras akıllı bir koç... İnanıyorum ki o,  Sertaç’ı bu takımda 'nasıl kullanacağını, yeni çevresine ve yeni oyunculara karşı nasıl adapte edeceğini?' şimdiden planlıyordur. Sertaç kendini geçen yıl Anadolu Efes'te ispat etti. Eğer tüm zarlar iyi atılırsa ve sakatlık yaşamazsa Sertaç Şanlı'nın Barcelona'da harika bir performans göstermesini bekleyebiliriz. Sertaç'ın kariyerinde daha başarılı olmasını en içten duygularımla dilerim, yolu açık olsun...

YORUMLAR

  • 0 Yorum