Zeynepgül Ene

Zeynepgül Ene


Periler'e de Gençler Ligi!

10 Haziran 2018 - 10:08 - Güncelleme: 15 Temmuz 2021 - 14:51

Türkiye A Milli Kadın Basketbol Takım Genel Menajeri Zeynepgül Ene kadın basketbolu
için de Gençler Ligi müjdesi verdi. İlk sene seçilen 10 takımdan oluşturulması planlanan Gençler Ligi’ne önümüzdeki sezonlarda Süper ve 1. Lig ekiplerinin katılımın zorunlu olması planlanıyor.

- Milli takım kampının erken başlamasının özel bir nedeni var mı?

- Zeynepgül Ene: Genç ve daha önce A Milli Takım düzeyinde forma şansı bulamamış oyuncuları, bu seviyede neler yapabileceklerini görmek için ilk etap antrenmanlarına çağırdık. Bu da milli takımın yalnızca bugününü değil, geleceğini de göz önünde bulundurmamızdan kaynaklı. 2020 Olimpiyatları ve ondan sonraki süreçte de olacak şekilde
ileriye dönük, takımda olmasını hayal ettiğimiz oyuncuları şimdiden çağırıp, milli takım ruhunu göstermek istedik.

Dünya sırlamasında önümüzde olan takımları yakalamak ve kendimizi geliştirmek istiyorsak, onların çalıştığı metotları ve bilimi kullanmalısınız.

DÜNYA KUPASI'NDA YENEMEYECEĞİMİZ TAKIM YOK

- Dünya Kupası’nda nereye kadar ilerleyebiliriz?

- Her zaman şansımızı yüksek görüyorum. Dünya sıralamasında 7'nciyiz. Dünya Kupası’na 16 ülke katılıyor. Grupta düşündüğümüz zaman hiçbir maç kolay değil; ama hiçbir maç da bizi korkutacak kadar zor değil. En iyi şekilde hazırlanıp, basketbola etki eden sakatlık,
hastalık gibi faktörlerden uzak olduğumuz sürece, tam takım olarak en iyi hazırlıklarımızı yapıp, oraya gittiğimizde yenemeyeceğimiz takım olduğunu düşünmüyorum. Gruptan üç galibiyetle çıkıp, direkt çeyrek final hakkı kazanırsak sonrası için önümüzün açık olduğunu düşünüyorum.

- Kampta bulunan genç oyuncuların ligde aldığı süreler yeterli mi?

- Takımları play-off’a kalamayan oyuncularımız da oldu, Amerika’da sezonu erken bitip kampa katılan oyuncularımız da oldu. 3 yabancı kuralı yerli oyuncuların ciddi anlamda önünü açtı. Sadece süre değil, çok daha fazla sorumluluk almaya başladılar. Ama daha fazla çabalayıp, takımlarında daha fazla süre alması gereken ve potansiyelinin daha
altında süre alan oyuncularımız da var.

KADIN BASKETBOLUNUN YOL HARİTASINI OLUŞTURUYORUZ

- Kadın basketbolunu geliştirmek için üzerinde çalışılan projeler var mı?

- Yetenekleri taramak, bulmak, seçmek ve geliştirmek için kadın basketbol yol haritası, gelişim programı oluşturma çabamız var. Herkesin fikrini almak açısından danışma kurulu kurduk. Ocak ve martta iki toplantı yapıldı. Basketbolumuzu geliştirmek adına neler yapılabileceği konusunda çalışıyoruz.

- Kulüplerin altyapılarında milli takım düzeyinde oyuncu yetiştirmek açısından ne gibi eksiklikler görüyorsunuz?

- Büyükşehirde en büyük problem tesis sıkıntısı. Oyunculara yaptırabildiğimiz kaliteli antrenman saatleri bu nedenle az. Özellikle elit yaş kategorisine geçiş yapan oyuncuların antrenörlerinin kim olduğu konusu da çok önemli. Koordinasyon sorunu da bir başka problem.

Çocukların eğitim hayatları da zarar görebiliyor ve bunu çok daha iyi planlamamız gerekiyor. Basketbol hayatı biten çocuklar eğitimsiz de kalmış oluyor. Anadolu’da ise buna ek olarak kulüp sayısının az olmasından dolayı çocukların maç tecrübesi eksik oluyor.

GENÇLER LİGİ İLK YILINDA 10 TAKIMLA BAŞLAYACAK

- Kadınlarda da erkeklerde olduğu gibi bir Gençler Ligi projesi var mı?

- Evet var. Deplasmanlı lig şeklinde, erkeklerde olan formatta olacak. İlk sene tüm takımlar yer almayacak. Şu an milli takımlar düzeyinde 10-15 yıldır sürekli oyuncu yetiştiren yaklaşık 6 kulüp var ve organizasyonda yer alan 10 kulüp arasında bunlar yer alacak. G.Saray, F.Bahçe, Beşiktaş, İstanbul Üniv., Çankaya Üniv. ve BOTAŞ netleşen takımlar. Mersin
BŞB, Hatay BŞB ve Süper Lig’in yeni ekibi Çukurova da altyapı konusunda yatırımlara başladı. Kulüplerimiz de ekonomik sebeplerden ötürü, yavaş yavaş 'kendi oyuncumuzu yetiştirip, kullanabilir miyiz?' diye kafa yormaya başladı.

Önümüzdeki haftalarda hangi kulüplerin ligde oynama potansiyeli olduğunu değerlendirip netleştireceğiz. Bir sonraki sezonda (2019-20) ise bu lige tüm kulüpler katılmak zorunda olacak.

YORUMLAR

  • 0 Yorum