Maurizio Gherardini

Maurizio Gherardini


Tüm cevapları alamadık

06 Haziran 2020 - 15:06

"EuroLeague ve BSL sezonları sona erdi; ama biz halen kulüpler ve liglerin geleceği ile ilgili tüm cevapları alamadık. Bundan sonra, kulüplerimizin ekonomik durumları için daha dikkatli olmak zorundayız."

- ING Basketbol Süper Ligi'nin tescil kararının ardından EuroLeague de sezonu iptal ettiğini açıkladı. Sizin bu kararlar hakkındaki düşünceleriniz nelerdir?

-  EuroLeague ve Türkiye Basketbol Ligi sezonları sona erdi; ama biz halen kulüpler ve liglerin geleceği ile ilgili tüm cevapları alamadık. Oyuncuların, teknik ekiplerin ve basketbol organizasyonları içindeki herkesin sağlığının güvence altına alınma zorunluluğu açıkça ortadadır. Fakat bundan sonra, kulüplerimizin ekonomik durumları için daha dikkatli olmak zorundayız.

WILT SUPERMAN

- Kapak konumuza gelirsek NBA'de rekorları alt üst eden Wilt Chamberlain'in olağanüstü performansı için neler söylersiniz?


- Wilt Chamberlain’ın rekorları kırılabilecek rekorlar değil. Kesinlikle kendi zamanı için 'durdurulamaz' ve benzersiz bir oyuncuydu. Çünkü yetenekleri ve o dönemki fiziksel üstünlüğü sayesinde… Basketbol dünyası, daha öncesinde böyle bir yetenekler bütününü, atletizmi ve dayanıklılığı görmemişti. O, 'referans' olarak ilk popüler basketbolcuydu ve döneminde çok saygı gören ve 'en iyisi' durumundaydı. Bazı taraftarları için de bir Superman gibiydi.

JORDAN BAZILARI İÇİN BASKETBOL DEMEKTİR

- The Last Dance ile tekrar gündeme gelen başka bir NBA efsanesi Michael Jordan'ı nasıl anlatırsınız?


- Michael Jordan, eşsiz yeteneklerini, muazzam atletizmini ve inanılmaz karizmasını gözler önüne serdi. NBA’in küreselleştiği sürecindeki başarı hikâyesi, NBA’in başarılarını büyük ölçüde etkiledi ki, sponsorlar etrafını sardı; Nike de bunun başında geliyor. Michael Jordan basketbol sembolüne dönüştü ve bu oyunu oynayan en iyi oyuncu olarak kabul gördü.

“The Last Dance” belgesel serisini izlediğimde, kendisine hayran kaldım. 31 yaşında emekliye ayrılıp profesyonel beyzbola geçmesi ve 33 yaşında basketbola geri dönüp 3 şampiyonluk daha kazanması harika bir şey. Ben herhangi bir spor dalında, üst seviyede
başka bir sporcunun böyle bir şey yapabildiğini hatırlamıyorum. Ayrıca MJ, dünya çapında bazı basketbol tutkunları için basketbol demektir.

BİRLİKTE YENİLMEZ OLURLARDI

- Wilt Chamberlain ile Michael Jordan'ın basketbol stillerini karşılaştırır mısınız? Bugünün basketboluna hangisi daha iyi uyum sağlardı?


- Wilt ve Michael asla kıyaslanamaz. İki farklı rolden ve iki farklı basketbol döneminden bahsediyoruz. Eğer en iyi zamanlarında birlikte oynama şansları olsaydı, asla yenilemez bir ikili olacaklarını söyleyebilirim! Ama aralarındaki dönemsel ve pozisyon farklılıklarını kaldıracak olursak, Michael Jordan’ın daha iyi bir oyuncu olduğunu söyleyebilirim. Çünkü kendi döneminde rekabet seviyesi, Wilt’in dönemine göre daha yüksekti ve böyle bir ortamda oyunu domine etti.

LARKIN'İN 49 SAYISI UZUN SÜRE KİTAPTA KALACAK

- Son olarak Shane Larkin'in 49 sayılık EuroLeague rekoru için neler söylersiniz?


- Shane Larkin’in 49 sayılık rekoru muazzam bir performanstı. Ben gerçekten günümüzdeki EuroLeague’de herhangi birisinin buna yakın sayıya yaklaştığını görmedim. Bunu uluslararası alanda ve yüksek seviyede yapması kendisini sıkça konuşturur. 15-20 yıl önce oyuncuların sayı ortalamalarının daha düşük olduğunu konuşurduk; çünkü rekabetin daha zor olması ve oyunun fiziksel olarak oynanmasının etkisi vardı. 49 sayılık rekor, benzeri olmayan bir rekor olarak uzun süre rekor kitabında yer alacak.

YORUMLAR

  • 0 Yorum