Gülşah Akkaya

Gülşah Akkaya


Sue'suz Seattle...

01 Ekim 2022 - 12:48

"Kadın basketbolunun en önemli ikonlarından biri ve ekimde 42 yaşına basacak olan Sue Bird, WNBA'de en geç yaşta emekliliğe ayrılan basketbolcu unvanını da alarak sahalara veda etti. Başarılarını ve unvanlarını katladığı bir aktif basketbolculuk kariyerinden sonra yeni yolculuğunda bunlara nicelerini ekleyecektir. 'Saha kenarımı olur yoksa ön ofis mi olur?' bilemiyorum; ama Sue Bird’ün kadın basketbolunda ve toplumda yarattığı etki eminim devam edecektir.
 
Sue Bird Seattle Storm’da geçirdiği 21 yılın sonunda play-off yarı finali maçıyla kariyerini noktaladı. Seattle Climate Pledge Arena’da oynanan ve Las Vegas Aces’in 3-1 seriyi kazandığı son maçta, 18 bin 100 taraftar “Teşekkürler Sue” diye salonu inleterek efsane oyuncuyu emekliliğine uğurladılar.

Geleceğin ‘Hall of Famer’ı ve GOAT sıfatını çoktan kazanmış Bird, hem 21 yazını geçirdiği Seattle için hem de kadın basketbolu için kazandığı maçlardan çok daha fazlasının ifade etmekte. 2 sezon önce 39 yaşındayken WNBA’de en çok satılan formanın sahibi olan Sue Bird, özellikle son dönemlerde sosyal adalet meseleleriyle ilgili sesini cesurca her platformda duyurmaya çalıştı. Bulunduğu noktayı ve WNBA’yi önemli bir yer olarak görerek pozitif değişim yönünde düşüncelerini ve fikirlerini paylaşmaktan geri durmadı.

Kariyer başarılarından bahsedersek; kadın basketbolunun efsane antrenörü Geno Auriemma’nın ekolünden UConn’da geçen ve kolej kariyerine 2 NCAA şampiyonluğu sığdıran Bird, profesyonel basketbol kariyene 5 EuroLeague (Rusya), 4 WNBA ve 5 Olimpiyat şampiyonluğu sığdırdı. Bu şampiyonlukların yanında aldığı ödüller ve seçildiği onursal takımlar saymakla bitmiyor.

Genç sporcuların idolü ve rol modeli olan Sue Bird bir röportajında sahadaki hayalleri gerçekleştirmek için en iyisi olmak gerekmediğini; fakat bir yolunu bulmanın ne kadar önemli olduğunu şu cümlelerle açıklıyor: “En uzun ya da en kuvvetli olmanıza gerek yok. Ben hızlıyım ama en hızlı değilim. Biraz çabukluğum var; ama en çabuk ben değilim. İnsanların üzerinden uçamıyorum. Ben başka bir yol bulmalıydım.”

WNBA’in 1997’de ilk sezon başlanmasıyla birlikte ligden onlarca ikonik oyuncu geçti. Bu isimlerin en önemlilerinden biri ve 42 yaşına ekimde basacak olan Sue Bird, WNBA’de en geç yaşta emekliliğe ayrılan basketbolcu unvanını da alarak sahalara veda etti. Başarılarını ve unvanlarını katladığı bir aktif basketbolculuk kariyerinden sonra yeni yolculuğunda bunlara nicelerini ekleyecektir. 'Saha kenarımı olur yoksa ön ofis mi olur?' bilemiyorum; ama Sue Bird’ün kadın basketbolunda ve toplumda yarattığı etki eminim devam edecektir.
 
SUE BIRD
2002–2022    Seattle Storm
2004–2006    Dynamo Moscow
2006–2011    Spartak Moscow Region
2011–2014    UMMC Ekaterinburg

EŞSİZ KARİYERİ...
2021 ABD Basketbol Yılın Kadın Atleti
4 kez WNBA şampiyonluğu
13 kez WNBA All-Star
5 kez WNBA En İyi 5
3 Kez WNBA En iyi İkinci 5
3 kez WNBA Asist Lideri
2 kez WNBA Zirve Performans
WNBA 10. Yıl, 15. Yıl, 20. Yıl ve 25. Yıl takımları
2021 WNBA Komisyoner Kupası şampiyonluğu
5 kez Rusya Ligi şampiyonluğu
5 kez Kadınlar EuroLeague şampiyonluğu
2 kez Avrupa Süper Kupa şampiyonluğu
2 kez NCAA şampiyonluğu
3 kez Nancy Lieberman Ödülü

YORUMLAR

  • 0 Yorum