Zeynepgül Ene

Zeynepgül Ene


Susmak çözüm değil

27 Mart 2024 - 17:05

"KBSL'de normal sezon 3. ve 4'üncüleri İzmit Belediye ile OGM Ormanspor'un sıralama tartışması sonrası TBF sus pus. En ilginci ise kulüplerimizin şu aşamada bile bu yanlış uygulamayı FIBA'ya şikayet etmemesi, buna anlam veremiyorum."
 
KBSL'de yaşanan skandal sonrası konuşmak, tartışmak, sorgulamak; yanlış ve kötü bir şey değil. Tam tersi, doğru üslupla tartışmak ve sorgulamak gelişmek, ileriye gitmek için en sağlıklı ve en efektif iletişim yöntemlerinin başında gelir. Bu yazıda kadın basketbolunun da dışına taşarak tüm basketbol camiasının konuştuğu, tartıştığı bir konuya değineceğim. 
Bunun erkek basketbol camiasında konuşuluyor olmasının nedeni de eğer bu muğlak ve kim isterse o tarafa yorumlanabilecek şekilde yazılmış (yorumlanmış) kural açıkça düzenlenmezse yarın diğer ligleri, kulüpleri de etkileyebileceği ortak kaygısının oluşmuş olması.
 
Duymamış olan kaldıysa kısa bir özet geçmek isterim. KBSL normal sezonu sonunda TBF tarafından OGM Ormanspor üçüncü, Mehmet Kavan Yapı İzmit Belediyespor ise dördüncü olarak açıklandı. Bunu müteakiben, TBF'nin büyük bir yanlış yaparak takımların ligdeki sıralamasını yanlış ilan ettiği, oyun kurallarına göre MKY İzmit Belediyespor'un üçüncü, OGM Ormansporun ise dördüncü olması gerektiği kamuoyunda tartışılmaya başlandı.
 
Açıkçası şu anda kadın basketbolunda aktif bir görevi olmayan ben dahil ciddi sayıda insan bu olayı sorgulayıp, araştırma ile tartışma yoluna giderken, ligdeki kulüplerin resmi yollardan sıralamaya itiraz etmemelerini oldukça yadırgadım ve şaşkınlıkla karşıladım. Bu önemli yanlış yorumlama ve uygulama sonrası merak ediyorum acaba herhangi bir kulübümüz üst merci olan FIBA'ya resmi başvuruda bulunarak danışıp, görüş istedi mi?
FIBA oyun kurallarında açıkça yazdığı şekilde iki veya daha fazla takımı sıralarken;
 
- Önce ligde aldıkları toplam galibiyet sayısı fazla olan, aynı ise aralarında oynadıkları maçlarda galibiyet sayısı fazla olan, o da aynı ise kendi aralarında oynadıkları karşılaşmalardaki sayı farkı fazla olan, o da aynı ise kendi aralarında oynadıkları maçlarda daha fazla sayı atan (ki bu kural EuroLeague'deki gibi güncellenmeli 2 ve 3 ya da fazla takım olarak ayrı ayrı yazılmalı ki kafalar karışmasın) o da aynı ise ligdeki genel averajı fazla olan takım üst sırada yer alır.
 
Bizim senaryomuzda iki takımın toplam galibiyeti on dokuz, kendi aralarındaki galibiyetleri bir-bir, maçlar 82-78 ve 69-65 bittiği için sayı farkı dört (aynı) iki takım da iki maçta toplam 147'şer sayı (aynı) atmışlar, o zaman genel averaja bakılmalı ve genel averajı 159 olan İzmit takımı genel averajı 96 olan Ankara ekibinin üstünde üçüncü olarak ilan edilmeliydi. Takımların kendi aralarında oynadıkları maçlarda atılan toplam sayı ancak üç veya daha fazla takım eşitliği söz konusu olursa fark yaratacak bir kriter olur. İki takımlı bir senaryoda dört sayı farkla bitmiş iki maçta atılan toplam sayı da eşit olacaktır. Dolayısıyla genel averaja bakılması icap edecektir.
 
Bu tartışmalarda basketbolumuzun sevgili duayeni Emin Balcı Ağabeyimizin de adı geçiyor. Tartışmalar sonrası onun kararıyla sıralamanın yapıldığı iddia ediliyor. Sevdiğim ve saydığım büyüğüm Emin Ağabeyimden (eğer söylenenler doğruysa) FIBA yetkilileri ile konuşup bu yanlış uygulamaya son verecek görüş alış verişini yapmasını rica ediyorum. 
Kulüplerimizin de temsil ettikleri müesseseler ve taraftar kitlelerini de düşünürsek, haklarını arama konusunda çok daha hassas ve aktif olması gerektiğine inanıyorum. Mesela şu aşamada bile bu yanlış uygulamayı FIBA’ya şikayet edebilirler. Düzenleme yapılması için baskı oluşturabilirler. ÇÜNKÜ NE OLMUŞ OLURSA OLSUN, YANLIŞIN NERESİNDEN DÖNSEK TÜRK BASKETBOLU İÇİN KÂRDIR.
 
İKİ KUPADA DA GÖZÜMÜZ VAR
 
Kadın basketbolumuz Avrupa arenasında EuroCup'ta kadınlar finalinde yine bir Türk takımı ülkemizi temsil edecek. Bu kupanın geçmişinde Türk takımları defalarca yarı final ve final oynadı. Dört kez kupa Türkiye’ye geldi. Bu sene hem KBSL de hem de EuroCup'ta müthiş bir sezon geçiren Beşiktaş BOA, tarihinde ilk kez EuroCup finalinde yer alarak ülkemizi temsil edecek. Tango Bourges, Spar Girona, Reyer Venezia, Galatasaray gibi Avrupa kupalarında çok tecrübeli ve favori takımların arasından sıyrılarak finale kalmış olmaları bile tarihi bir başarı. Umarım kendileri gibi ilk kez ve yenilgisiz final oynayacak London Lions'ı da geçerek kupayı beşinci kez Türkiye’ye kazandırırlar.
 
EuroLeague Kadınlar Dörtlü Finali bu sene Mersin’de oynanacak. Geçen sene olduğu gibi bu sezon da iki Türk takımı ülkemizi dörtlü finalde temsil edecek. Statü gereği Çukurova Mersin ve Fenerbahçe Alagöz yarı finalde karşılaşacak. Yarı finalin diğer ayağında daha önce bu kupayı kazanma ve defalarca dörtlü finalde oynama başarısı gösteren Çek Cumhuriyeti takımı ZVVZ USH Prag, tarihinde ilk kez sürpriz yaparak dörtlü finale kalmayı başaran Fransız ekibi Villenueve d’Ascq ile karşılaşacak.
 
Çok zevkli geçeceğini düşündüğüm her iki organizasyon finallerinde Türk temsilcilerine başarılar diliyorum.

YORUMLAR

  • 0 Yorum