Maurizio Gherardini

Maurizio Gherardini


Kazanma sanatı

02 Eylül 2021 - 13:05

"Kokoskov'un gidişi sonrası ortaya çıkan beklenmedik durumu, mümkün olan en iyi koçu seçerek çözmek zorundaydık. Ve bence koçluk kariyeri, oyunculuk kariyeri kadar uzun olmasa da Sasa Djordjevic, kesinlikle kazanmak için ne yapılması gerektiğini biliyor."

- Başta Fransa ile Olimpiyatlar'da gümüş madalya kazanan Nando De Colo olmak üzere, Fenerbahçe Bekolu basketbolcuların Tokyo'daki performanslarına ilişkin neler söylersiniz?
 
- Bu yaz bizim için gerçekten çok ilginç geçti. Olimpiyatlar'da farklı takımların formalarını giyen oyuncularımızla gurur duyduk. Bence hepsi iyi performanslar sergilediler. Vesely parkede Çekya adın elinden geleni yaptı, Danilo da çoğu insanı şaşırtan bir performansla Almanya'da önemli bir rol üstlendi ve Olimpiyat standartlarında iyi oynadı. Aynı şeyi İtalya'da Polonara için de söyleyebiliriz. Belki turnuva boyunca istatistik yönünden tutarsızdı; fakat ne zaman alışılmış performansını sergilese, sahada büyük etki yaratıyordu. Polonara hem kulüp hem de milli takım seviyesinde önemli işler yapıyor.
 
Ve bence Tokyo'da bizim için en özel kısım Nando, çünkü Fransa harika bir Olimpiyat geçirdi. Fransa ABD'yi gruplarda mağlup etmekle kalmadı, aynı zamanda onlara finalde zor anlar yaşattılar. Kusursuz bir basketbol oynadılar ve Nando da takımın önemli bir parçasıydı. Turnuva boyunca istikrarlı oynadı. O ve onun gibi performans sergileyen tüm oyuncularımızla gurur duyuyorum.
 
KEVIN DURANT DURDURULAMAZ
 
- ABD beklenildiği gibi altın madalya kazandı ve Kevin Durant harikalar yarattı. Sizce Kevin Durant tarihin en iyi oyuncularından biri mi?

 
- Onu yerini bize tarih söyleyecek; ama şu zaman baktığımızda Durant, oyunu değiştirenlerden biri. Kesinlikle durdurulması çok zor bir yıldız... Geçirdiği büyük sakatlıktan sonra, eskisi gibi olamayacağı hakkında şüpheler vardı; fakat gerçeği konuşmak gerekirse Kevin Durant daha da güçlü döndü.
 
Durant, NBA'de de inanılmaz bir sezon geçirse de, Brooklyn sakatlıklardan dolayı şampiyonluk umudunu fazla sürdüremedi. Ama Kevin Durant inanılmaz oynadığı sezonun ardından, aynı performansını Olimpiyatlar'a da taşıdı ve o, bence ABD takımının en önemli oyuncusu oldu. Ve evet, bence Kevin Durant, bu oyunu oynayan en iyi oyuncular arasında yerini hak ediyor. Şu an durdurulması en güç oyuncu olduğundan şüphe yok!
 
- Fenerbahçe Beko'nun yeni koçu Sasa Djordjevic'in takıma geliş ve adaptasyon süreci hakkında ne söylersiniz?
 
- Temmuz ayının ikinci yarısında kendimizi içerisinde bulduğumuz durum tek kelime ile beklenmedikti. Bu beklenmedik durumu mümkün olan en iyi koçu seçmeye çalışarak çözmek zorundaydık. Ve bence koçluk kariyeri, oyunculuk kariyeri kadar uzun olmasa da Djordjevic, kesinlikle kazanmak için ne yapılması gerektiğini biliyor.
 
O, Bologna'da geçirdiği inanılmaz sezondan sonra Fenerbahçe Beko'ya geldi. Aslında, eğer Covid-19, bir önceki sezonu (2019-2020) yarıda kesmeseydi, takımıyla kesinlikle bir şampiyonluk sezonu geçiriyorlardı.
 
Kişiliği olan, oyuncularla iyi anlaşabilecek bir koç aradık. Bizce Djordjevic, doğuştan bir lider ve bulunduğumuz bu durumda kendini geliştirecek. Dediğim gibi, önümüzde gördüğümüz örneği beğeniyoruz. Tabii ki bulunduğumuz durumu birlikte değerlendirmek, herhangi bir olasılıkta değişiklik yapmayı düşünmek zorundayız. Ama her şeye rağmen şuan verdiğimiz enerjiden mutluyuz.
 
YERLİ ROTASYONUMUZU GENİŞLETTİK
 
- Fenerbahçe'nin Metecan Birsen, İsmet Akpınar transferlerinin yanında İsmail Karabilen ve Ekrem gibi gençler var. Fenerbahçe Beko'nun yerli rotasyonu hakkında bu sezon için bize ne söyleyebilirsiniz?

 
- Geride bıraktığımız sezonun sonuna doğru hedeflerimizden biri de yerli oyuncu rotasyonumuzu geliştirmekti ve bence bunu başardık. Çünkü Metecan Birsen gibi daha önce formamızı giymiş bir basketbolcuyu geri getirdik. O Fenerbahçeli olmanın ne olduğunu biliyor, birden fazla pozisyonu oynayabilme yönü var ve kendini çok iyi geliştiriyor. Karşıyaka ve Efes'te de istikrarlı bir performans göstermişti.
 
İsmet'in de Bahçeşehir Koleji'nde forma giydiği sezonunu gördük ve onun da takıma katkıda bulunacağını düşünüyoruz. Günün sonunda hedefimiz yerli oyuncu rotasyonumuzu geliştirebildiğimiz kadar geliştirmekti, umarım başarılı olduğumuz bu sürecin meyvelerini de toplarız.
 
ERDEM CAN DAHA GÜÇLÜ DÖNECEKTİR
 
- Erdem Can, yardımcı koç olarak Utah Jazz'a gitmeyi tercih etti. Verdiği karar hakkında ne düşünüyorsunuz ve bu süreçte onunla neler konuştunuz?

 
- Onu gerçekten özleyeceğiz. Erdem iyi bir koç ve iyi bir insan. Ayrılık kararı Igor'da yaşadığımız olaydaki gibi beklenmedikti! Erdem zaten geçmişte de NBA tarafından teklifler almıştı. Değerini zaten gösterdi ve biliyorum ki, NBA Yaz Ligi'ne katıldığında, insanlar onun nasıl çalıştığını görüp takdir ettiler.
 
Kendimi ona yakın hissediyorum, çünkü Erdem'in karakterini, istikrarını, çalışma tavrını beğeniyorum. Öte yandan bence daha iyi bir kariyer için zamanı geldiğinde kendi ayaklarının üzerinde durması gerektiğini fark etti. Belki de bunu farklı bir bençte bulacağını düşündü. Kesinlikle ileride iş imkânları olacak biri, bence Türkiye'deki en iyi yardımcı koç.
 
NBA şansı onun için değerli, bu Erdem'e daha fazla tecrübe kazandıracaktır, doğruyu söylemek gerekirse NBA ortam ve deneyim açısından tamamen farklı bir organizasyon. Bu deneyim onu tamam anlamıyla bir koç yapacaktır. Ama Erdem Avrupa'ya daha iyi bir pozisyonda tekrar dönecek biri. Belki Türkiye değil, çünkü onda çok iyi bir koç olabilecek kalite var. Onun kararlarının her zaman destekçisi olacağız, o NBA' i hak ediyor ve eminim ki orada harika bir iş çıkaracaktır.

YORUMLAR

  • 0 Yorum