Maurizio Gherardini

Maurizio Gherardini


Bir Vesely değiller!

07 Şubat 2020 - 14:40

Büyük resme baktığımızda iyiye gidişteki bana göre en önemli faktör, Vesely gibi bir oyuncunun oynayabilecek duruma gelmesi ve her oyuncunun teknik anlamda sahaya karakterini koyması oldu. Avrupa’da hiçbir oyuncu, %100 sağlıklı olduğunda Vesely gibi olamaz.

- EuroLeague’de sezona istediğiniz gibi başlayamadınız. Dönem içinde yapılan transferler sonrasında iyi bir çıkış yakaladınız. Çabuk bir şekilde büyük bir yükselişi ne gibi faktörler getirdi?

- Asla tek bir faktör yok. Birçok faktörün birleşiminden bahsedebiliriz. Yaşadığımız durumun içinde iki müthiş oyuncuyu kadromuza kattık. Bence takımımız, fiziksel olarak kendini daha iyi hissediyor. Lakin bana göre en büyük faktör, büyük resme baktığınızda Vesely gibi bir oyuncunun oynayabilecek duruma gelmesi ve her oyuncunun teknik anlamda sahaya karakterini koyması farkı oluşturdu.

Şimdilerde daha verimli antrenmanlar yapıyoruz. Çünkü tüm oyuncularımız %100 sağlıklı ve hepsi birlikte çalışıyorlar. Play-off potasına girebilmek için birçok imkânı deniyoruz. Bu çok ama çok zor bir iş. Çünkü sadece 14 maç geride kalmıştı; ama o 14 maç, sezonun önemli bir bölümü. İyimser olmaya çalıştık. İyi takımlara karşı oynadık ve oynuyoruz.

Bu sezon sürpriz takımlar da ortaya çıktı. Valencia ve birkaç takım daha sürpriz yaptı. Zor bir sezon ama işin iyi tarafına bakacak olursanız, herkes bir arada oynamaya başladı.

ONUN GİBİSİNİ KOLAY BULAMAZSINIZ

- Özellikle %100 sağlıklı bir Jan Vesely, Fenerbahçe için ne kadar büyük bir önem arz ediyor?


- Çok basit bir analiz yapınca, tüm gerçekleri görebiliyorsunuz. Her takımın; daha doğrusu başarılı olan her takımın elde ettiği başarılarda gizli bir yanı vardır. Biz son 5 yılda, Avrupa’nın en üst seviyesinde olduğumuzda, muhteşem bir antrenör ve muhteşem bir takım kimyasının yanı sıra, Avrupa’da kolay bulunamayacak oyuncuya sahip olmamızdı. Boyu ve atletizmi ile öne çıkan Jan Vesely gibi...

Point guard gibi hızlı koşan, iyi zıplayan, 2.10 metre üzerinde bir Avrupalı oyuncuyu kolay kolay bulamazsınız. Bizim avantajımız, Vesely’nin NBA kariyerini kısa kesip Fenerbahçe’ye gelmesi oldu. Bence onun bu kararı herkesin faydasına oldu. Geçen yıl 25 maçta gösterdiği performansla EuroLeague MVP’si oldu.

Avrupa’da hiçbir oyuncu, %100 sağlıklı olduğunda onun gibi olamaz. Yaklaşık bir yıldır sakatlıklarla ilgili sorunlarla mücadele ettik. Geri dönüşleri vs. Sonunda döndü. Takımın kimyası, yapılanması için önemli bir isim. Çünkü fiziksel kabiliyeti, savunmada takıma yardımcı oluyor ve geri dönüp kendini bir kez daha kanıtlaması için bekledik.

ÖNEMLİ OLAN PASAPORTU DEĞİL...

- F.Bahçe Beko sezona sadece 2 ABD’li oyuncuyla başladı. Daha sonra 2 ABD’li oyuncu daha kadroya katıldı. Sizce ABD’li oyuncuların Avrupalılar’dan farkı nedir?


- Her antrenör, her menajer farklı felsefelere sahiptir. Dediğim gibi, birçok çözüm denedik. Oyuncuların kalitesine, pasaportlarına bakarak karar veremezsiniz. Soruda vurgulanmak istenen noktaya gelecek olursak, işin gerçeği koç Obradovic, piyasadaki her oyuncunun yeteneklerini değerlendiriyor ve daima Avrupa’ya hazır, EuroLeague deneyimi bulunan oyuncuları tercih ediyor.

Bu işin Amerikan, Fransız, Sırp olmalarıyla ilgisi yok. Gördüğümüz sorunların ardından Malcolm Thomas ve James Nunnally’yi transfer ettik. Bu oyunculardan biri 2 yıl bu sistemin içinde oynadı. Diğer oyuncu da 1 yıl önce Avurpa’da oynadı ve EuroLeague’i biliyor. Biz, EuroLeague’i kazanmak için ne istediğini bilen oyunculara bakarız. Bu transferleri yapmamızın sebepleri bunlardır.

GELECEKTE SÜRPRİZ BEKLİYORUM

- Basketbol Süper Ligi’nde Anadolu Efes ve Pınar Karşıyaka’nın başarılı olduğunu görüyoruz; ama sizin yükselişiniz birçok dengeyi değiştirebilir. Keza EuroLeague’de de durum aynı. Fenerbahçe’nin bu çıkışı, liglerdeki geleceği nasıl etkileyecektir?


- Bence, bu yıl Basketbol Süper Ligi’nde rekabet çok arttı. Anadolu Efes gibi bir takıma diş geçirmek kolay değil. EuroLeague seviyesinde olduğunu yerel ligde de yansıtan iyi bir oyun ortaya koyuyor. Farklı rekabet senaryoları da ortaya çıktı. Pınar Karşıyaka’nın yanı sıra Tofaş, Galatasaray Doğa Sigorta, Darüşşafaka Tekfen gibi iyi top oynayan takımlar var ve EuroCup’ta Son 16’ya kaldılar.

Ligde 6-7 takım birbirlerini yenebilecek güçte. Bu, taraftarın da ilgisini çekiyor ve ligin kalitesini arttırıyor. Ayrıca, Türkiye Kupası’nda bu sezon farklı bir format var. Bu da birçok sürprize gebe oluşturabilir. Çünkü kuradan çıkacak eşleşmede o kadar şanslı olamayabilirsiniz.

Takımlardan biri deplasmanda oynayacak. Farklılıklar da azaldı. Bu durum Karşıyaka, Galatasaray ve Bandırma gibi kendi sahasında etkili olan takımları avantajlı kılıyor. Bu da Türkiye Kupası’nda dengeyi kurmak ve takımların Avrupa’da iyi seviyelerde olmasını
sağlamak amacıyla yapıldı. Şimdi Türkiye’de sadece 2 takımı konuşmuyoruz. Avrupa’nın farklı seviyelerinde başarılı olan takımlar var. Bu da Türkiye’deki ligin kalitesini ortaya çıkarıyor. Ligin ikinci yarısında sürprizler bekliyorum. Türkiye Kupası da enteresan geçecek.

HAKEMLERİN GELİŞMESİ İÇİN...

- EuroLeague’de Panathinaikos, Valencia ve Barcelona maçlarında bazı hakem kararları, maçı etkileyecek durumdaydı ve kabul edilebilir gibi değildi. EuroLeague de bunun hakkında sizlere özür mesajları gönderdi. Hakemlerin EuroLeague’deki standartları sizce nasıl olmalı?


- Bence hakemlerin genelindeki problem, her organizasyonda görülüyor. Sadece EuroLeague’de değil. NBA’de de, Türkiye’de de, İtalya’da da durumlar böyle. Hakemler, basketbolun çok önemli bir bölümü. Size kaliteli bir ürün sunmakta yardımcı olur. Bizim ihtiyacımız olan şey, hakemlerin kalitelerini geliştirmemiz. Bunu yapmamız lazım. EuroLeague’deki durumumuz maalesef eşi benzeri görülmeyen bir durum. 2 maçta hiç kabul edilemeyecek hatalar yapıldı.

Ayrıca, bu durum sinir bozucu. Ama işin pozitif tarafı da var. Bu süreci şeffaflıkla yönetiyoruz ve hakemleri dikkatlice analiz ediyoruz. NBA’deki programların son 2 dakikalarında hakemleri analiz ediyorlar. Fakat bu analizleri yaparken, hakemlerin her kararını detaylı bir şekilde inceliyorlar ve odaklanıyorlar. Teknoloji de buna yardımcı oluyor. Ama her ne olursa olsun, her türlü teknoloji kullanılsın, hakem hataları olabiliyor.

Mühim olan, hem EuroLeague’de hem de Türkiye Ligi’nde hakemlerin kalitesini geliştirecek çalışmalar yapmak. Bununla ilgili çalışmaların yapıldığına dair bir şüphem yok ama anlaşılması gereken şey, doğru adımlarla bunu yapmak. Hakemlerin geliştirilmesi ile ilgili yapacağımız çalışmalar, EuroLeague’i de, Türkiye Ligi’ni de daha iyi hâle getirecek.

YORUMLAR

  • 0 Yorum