Zeynepgül Ene

Zeynepgül Ene


Geleceğin Devleri ve Perileri için 12 DABO projesi yenilendi

10 Nisan 2018 - 19:32

Türkiye Basketbol Federasyonu’nun Garanti Bankası'nın sponsorluğunda düzenlediği,
Türkiye’de basketbolu yaygınlaştırmak ve herkesin basketbola erişimini sağlamak için
güncellenerek devam eden 12 DABO projesi yeni formatıyla çalışmalarına ilk etapta 25 ilde başladı. İlerleyen dönemlerde yeni illerle projenin daha da yaygınlaştırılması planlanıyor.

Proje kapsamında 10-11 Mart ve 24-25 Mart tarihlerinde kız ve erkek altyapı milli takımları antrenörlerinin gerçekleştirdiği taramalarda; yetenekli kız ve erkek çocukları arasından seçilen her yaş grubundan 30 kız ve 30 erkek sporcuya, TBF’nin belirlediği antrenörler yönetiminde kendi yaş gruplarına uygun üst düzey temel basketbol eğitimleri verilecek.

Mart ayı başında, taramaları gerçekleştirecek ve eğitimleri verecek tüm antrenörler İstanbul’a gelerek TBF eğitim kurulunun düzenlediği ilk etap eğitimlerini tamamladılar. Bu
eğitimde yetenekli çocukların taramalarında kullanılan kriterler, metotlar ve en temel basketbol becerileri ile ilgili önemli detaylar üzerinde çalışmalar gerçekleştirildi.

ÖZELLİKLE ANADOLU'DAKİ EKSİKLİK ORTADAN KALKACAK

Erkeklerde 7-8, 9-10 ve 11-12, kızlarda ise 9-10 ve 11-12 yaş gruplarında sporcularla gerçekleştirilen proje kapsamında en az D kategori antrenörlük belgesine sahip antrenörler haftada üç kez gruplarına antrenmanlar gerçekleştirilecek.

Halen bir basketbol okuluna devam eden veya kulüpte lisanslı oyuncu olan çocuklar da eğitimlere katılabiliyor. Projenin güncellenmesiyle birlikte özellikle Anadolu’da eksikliğini yaşadığımız yetenek seçimi ve doğru çocuklara ulaşmak sorunu ortadan kalkacak.

Basketbola başlangıç seviyesinde seçilen çocuklara en doğru basketbol temelini öğretmek için ücretsiz verilecek eğitimlerin çok faydalı olacağını düşünüyorum ve projeyi heyecan verici buluyorum.

12 DABO’lar ilk başladığı senelerde sosyal sorumluluk ve basketbolu Anadolu’ya taşıma amacı güden ve bu amaç doğrultusunda milli sporcuların bulunması ve yetişmesine
katkı sağladılar... Şimdi de 12 DABO’lardan yetişecek günümüz genç yeteneklerinin, geleceğin milli sporcuları olarak filizleneceğini ümit ediyorum.

Mart ve Nisan 2018 de faaliyete geçen 12 DABO’lar; Adana, Antalya, Afyonkarahisar, Batman, Balıkesir, Diyarbakır, Edirne, Erzurum, Gaziantep, Hakkari, Kastamonu, Sakarya, Samsun, Şırnak, Mersin, Konya, Eskişehir, Manisa, Malatya, Tunceli, Kayseri, Sivas, Mardin, Van-Erciş ve Trabzon oldu. Projenin ikinci etabında yer alacak şehirler belirlendiğinde isimleri paylaşılacak.

ALTYAPI KIZ MİLLİ TAKIMLARINDA YENİ DÖNEM

Genç Perileri 2018 yazında, yoğun ama gelişimlerine katkı sağlayacak bir çalışma ve maç programı bekliyor. Antrenör kadrolarında değişikliklere gidilen altyapı milli takımlarında öncelikle havuzdaki tüm oyuncuların son durumu takip edilerek, değerlendirilecek.

Mayıs ayındaki Türkiye Şampiyonaları ardından aday kadrolar şekillenecek, Acıbadem
Sağlık Grubu iş birliğinde kadrodaki tüm sporcuların sakatlık ve performans analizleri yapılarak, antrenmanlar bu doğrultuda programlanacak. Altyapı milli takımlarının tamamının en önemli ve ilk hedefi, gelecekte A Milli Takım kadrolarında yer alacak sporcuların teknik, atletik ve mental anlamda sürekli gelişimini sağlamak.

2017 yazında Division B'ye düşen U20 ve U18 Milli Takımları'nın bir önemli misyonu da tekrar Division A'da mücadele edebilecek olmaları olarak görünüyor.

U20 Kız Milli Takımı yeni başantrenörü Mersin BŞB’nin başarılı koçu Özlem Şencan olurken, Division B Şampiyonası 7-15 Temmuz tarihlerinde Romanya’da yapılacak. U20’lerimizin oynayacağı B grubundaki rakiplerimiz Bulgaristan, Danimarka, İzlanda,
Beyaz Rusya ve Çekya olacak.

U18 Milli Takımı antrenörlüğüne ise geçen sene U16 Milli Takımı ile çalışan, İstanbul Üniversitesi’nin koçu Emre Özsarı getirildi. Bu kategorinin şampiyonası 3-12 Ağustos tarihlerinde Avusturya’da gerçekleşecek. Grupta ev sahibi Avusturya başta olmak üzere Danimarka, Hollanda, İngiltere ve Karadağ ile mücadele edeceğiz.

U16 Milli Takımı’mızın koçluk görevi, milli takımlara birçok oyuncu yetiştiren Çukurova Basketbol Yardımcı Antrenörü Halil Demirbilek’e verildi. U16 Avrupa Şampiyonası 17-25 Ağustos tarihleri arasında Litvanya’da oynanacak.

A grubundaki rakiplerimiz ise Belçika, Fransa ve Çekya olacak. Skor ne olursa olsun, Genç Perilerimizden A Milli Takım’daki ablalarının tüm milli maçlarda gösterdikleri mücadeleyi
göstermelerini, cesaret ve güvenle Türk milli Takımları’nın güçlü karakterini sahaya yansıtmalarını bekliyoruz. Hepsine çok inanıyor ve güveniyoruz.

YORUMLAR

  • 0 Yorum