Maurizio Gherardini

Maurizio Gherardini


Lider Calathes gibi olmalı

02 Eylül 2022 - 16:21

"Takımınızda her zaman lider, nokta bir gard olmalı... Calathes gibi... Topu ve tempoyu kontrol etmeli. Takım arkadaşlarına katkı sağlamalı. Bu arada Scottie de bugüne kadar oynadığı takımları çok iyi yönetti, Edwards da şaşırtıcı bir gard..." 
 
- Nemanja Bjelica'nın 7 yıl sonra takıma geri dönüşü taraftarları heyecanlandırdı. Bjelica talihsiz bir olay yaşayarak sakatlandı, onu EuroBasket'te izleyebilecek miyiz? 
 
- Geçmişte çok önemli başarıları olan Nemanja’nın Türkiye Basketbol Süper Ligi ve EuroLeague seviyesinde yükselişe geçeceğini düşünüyorum. NBA şampiyonluğundan 7 yıl sonra takımımızın önemli bir parçası olacaktır. Liderlik ve şut atma konusunda bize yardımcı olacağını düşünüyorum. Fakat hepsinden önemlisi onun başarıya, kazanmaya odaklanmak için önemli bir parça olabileceğini ve genç oyunculara katkılar sağlayabileceğini düşünüyorum. Çok önemli bir sakatlığı olmamasına rağmen; hem milli takıma hem de bize katkı sağlayabilmesi için tedavi sürecini yakından takip ediyoruz.
 
SIRBİSTAN, YUNANİSTAN, FRANSA VE SLOVENYA FAVORİ
 
- 2022 FIBA EuroBasket'te birbirinden güçlü ekipler ve değerli yıldızlar karşı karşıya gelecek. Belki de bu turnuva son yılların en kaliteli turnuvası olabilir. Türk Milli Takımı'nın EuroBasket'te durumu nasıl görüyorsunuz? Turnuvanın favorileri ve sürpriz takımları hangileri?

 
- İsimlere bakarsak bu tarzda yarışmalar için kalite ve başarı konusunda önemli olan pek çok kişi görüyoruz. Nikola Jokic ve Giannis Antetokounmpo gibi MVP olmuş ve Doncic, Porzingis, Gobert veya Gallinari gibi çok yüksek kalitede olan NBA oyuncuları da var. Takımlar oldukça değerli olduğu için kolay tahmin edilebilir bir turnuva olduğunu düşünüyorum. 
 
Benim düşünceme göre 4 takımı favori olarak görmek mümkün. Sırbistan, Yunanistan, Fransa ve Slovenya. Bence İspanya da geçmişe göre pek çok oyuncu kaybetmesine rağmen en rekabetçi takımlardan biri. Bu yüzden onların başarısı da sürpriz olmayabilir. Fiziksel olarak daha rekabetçi olan Türkiye, hem daha deneyim kazanıyor hem de kendini geliştirerek ilerliyor. Fakat Final Four’larda tüm oyuncuların en yüksek potansiyelini ortaya koyması gerekiyor. Bana kalırsa Türkiye ve İspanya'da Final Four’un favorilerinden ikisi...
 
EDWARDS'IN ŞAŞIRTICI ÖZELLİKLERİ VAR
 
- Yerli isimlerin yanında Carsen Edwards, Scottie Wılbekin'in ardından Nick Calathes de takıma katıldı. Zengin gard bölgesinde takımın dümeni kimin elinde olacak?

 
- Bence, farklı kombinasyonlar üreteceğimiz değişik stillerde oyunculara sahibiz. Ve bu basketbolcular, aynı liderlik karakterinde. Hatta farklı yollardan liderlik yapmasını bilen oyuncular. Scottie, Avrupa'da Maccabi ve Daçka gibi takımlarda çok iyi liderlik yaptı. Ben geleneksel düşünüyorum... Takımda her zaman lider, nokta bir gard olmalı. Calathes gibi... Topu ve tempoyu kontrol etmeli. takım arkadaşlarına katkı sağlamalı.
 
Carsen Edwards gibi görece daha az ismi bilinen bir oyuncu şaşırtıcı yollardan da liderlik özelliklerini gösterebilir. Kolej zamanında da liderlik gösterdiğini görüyoruz. NBA düzeyinde olmasa da onun takımı yönettiğini biliyoruz. Yine de kolej düzeyinde de çok yetenekli olduğunu görüyoruz. Ve bu bize bir referans veriyor elbette. Ayrıca bize ekstra katkı sağlayacak Türk gardlara (Şehmus, Melih, İsmet) da sahibiz.  
 
ITOUDIS OYUNCULARDAN MAKSİMUM FAYDA SAĞLIYOR
 
- Dimitris Itioudis'in başantrenör olmasıyla takım radikal değişime gitti ve teknik ekipte bazı değişiklikler oldu. Itioudis ile bu sezon nasıl bir Fenerbahçe Beko izleyeceğiz? 

 
- Yine söylemek istiyorum, takımımız daha derin ve fiziksel olarak daha sağlam, daha da yetenekli. Itoudis gibi koçlar, ofansif bölüm ya da defansta her oyuncusunu en iyi şekilde kontrol eder. Itioudis saha içerisinde her zaman sistemli ve düzenli oynayarak basketbolcularından nasıl faydalanacağını çok iyi biliyor. 
 
Açıkçası ben parkede her zaman iyi organize edilmiş bir takım beklerim. Bence, bunun da üzerine çıkabilecek yetenekli oyuncularımız var. Potansiyeli olan yeni basketbolculardan kurulu bir ekibimiz var. Oyuncular şu anda yeni ortamı yeteri kadar bilmiyorlar elbette. Onların uyum ve adaptasyonu bu süreçte çok önemli... Çok derin bir grup oluşturduk. Farklı kombinasyonları farklı stilleri deneyebileceğimiz seçeneklerimiz mevcut. Kadro derinliğimiz var ve farklı alternatiflerimiz var.
 
DRAFTLAR'DA BİR FARK YOK!
 
- NBA'de Avrupalı oyuncuların yükselişi sürüyor. Yeni sezona damgasını vurmasını beklediğiniz Avrupalı yıldızlar hangileri olur? Ayrıca draft'ta ilginizi çeken Avrupalı yıldız adayları var mı?

 
- Bu sene ilgi çekici bir draft oldu. Potansiyelli oyuncular seçildi. Elbette ikinci sıradan seçilen Holmgren’in sezon boyu oynayamamasına neden olacak bir sakatlık yaşaması büyük bir talihsizlikti. Avrupalı isimlere bakacak olursak, bence Banchero uzun yıllar boyunca NBA’de iyi bir kariyere sahip olabilecek potansiyele sahip; ama 'büyük bir yıldız olabilir mi?' henüz bilmiyorum.
 
Bence bu seneki draftın lige olumlu etkisi olacak çünkü yetenekli, ilgi çekici isimler seçildi. Ancak süperstar potansiyeli olan Avrupalı ya da uluslararası isimlerin bu draftta çok fazla olduğunu söylemek pek mümkün değil. Zaman ve oyuncuların gelişimi bunu belirleyecek. Uluslararası oyuncuların NBA’deki rolü her geçen yıl artıyor; ama ben bu sezon, bir öncekine göre büyük bir farklılık beklemiyorum. Banchero İtalyan ama aslında tam olarak İtalyan sayılmaz; Sochan da bir diğer ilgi çekici isim; ama genel olarak önümüzdeki sezonda Avrupalı oyuncuların rolü anlamında büyük bir farklılık beklemiyorum.

YORUMLAR

  • 0 Yorum