Maurizio Gherardini

Maurizio Gherardini


Acil eylem planı

02 Aralık 2020 - 12:13

"Farklı sebeplerden ötürü bizim için oldukça kötü bir dönem. Sezon için orijinal beklentinin, takımın kimyasını geliştirmek olduğunu bilmekle beraber diğer acil düzenlemeleri de bitirmeye ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum. Bir özür değil ama Nando'nun yokluğu da bizi olumsuz etkiledi."

- Fenerbahçe Beko, THY EuroLeague’te son birkaç maçı kaybetti. Bu yarıştaki son maçlarınız hakkında ne söylemek istersiniz?

- Bu açıkça farklı sebeplerden ötürü bizim için oldukça kötü bir dönem. Sezon için orijinal beklentinin, takımın kimyasını geliştirmek olduğunu bilmekle beraber diğer acil düzenlemeleri de bitirmeye ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum. Öncelikle bazı oyuncuların sakatlıkları takımı psikolojik olarak da etkiledi. Örneğin Nando gibi yapbozun büyük bir parçası olan bir oyuncuyu kaybetmek dengeleri bozdu. Tabii ki bu özür sayılacak bir konu değil.

Her takımın problemleri var ve her takım Covid-19 durumuyla yüzleşmek zorunda. Bu yüzden zorlukları, aynı zamanda her zamanki şüpheyi anlamalıyız. Şüphe güçlü bir limite sahip değildir. Çünkü oyunda kazanabilir ya da kaybedebilirsiniz. Ama beklenti her daim kazanmak üzerine olabiliyor bu da çok doğal. EuroLeague'de 3. ve 4. haftada evimizde arka arkaya yaşadığımız CSKA ve Bayern mağlubiyetleri  takımda şok etkisi yarattı, bir şekilde güvenimizi kırdı. Bu maçlar bir şekilde agresifliğimizi ve oyun direncimizi kaybettirdi. Bu diğer sorunlar ve sakatlanmalara neden oldu. Basitçe şiddetli oldu.

Hâlâ tüm parçaları birleştirmeye çalışıyoruz. Bu sürpriz bir şekilde iyi çünkü kolay olmasa da ligimizdeki maçları kazanmaya devam ediyoruz. Özellikle kazanmak iyi bir takım olmaya kıyasla çok çok önemli bir konu değil. Ama tekrardan, biliyoruz ki çok önemli bir periyodun içindeyiz. Bu kolay bir dönem değil; ama bu periyotta savaşmaya ihtiyacımız var.

NANDO'NUN YOKLUĞU DENGELERİ BOZDU 

- Nando de Colo'nun sakatlığı takımı ne düzeyde etkiledi? Nando'nun yokluğunda takıma yapılan takviyelerin dışında ne gibi değişimler söz konusu olacak? 

- Nando takımın yıldızlarından biri. Muhtemelen sahip olduğumuz en yetenekli oyuncu. Bu sebeple Nando EuroLeague’de herhangi bir takımda da referans noktası olabilir, bu sadece Fenerbahçe için geçerli değil. Nando Avrupa’daki en özel karakterli oyunculardan biri. Liderliğe, şutörlüğe, her şeyden bir parçaya sahip. Yani, bizim gibi karakteristik yapısını oturtmaya çalışan takımlarda bu görevleri yapabilecek isimler oldukça önemli.

Nando'nun sakatlanması sadece takımın yeniden inşa edilmesi ile ilgili değil yapı kalitesini de korumak açısından bir karar almayı gerektirdi. Piyasada takım yapısına uygun isim arayışına geçince skorer gard olarak Alex Perez gündemimize geldi. Lorenzo Brown'ın daha iyi bir kombinasyon ile görevini yerine getirmesi açısından da uygun bir isim olduğunu düşündük.

Perez'in yanı sıra hâlâ piyasada takıma uygun isimleri araştırıyoruz. Bu da takım kimyasını oturtmak için geç kaldığımızın bir belirtisi olabilir. Ancak biz sadece bu konuda başarılı olmanın yollarını arıyoruz.

LİGİ BİLMEK ÖNEMLİ FAKTÖR

- EuroLeague'de alınan olumsuz sonuçların aksine ligde zirve yarışından kopmayan bir Fenerbahçe Beko var. Bu durumun temel sebepleri sizce nedir?

- Çok kaliteli takımlarla oynadık ancak bu süreçte şans yanımızda oldu. Bazen içinde bulunduğunuz durumu yönetmek zor olabilir. Sıkışık bir fikstürde hangi oyuncunun oynayacağına karar vermek, rotasyonu iyi yönlendirmek ve hangi 5'i kullanacağınızı iyi yönetmelisiniz. Lig için konuşmak gerekirse, sağlam bir uyum yakalamış ve içgüdü ile oynayan Türk oyuncular sahip olmak bu açıdan çok önemli.

Mesela Ali Muhammed, her zaman oynamak için hazır ve istekli. Aynı şekilde Melih, Ahmet ve diğer isimler birbirleriyle uyum içinde ve ligi uzun zamandır deneyimlemiş oyuncular. Örneğin bu isimlerle yetişen Tarık gibi genç oyuncuların da takımın düzenini bilmesi bizim için avantaj sağlıyor. Türk oyuncuların lige hakim olması ve birbirini desteklemesi takım kimyasını olumlu etkiliyor ve bu da ligdeki oyunumuza daha iyi yansıyor. Yerel ligde takımın geleceğini her zamanki gibi olumlu yorumlayabilirim. Ancak EuroLeague ile bir kıyaslama yapmak çok yerinde olmayacaktır.

BOŞ SALONDA ŞARTLAR EŞİT

- EuroLeague'de Bayern'in sürpriz başlangıcı, neredeyse yenilmez görüntüsü veren Barcelona ve CSKA'yı da hesaba katarak şampiyonluk yarışı için neler düşünüyorsunuz?

- Ben hâlâ öngörülemeyen bir sezon olacağını düşünüyorum ama sadece Final Four için söylemiyorum. Görünen o ki Final Four için 3-4 takımdan fazla aday söz konusu. Hangi takımların kalacağı hakkında bir şey söyleyebilmek zor. Bilmiyorum bunu söylersem yanılırım. Ben Final Four’a kağıt üstünde çoktan hazır takımlar görüyorum. Real Madrid, Barcelona, CSKA Moskova ve Anadolu Efes en istikrarlı takımlar olarak görüyorum.

Bu takımların dışında Final Four için savaşması olası çok fazla takım olduğu da ortada. Milan'ı bu listenin başına yazabilirim. Yaklaşık 5-6 takım benzer güç dengelerine sahip ve ufak detaylar yarışın neresinde yer alacaklarını belirleyen unsur olacak. Boş salonda oynamak yarışı etkileyen bir başka unsur. Seyircili oynayan takımlar seyircisiz olanlara nazaran saha avantajını kullanarak galibiyete bir adım daha yakın olabiliyor. Sonuç olarak seyircili maç ile seyircisiz arasında büyük farklar söz konusu.

Boş salonda herkesin şansı eşit oluyor. Herkes önündeki 23-24 maçı kazanarak şansını son ana kadar sürdürmek için mücadele edecektir. Böyle bir ortamda başı çeken takım olmanın pek de bir önemi olmuyor.

GALINARDI, RONDO VE BOGDANOVIC DENGE DEĞİŞTİREBİLİR

- NBA'de yeni sezon heyecanı yaklaşırken, takımların son durumlarını da göz önüne alarak şampiyonluk için favori gördüğünüz bir takım var mı?

- Bunu söylemek için çok erken çünkü takımların yapacağı takviyeler henüz sonuçlanmadı. Burada büyük bir çekişme yaşanacaktır. Mevcut durum için konuşmak gerekirse Batı Konferansı'nda iki Los Angeles takımı da çok iyi. Diğer yandan Houston Rockets ve OKC başarı potansiyeli fazlasıyla yüksek ekiplere sahipler. Batı Konferansı'nı da değerlendirecek olursak Boston Celtisc, Miami Heat, 76'ers, Milwaukee takımları Konferans şampiyonluğu için savaşacak düzeydeler ve NBA finale gitmek için büyük bir şansa sahipler. Takımların son hâlini alacağı görmemiz gerek.

Atılacak imzalarla konferanslarda dengeler bir anda değişebilir. Gallinari, Rondo, Bogdanovic gibi isimler yarışın dengesini bir anda değişterebilecek yeteneğe sahip isimler. Son gece yapılan takviyeler bile sürpriz takımları play-off potasına itebilir. Geçmişte bunun fazlasıyla örneği mevcut. Miami enteresan işler yapabilecek bir takım. Geride kalan Bubble sezonunda da bunu gösterdiler. Başarıya aç bir Giannis Antetokounmpo'nun yanına Bucks, Bogdanovic tarzında bir isim entegre edebilirse yarışın dengeleri de değişebilir. Bu yüzden son ana kadar bir şey söylemek zor.

YORUMLAR

  • 0 Yorum