Gülşah Akkaya

Gülşah Akkaya


Dört dürtlük Fenerbahçe

01 Haziran 2022 - 15:37

Çukurova Basketbol'u 3-0'lık seri ile geçen Fenerbahçe Safiport, Herbalife Nutrition Basketbol Süper Ligi'nde üst üste 4. kez mutlu sona ulaştı. Potanın Kraliçeleri bu galibiyetle rakibinden Bitci Türkiye Kupası'nın da rövanşını almış oldu.
 
Bu sezon sık sık karşıya gördüğümüz Fenerbahçe Safiport ile ÇBK Mersin Yenişehir Belediyesi bu kez Herbalife Nutrition Kadınlar Basketbol Süper Ligi'nde (KBSL) şampiyon olmak için kozlarını paylaştı.

Bu sezon, koç değişikliği ve Avrupa kupalarında zafere ulaşamama konusunda benzer sıkıntılar yaşayan iki takım arasındaki maçlarda açıkçası rekabet beklenen seviyelere çıkmadı. Fenerbahçe içeride 90-55, 96-56 ve deplasmanda 97-71'lik skorlarla sezon kapanışını havalı yaptı ve ligde üst üste 4. şampiyonluğuna play-off'larda mağlubiyet yüzü görmeden ulaştı.
 
Fenerbahçe Safiport, çeyrek finalde Çankaya Üniversitesi’ni, ilkinde 91-57, ikinci maçta ise 86-65 yenerek yarı finalde Nesibe Aydın ile eşleşmişti. Nesibe Aydın’ı 73-71, 97-62 ve 100-78 yenen Kraliçeler, finalin kapılarını ardına kadar açtı. Mersin cephesi ise çeyrek finalde Bursa BŞB’yi 79-42 ve 83-57 ile yarı finalde ise OGM Ormanspor’u 91-64, 75-68 ve 80-51'le geçerek, lig şampiyonluğunu belirleyecek etaba ulaştı.
 
Gelelim şampiyonun belirlendiği final serisinin Mersin'de oynanan 3. maçına... Ki 3. karşılaşma da önceki ikisinin özeti gibiydi... Tiffany Hayes, Fagbenle'nin sakatlıkları, Jasmine Thomas’ın WNBA'ye gittiği dar bir rotasyonla Fenerbahçe serisine başlayan ÇBK, DeWanna Bonner ve Zellous üzerinden hücumlar kurguladı sarı lacivertliler karşısında. Maljkovic bu iki oyuncu üzerinde baskı kurdurdu, özellikle Bonner'ın koşu yolunun kapatılmasıyla ve topla buluştuğunda gelen 'double team'ler ile rakibinin hücum verimliliğini düşürdü.
 
Sarı lacivertliler hücumda, Sabally, McBride ve Iagupova gibi oyuncularını yarı sahada geniş bir alana yerleştirdi. Bu isimler geniş alanda istedikleri hücum şanslarını da buldu. Çember dışında oyun sıkıştığında, Elizabeth Williams'ı yarım dairede topla buluşturarak içeriden yine Williams üzerinden sayı ürettiler. Bunun yanında; gelen ikili sıkıştırma sonrası boşta kalan oyuncuyu topla bir araya getirerek doğru hücumu buldu Fenerbahçe Safiport...
 
HER ŞEY DAHA GÜZEL OLACAK

Koç Victor Lapena gidişi, Marina Maljkovic’in gelişi ile Fenerbahçe, oyun sisteminde iyi bir değişim yaşadı. İspanyol koç ile daha kırılgan, savunma yerleşiminde düzensiz, hücumda belirli oyuncuların ve benzer setlerde bir sistemde idi. Sırp koçun gelişi ile özellikle savunmada takım hâlinde daha koordineli ve düzenli, hücumda top paylaşan, iyi döndüren ve de hücum süresini doğru kullanan bir takım hâline büründü Fenerbahçe.
 
Bu değişim ligde meyvesini vermekle beraber, oynadığı basketbol ile gelecek seneler, özellikle EuroLeague Women için ümit veriyor. Ayrıca play-off serilerinde de görüldüğü üzere, Maljkovic’in takımın başına geçmesi ile Satou Sabally ve Kayla McBride’ın oyuna
katkısında olumlu bir gelişim yaşandı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum