Maurizio Gherardini

Maurizio Gherardini


Mutlu son

01 Temmuz 2022 - 15:49

"Genel olarak baktığımızda iyi bir sezondu. Çünkü ING Basketbol Süper Ligi’nde bizim için uzun sayılabilecek bir aradan sonra şampiyonluğa ulaştık. Normal sezonu da lider bitirmiştik ve sezon sonunda da tekrar zirvede olabilmek güzel bir duyguydu. Elbette EuroLeague’de inişli-çıkışlı bir sezon geçirdik. Sakatlıklar, Covid-19 vakaları ve Rus takımlarıyla ilgili alınan karardan ötürü önemli fırsatlar kaçırdık ve play-off yapamadık." 
 
- ING Basketbol Süper Ligi'nin play-off finallerinde EuroLeague Şampiyonu Anadolu Efes karşısında 3-1 galibiyet serisi elde ederek muazzam performans ile şampiyonluk kupasını kaldırdınız. Euroleague'de ise sezon istediğiniz gibi sonuçlanmadı. Genel hatlarıyla 2021-22 sezonunu nasıl değerlendirirsiniz?
 
- Bana göre genel olarak baktığımızda iyi bir sezondu. Çünkü ING Basketbol Süper Ligi’nde bizim için uzun sayılabilecek bir aradan sonra şampiyonluğa ulaştık. Normal sezonu da lider bitirmiştik ve sezon sonunda da tekrar zirvede olabilmek güzel bir duyguydu. Elbette EuroLeague’de inişli-çıkışlı bir sezon geçirdik. Sakatlıklar, Covid-19 vakaları ve Rus takımlarıyla ilgili alınan karardan ötürü önemli fırsatlar kaçırdık. 
 
Birçok durumun birleşmesiyle bu sezonun en önemli hedeflerinden biri olan EuroLeague’de play-off yapma isteğimizin uzağında kaldık. Yine de sezonu bu kadar güçlü ve kararlı bir şekilde, şampiyon olarak noktalamaktan dolayı memnun olduğumu söyleyebilirim. Sezon içerisinde birçok şey yaşadık ve bunları yönetebilmeye çalıştık. Sonuçta da EuroLeague’de hedefimizin uzağında kalsak da önemli bir başarıya imza atarak sezonu bitirdik. Yeni sezonda da EuroLeague’de alışkın olduğumuz yerlere dönmek için çabalayacağız. 
 
DJORDJEVIC 'ACİL DURUM'DA İYİ İŞ ÇIKARDI ITOUDIS İSE BÜYÜK BİR MARKA
 
- Fenerbahçe Beko'yu şampiyon yapan Sasa Djordjevic sonrası Avrupa'nın en iyi antrenörlerinden koç Itioudis geldi. Djordjevic dönemini nasıl yorumlarsınız ve Itoudis Fenerbahçe'de nasıl bir oyun felsefesi uygulayacak...

 
- Bence buraya geldiği dönemi ve şartları düşündüğümüzde Djordjevic iyi bir iş çıkardı. Bizim için Igor Kokoskov’un beklenmedik anda aldığı karar sonrasında 'acil durum' olarak adlandırabileceğimiz bir dönemde göreve geldi. O dönemde onun gibi bir koçu buraya gelip bize yardımcı olmak için hazır bulabildiğimiz için şanslı olduğumuzu düşünüyorum. Sonuçta kendi kurmadığı bir kadroyu yönetmeye geliyordu. Biz de sezon boyunca birçok şeyi değerlendirdik. 
 
Sadece son güne ya da sonuca bakarak karar almadık. Sonuçta Djordjevic’in sözleşmesinde var olan iki yıllık opsiyonu kullanıp kullanmama noktasında karar vermemiz gerekiyordu ve biz de diğer seçeneği tercih ettik. 
 
Dimitris Itoudis gibi bir koçu takımın başına getirme kararı aldık. Ben koçun felsefesi hakkında konuşmamam gerektiğini düşünüyorum. Bunu en iyi biçimde kendisi, takımın yansıtacağı oyunla ortaya koyacaktır. Ama kısa oyuncular odaklı bir oyun felsefemiz olacağını söyleyebilirim. 
 
Savunma tarafında oyuncularımızdan alabileceğinin maksimumunu alarak, özellikle de bu konuda kısa oyuncularımızdan çok faydalanarak bir düzen yaratacağını düşünüyorum. Ama tekrar söylemeliyim ki bu, onun CSKA’da uzun yıllar çok büyük başarıyla yaptığı düzeni gözlemleyerek benim yaptığım bir tahmin sadece. Her şeyin cevabını o ve takımı parkeye indiğinde göreceğiz. Ancak onun gibi marka olan bir koçu Fenerbahçe basketboluna kazandırdığımız için çok mutlu olduğumuzu söylemem gerekiyor.   
 
VESELY HER ZAMAN AİLEMİZİN BİR PARÇASI
 
- ING BSL MVP'si, taraftarların sevgilisi Jan Vesely ile yollar ayrıldı. Fenerbahçe tarihine adını altın harflerle yazan Vesely için neler söylersiniz? 

 
- Jan Vesely ve onun Fenerbahçe’ye katkıları hakkında aslında çok fazla söyleyecek bir şey yok. 8 yıl boyunca buradaydı ve neler başardığını hepiniz çok iyi biliyorsunuz. Aynı zamanda oyununu geliştirdi ve kariyerinin en iyi dönemini burada geçirdi. Bu süreçte elde ettiğimiz tüm başarıların kilit parçalarından biri oldu. Onun yeri her zaman Fenerbahçe basketbolunun en iyileri arasında olacak; her daim bu şekilde anılacak. Onun aldığı bu karara saygı duymamız gerekiyor. Çok uzun süredir bizimleydi ve kariyerinde bir değişiklik istedi. Sonuçta o da bir insan ve bu da bu işin doğasında var. Onun bu kararına saygı duyuyoruz. 
 
Bize bunca yılda kattıkları için minnettarız. Ve o, hangi takımda oynarsa oynasın, her zaman 'Fenerbahçe Ailesi'nin bir parçası olacak. Sonuçta bu spor; bu tip ayrılıklar her zaman olabiliyor. Sekiz yıl çok uzun bir süre ve biz ve taraftarlarımız, onunla geçirdiğimiz bu sekiz yılı en özel şekilde hatırlamaya devam edeceğiz. 
 
NANDO KALSIN İSTİYORUZ WILBEKIN KATALİZÖR OLACAK
 
- Yeni sezon transferlerinde ilk olarak nelere dikkat ediyorsunuz... Türk statüsünde olan Scottie Wilbekin, Itoudis sistemine uygun bir oyuncu mu? İç transferde Nando De Colo ile devam edilecek mi?

 
- Tekrar aynı cevaba döneceğim. Transferlerin odağını ya da genel stratejimizi yorumlamak için kadronun tamamını görmemiz gerekiyor. Şu anda perimetre oyuncularına odaklandığımızı söyleyebilirim. Burada yakalayabileceğimiz en iyi takım kimyasının ne olabileceğini sorguluyoruz ve buna göre hamleleri tartıyoruz. 
 
Nando De Colo ile görüşme halindeyiz. Onunla devam etmek istiyoruz. Görüşmeler sürüyor ama yakın zamanda bir yanıt alabilmeyi umuyoruz. Onun dışında da kısa rotasyonumuza bir ya da iki oyuncu daha eklemeyi planlıyoruz. Şu anda bizim için kesin olan tek şey Türk oyuncu grubumuz. Burada çok iyi, yedi kişilik bir oyuncu grubumuz var. Kadromuzun tamamlanmış tek kısmı burası ve geri kalanı için zamana ihtiyacımız olacak. 
 
Bence bizim için, koçun da oynamak istediği basketbol düşünüldüğünde, kilit nokta kısa oyuncularımızda yakalayacağımız kimya olacak. Bunun için de elimizden gelenin en iyisini yapmaya gayret ediyoruz. Wilbekin burada katalizör isim olacak. Sadece skor üretme anlamında değil, karakter olarak da burada belirleyici isimlerimizden olacak. Elbette rakip savunmaların odağındaki ismin o olacağını biliyoruz. Bu nedenle onun etrafında, onun gibi skor üretecek ya da takım arkadaşlarına yaratacak isimlere ihtiyacımız var. 
 
WARRIORS NBA TARİHİNİN EN BÜYÜK HANEDANLARINDAN...
 
- NBA'nin 75. yılında Golden State son sekiz yılda dördüncü kez şampiyonluğa ulaştı. Golden State ve Curry'nin bu sezonki performansı için neler söylersiniz. Bu saltanat sizce yeni sezonda devam edebilecek mi?

 
- Hiç şüphe yok ki Golden State Warriors, şu anda NBA tarihinin en büyük hanedanlıklarından birini yaratmış durumda. Üstelik sakatlıklar nedeniyle arada boş geçmek zorunda kaldıkları sezonlar da oldu. Bence bench'te harika bir liderleri var. Steve Kerr harika bir koç ve bundan da ötesi, harika bir insan ve lider. 
 
Aynı zamanda saha da da harika bir liderleri var, Stephen Curry. Onun kariyerini yıllar boyunca yakından takip etme şansı yakaladım. Babasının NBA’de Toronto için oynadığı son dakikalardan, kendisinin Davidson’da koç Bob McKillop ile geçirdiği dört yıla kadar… Bu genç adamın bir stara dönüşürken gelişimini ve olgunlaşmasını yakından izleme şansım oldu. 
 
O, inanılmaz bir oyuncu. Yetenekleri ve tekniğiyle hâlâ oyunu domine edebiliyor. Onun basketbol zekasının NBA’in en iyisi olduğunu söylemek yanlış olmaz. Böyle bir basketbol zekası ve şut özelliği, aynı zamanda karakteri ve liderliğiyle birleştiğinde ortaya kusursuz bir oyuncu çıkıyor. Sadece kendisi performans göstermiyor, aynı zamanda takım arkadaşlarını da işin içine nasıl dahil edebileceğini çok iyi biliyor. 
 
Eğer herkes sağlıklı kalabilirse, Golden State'in önümüzdeki 2-3 sezonda da mutlaka şampiyonluk adayı bir takım olacağını söyleyebilirim. Şu an için onlar adına en büyük soru işareti Kevon Looney’i takımda tutabilmek ve James Wiseman’ın ne zaman ve nasıl katkı vereceğini çözmeleri olacak.

YORUMLAR

  • 0 Yorum