Zeynepgül Ene

Zeynepgül Ene


Milli takımlara oyuncu asıl seçiliyor?

06 Mayıs 2019 - 15:59

Hocam bende bir oyuncu var mutlaka görmeniz lazım... Bu oyuncum yerel ligi domine ediyor, 20-25 sayı ortalamayla oynuyor ama milli takıma çağrılmıyor. Basketbol oyununun doğası gereği geleceğe dönük oyuncularla ilgili öngörüde bulunabilmek, zaman ve sabra ihtiyacı olan, gelişme ve büyümesi devam eden, uzun, atletik potansiyeli yüksek, hızlı öğrenen ve öğrendiğini doğru kullanan sporcuları seçmek gerekiyor.

Seçimleri yaparken en büyük yanılgı gelişimini çok erken tamamlamış, yaşının ötesinde kuvvetli; ama gelişimi devam etmeyecek oyuncuları seçmek. Bu serzenişi zaman zaman özellikle de Anadolu'daki kulüplerden duyuyor, kendilerine oyuncuların geleceğe dönük yetenek seçimlerinde nelere dikkat edildiğini, birçok detayın göz önünde bulundurularak uzun bir süreç sonunda seçimlerin şekillendiğini, o jenerasyondaki yaklaşık 30-40 oyuncunun sene boyunca yerelde ve şampiyonalarda oynanan birçok maçta takip edilerek değerlendirildiğini anlatıyorum.

Her elit sporcunun yetişmesi için verilen emek, harcanan kaynaklar azımsanmayacak kadar büyük ve değerli. Ancak altyapı milli takımları düzeyinde oyuncu seçimleri yaparken yerel ve ulusal düzeydeki güncel performansların çok ötesinde, geleceğe dönük elit potansiyeli olan, A Milli Takım oyuncusu olmaya aday, ülkemizi büyük şampiyonalarda dereceye taşıyacak yetenekleri seçerek, bu oyuncuları Türk Kadın Milli Takımları gelişim modelinin içinde en üst seviyelere taşımayı hedefliyoruz.

Bu yazımda 13-14 yaş grubunda yapılan ilk taramalardan başlayarak, milli takım kadrolarını oluştururken yaşanan süreçler ve seçim kriterlerinden bahsedeceğim. Kulüplerin küçük yaştaki ilk seçimlerden başlayarak oyuncu seçerken nelere dikkat etmesi gerektiğini de ilerleyen zamanlarda paylaşacağım.

Bu sene 2005-2006 doğumlu lisanslı kız basketbolcular için Türkiye genelinde yapılan taramalarda, 4'e 4 oynatarak sporcuların oyun içinde temel basketbol becerilerini kullanma yetenekleri, oyunun her iki yönünü (savunma ve hücum) oynayabilme becerileri, basketbolun gerektirdiği fiziksel performans özelliklerine sahip olup olmadıkları, oyun zekası ve oyun karakterleri değerlendiriliyor.

Taramaların tüm ayaklarında altyapı milli takımlarında görev yapan veya altyapılarda ve kadın basketbolunda çok tecrübeli antrenörlerin yanında, yerelde oyuncu yetiştiren, oyuncuya emek veren antrenörler de görev alıyor. Tarama dahilinde yine üst seviye basketbol için çok önemli olan antropometrik ölçümler yapılıyor.

Burada 10-15 dakikalık değerlendirmede oyuncuların ne kadar iyi oynadığı değil, oyunculuk potansiyeline yönelik değerlendirmeler ve ileriye dönük projeksiyon yapılıyor. Milli takıma oyuncular 10-15 dakikalık taramada değil sezon boyunca oynadıkları maçlardaki performansları değerlendirilerek davet ediliyor. Türkiye genelinde gönüllü antrenörlerden oluşan bir izleme grubu, sezon boyunca yerelde ve şampiyonalarda izledikleri oyuncularla ilgili değerlendirme raporlarını bizimle paylaşıyor.

Basketbolda ekol olan ve doğru oyuncu seçimleri yapan ülkelerdeki tecrübeli kızlarda 10-14 yaş döneminde geleceğin elit sporcularının bir çoğunun biyolojik olarak yaşıtlarından geride ve zayıf olduklarını göstermekte.. Tüm taramalar videoya kaydediliyor. Oyuncular alınan notlara bakılarak, videolar tekrar izlenerek bazen sporcular tekrar değerlendiriliyor. Taramaların 2 aşamasında daha kapsamlı mental ve fiziksel performans testleri yapılarak, çok yönlü parametrelere göre her iki jenerasyonda pozisyonlara göre en potansiyeli yüksek ve en iyi seçimleri yapacağımıza, tek bir oyuncuyu bile gözden kaçırmayacak titizlikle hareket ettiğimize inanıyorum.

Sürecin sonunda, Türkiye genelinde bu jenerasyonda bulunan yaklaşık 3 bin 450 lisanslı kız sporcu içinden, milli takımlara en iyilerini seçerek A milli takımlara dek performans gelişimlerini planlayacağız.

Kumaşı doğru seçen usta terzinin işi kolaydır. Gelişime açık, potansiyeli yüksek, sadece bugünün değil, geleceğin en elit oyuncularını seçerek, Türk kadın basketbolunun ülkemizin göğsünü kabartan başarılarının sürekliliğini sağlamak için çalışıyoruz. Gelecek jenerasyonlardaki çok sayıda yetenekli oyuncunun yüksek potansiyeli umut ve heyecan veriyor. Yeter ki sorumluluğu olan herkes üzerine düşenin en iyisini yapsın.

YORUMLAR

  • 0 Yorum