Hidayet Türkoğlu

Hidayet Türkoğlu


BGL, kadın basketboluna da değer katacak

02 Aralık 2021 - 10:32

"Geçtiğimiz sezon kızlar kategorisini başlattığımız Basketbol Gençler Ligi’nde, takım sayısını 16’ya çıkarttık. 2 yıllık planımızda bu sayıyı erkeklerde olduğu gibi 20’ye yükseltmeyi hedefliyoruz. Önümüzdeki süreçte, kadın basketbolunun gelişmesinde de BGL’nin olumlu katkılarını görmeye başlayacağız."

- Yönetim kurulunuzu hazırlarken en önem verdiğiniz kriter neydi, yeni ekibinizi nasıl anlatırsınız?
 
Geçtiğimiz 5 yılda olduğu gibi yeni dönemde de cesur, kararlı ve adil yönetim anlayışımızı sürdüreceğiz. Herkese eşit mesafede, şeffaf ve katılımcı bir yönetim oluşturduk. Basketbola zaman ayıracak, Türk basketbolunun gelişimine kendi tecrübeleri doğrultusunda katkı sağlayacak; basketbol camiasının yanı sıra, iş ve akademik dünyadan çok değerli kişilere yönetim kurulumuzda yer verdik.
 
BASKETBOL GELİŞİM MERKEZİ YENİ BULUŞMA NOKTASI OLACAK  
 
- Türk basketbolunda tesisleşme konusunda önemli bir atılım olan Basketbol Gelişim Merkezi Projesi için neler söylersiniz?

 
- Biz görevi devraldığımız andan itibaren Türk basketbolundaki en büyük eksikliklerden bir tanesi olan tesisleşme konusuna büyük önem verdik. Bildiğiniz gibi; oldukça eskiyen Abdi İpekçi Spor Salonu’nun çatısı statik açıdan
sorunluydu ve buranın yerine yapılacak Basketbol Gelişim Merkezi tamamen bir gereklilikti.
 
Basketbol Gelişim Merkezi’ni, Gençlik ve Spor Bakanlığımızın izni ile projelendirdik. Teğet Mimarlık ile mimari tasarım projesini hazırladık. Gençlik ve Spor Bakanlığımız ile TOKİ arasında imzalanan anlaşma sonucu proje TOKİ’ye devredildi ve inşaat aşamasına geçildi. Tüm dünyanın hayran olacağı bu tesisi devletimizin desteği ile çok yakında Türk basketboluna kazandıracağız.
 
Basketbol Gelişim Merkezi, 10 kişilik ana salonun yanında, 500’er seyirci kapasiteli 3 altyapı salonu, A Mili Kadın ve Erkek takımlarımız için 1000 seyirci kapasiteli bir antrenman ve maç salonu, basketbol müzesi ve kütüphanesi,
alışveriş, konser ve yeme-içme alanlarıyla hem Türk basketbolunu geleceğe taşıyacak muhteşem bir kompleks hem de Türkiye’nin yeni buluşma noktası olacak.
 
EUROLEAGUE KULÜPLERİMİZLE UYUM İÇERİSİNDEYİZ
 
- FIBA - EuroLeague çekişmesi uzun süredir basketbolu olumsuz etkiliyor. Maç tarihlerinin çakışmasının yanı sıra NBA oyuncularının da milli takımlarda yer alamamasına ilişkin düşünceleriniz nelerdir?

 
Milli takım pencereleri ve EuroLeague maçlarının çakışması tüm Avrupa ülkelerini etkileyen sıkıntılı bir durum. Federasyonumuzun kulüplerimizle güçlü iletişimi ve ortak çalışmalarımız sayesinde EuroLeague’de forma giyen
oyunculardan milli takım pencerelerine en fazla sporcu alan ulusal takımlardan bir tanesiyiz.
 
Bu noktada milli takımımızın başarısı için bizimle uyumlu şekilde çalışan EuroLeague temsilcilerimiz Anadolu Efes ve Fenerbahçe Beko’ya bir kez daha teşekkür etmek istiyorum.
 
NBA’deki oyuncularımızın sezon içindeki milli pencerelere katılımı, ABD ile coğrafi uzaklığımız ve oradaki devam eden sezonun yoğunluğu nedeniyle tabii ki mümkün olmuyor; ama kadroya dahil olan oyuncularımızın tümüyle iyi bir takıma sahibiz.
 
BGL’NİN ETKİSİ KADIN BASKETBOLUNDA DA HİSSEDİLECEK
 
- Geçtiğimiz yıllarda çok verimli sonuçlar elde edilen Basketbol Gençler Ligi'ni (BGL) nasıl değerlendiriyorsunuz?

 
- 4 yıl önce, genç basketbolcularımızın maç tecrübesi kazanması ve gelişimlerini desteklemek için bütün operasyonel maliyetleri federasyonumuzca karşılanan Basketbol Gençler Ligi projesini hayata geçirdik. Basketbol Gençler Ligi bugün; milli takımlara, üst liglere, hatta NBA’e oyuncu gönderecek seviyeye ulaştı.
 
BGL’de 4 sezonda 974 genç basketbolcu forma giydi, üst liglere 220 basketbolcu gönderdi, kızlar ve erkeklerde 41 BGL takımı kuruldu, altyapı milli takımların yüzde 90’ı BGL’de forma giyen oyunculardan oluştu. Basketbol Gençler Ligi aynı zamanda camiamızda istihdama da katkı sağladı. Ligde mücadele eden takımlarımızın teknik kadrolarında şimdiye kadar 400’ün üzerinde basketbol emekçisi görev yaptı.
 
Geçtiğimiz sezon kızlar kategorisini başlattığımız Basketbol Gençler Ligi’nde, yine kulüplerimizle birlikte, katılımcı bir yöntemle karar alarak takım sayısını 16’ya çıkarttık. 2 yıllık planımızda bu sayının erkeklerde olduğu gibi 20’ye
çıkarılmasını hedefliyoruz. Önümüzdeki süreçte, kadın basketbolunun gelişmesinde de Basketbol Gençler Ligi’nin olumlu katkılarını görmeye başlayacağız.
 
SPONSORLAR KONUSUNDA ÖRNEK BİR FEDERASYONUZ
 
- Son dönemde her alanda olduğu gibi sporda da sponsorluklar ve gelirler azalmışken, TBF'de farklı bir tablo var. Bu konuda neler söylemek istersiniz?

 
- Geçtiğimiz 5 yıl basketbolumuzun ekonomik anlamda da önemli bir aşama kaydettiği bir dönem oldu. Etkili ve sürdürülebilir mali stratejilerimiz sayesinde federasyonumuzun gelirlerini artırmanın yanında bu gelir artışını kulüplerimize de artı değer olarak yansıttık. Pandemi döneminin olumsuz sonuçları her alanda olduğu gibi sporda da yaşanırken, federasyonumuz gelirlerini bu süreçte dahi artırmayı başardı.
 
Bugün federasyonumuz, kendi kaynaklarının çok büyük bölümünü kendisi yaratarak diğer tüm spor federasyonları arasında örnek bir konumda duruyor.
 
Biz iş ortaklarımız olarak gördüğümüz sponsorlarımızla ilişkimizi stratejik planlamamızın bir parçası olarak değerlendiriyoruz. Basketbolun pozitif etkisini kullanarak iş ortaklarımızın toplumla daha yakın bağ kurması için verimli bir ortam oluşturuyoruz.
 
Sponsorluk iletişimindeki başarımız; aynı zamanda organizasyonel başarımızın, toplumla doğru bağ kurabilmemizin ve bize güvenen markaların değerini basketbolun marka değeriyle en uygun ortamda buluşturabilmemizin bir yansıması. Amacımız; iş ortaklarımızla hem Türk sporuna hem de onlara katkı sağlayacak uzun soluklu iş birlikleri kurmak ve bu konuda örnek bir model olduğumuzu düşünüyorum.

YORUMLAR

  • 0 Yorum