Gülşah Akkaya

Gülşah Akkaya


Kupa Mersin'de kaldı

01 Nisan 2022 - 10:15

Avrupa'da yollarına doludizgin devam eden Fenerbahçe Safiport ile ÇBK Mersin Yenişehir Belediyesi'ni karşı karşıya getiren Bitci Türkiye Kupası'nı kazanan Çukurova Basket, ev sahibi olduğu organizasyonda tarihinin ilk kupasını kazandı.

Avrupa kupalarında ülkemizi başarıyla temsil eden iki takımın karşı karşıya geldiği Mersin'deki Bitci Türkiye Kupası Finali'nde gülen Fenerbahçe Safiport'u 71-58'lik skorla deviren ÇBK Mersin Yenişehir Belediyesi oldu.

EuroCup'ta son 4'e adını yazdıran Çukurova Basketbol, EuroLeague Final Four'una kalan rakibi Fenerbahçe'yi mağlup ettiği mücadele sonunda tarihindeki ilk kupa zaferine imza attı.

Maçtan önce Fenerbahçe cephesi, başhakem Yener Yılmaz hakkında endişeli olduğuna dair açıklama yaparken, ÇBK Yenişehir karşı bir demeçle, sarı lacivertlileri, spekülasyonlarla hakemi etkisi almaya çalıştığını söyledi. Böylelikle final maçı öncesi gergin bir atmosfer yaratılmış oldu.

Finale gelmeden önce Fenerbahçe Safiport, çeyrek final maçında, eski oyuncusu Kelsey Plum’lı Galatasaray karşısında zorlanmasına rağmen 74-68’lik skorla yarı finale çıktı. Nesibe Aydın’la çıktığı yarı final maçından ise 74-66 galip ayrıldı. Mersin ise Hatayspor’u 81-58 ile rahat, OGM Ormanspor’u ise zorlandığı maçta 96-93 ile geçerek diğer finalist oldu.

Maça rakibine göre daha etkili hücum performansı ile başlayan Çukurova, topu dolandırarak, penetre sonrası içeriden dışarıya ve dışarıdan içeriye yaptığı pas trafiği ile doğru şutları bularak skor üretti.  Fenerbahçe’de topla oynayan oyuncu boyalı alana girdiğinde rakibinin pas kanalını kapatan ÇBK Mersin, sarı lacivertlilerin hücumlarını aksattı. Bu durumu daha fizikli kalarak ve hareketli hücum ederek kırmak isteyen Lapena’nın takımı, ilk çeyreği 23-16 geride kapattı.

İkinci çeyreğe de ilk periyotta olduğu gibi hücumda yırtıcı bir şekilde başlayan ÇBK, yay gerisindeki istikrarını sürdürdü. Savunmada sertlik koyamayan Fenerbahçe, rakibinin potaya olan dirplinglerini izlemekle yetindi. Bulduğu boş şutları ve fast break şanslarını iyi değerlendiremeyen sarı lacivertliler kızlar, savunma ribaundlarında sıkıntı yaşadı ve Mersin’e çok sayıda ikinci şans imkânı verdi. Yenişehir, Fagbanle’nin üretkenliğine karşı cevap almayınca ilk devreye 41-27 önde girdi.

Üçüncü periyortta oyun kontrolünü tamamen eline alan Yenişehir, skoru bir ara 20 sayıya çıkardı. Çeyreğin bir bölümünde alan savunmasına geçen Fenerbahçe, zaten yay gerisinde istikrarlı olan ÇBK’nın farkı 20’lere çıkarmasına kapıyı açmış oldu. İlk yarı tutuk olan Boner, Fagbanle’nin sayı yüküne ortak oldu. Hayes’de hücumda bu ikiliye yardımcı oldu ve Asena savunmada sarı lacivertlilerin kısalarına zor anlar yarattı. İkinci çeyrek sayı bulamayan Iagupova’nın devreye girmesi, Williams’ın katkısı ve Manolya’nın topa baskıyla skoru eriten Fenerbahçe, kader periyoduna 58-45 geride girdi.

Son çeyrekte savunma direnci iyice düşen Fenerbahçe Safiport, yerleşmede problem yaşadı. Yardım savunmasında gardını düşüren sarı lacivertliler, zaten potaya iyi atak eden ÇBK hücumlarına karşı herhangi bir adım atamadı. Hücumda top kayıpları, kaçan atışlar ve zoraki denemeler ile oyundan iyice düştü. Mersin cephesi, Fenerbahçe’nin ön alan baskısı karşısında tıkansa da yarı sahayı tempolu ve paslı geçerek rakibinin son savunma silahını da alaşağı etti. Boner ve Fagbanle’nin liderliğiyle skoru ve oyunu kontrolünde götüren Yenişehir, Fenerbahçe Safiport’u 71-58 yenerek tarihindeki ilk Türkiye Kupası'nı alırken, maçın MVP'si Temi Fagbenle oldu.

YORUMLAR

  • 0 Yorum