Maurizio Gherardini

Maurizio Gherardini


Transfer şansı

18 Mart 2021 - 15:22

"Bazı ayarlamaları yapmak isterken transfer konusunda çok şanslıydık. Alex Perez'in yanında, arkadaşlarıyla anlaşmanın ötesinde takımdaki dinamikleri bilen Marko Guduric ve NBA'den veteran Kyle O'Queen'i kadromuza dahil edebilmek de sezonun bu noktasında bizi mutlu etti."

- Son takviyelerin ışığında Kokoskov'un mevcut oyun sisteminin işlerliğinin artması, takım içinde nasıl bir etki sağladı?

- Biz bu yaz oyunda tekrar lider konumda olabilmek için biraz ayarlamalar yapmak zorundaymışız gibi hissettik. Çünkü bu yaza geç başladık ve muhtemelen mümkün olanın en iyisini yapmayı denedik. Transferlere bakmak, transfer marketinden iyi bir şeyler almak konusunda çok çok şanslıydık. 3 iyi oyuncumuzu takıma dahil etmeyi başardık. Marko Guduric'i buradaki organizasyona geri getirebildiğimiz için de şanslıyız. Marko Guduric'in çok yönlü olması ve oyun zekası sayesinde benzersiz bir oyuncu olduğunu düşünüyorum. Ama bizim için onun, aynı zamanda tam olarak İstanbul'dan ne bekleyeceğini bilmesi, organizasyonu ve burada oynamayı sevmesi de önemliydi. O bizim aradığımız 'grup oyuncusu'na evrildi ve çok yönlülüğe varışının da bizim takıma olumlu katkıları olacağını şiddetle düşünüyorum.

Sonra tabii ki Alex Perez'in gelişi ve Kyle O'Queen'in imzası ile Fenerbahçe Beko, pota altı ve point guard pozisyonu için daha spesifik bir takım kılığına bürüdü. Biz aslında point guard olarak daha fazlasını yapabilecek birine sahip olsak bile doğru point guard seçeneğimizi kaybettiğimizi hissettik. Kyle Q'Queen gibi NBA'den veteran bir ismi kadromuza dahil edebilmek de sezonun bu noktasında bu bizi mutlu etmek için iyi bir şeydi.

TÜRK LİGİ'NDE DAHA TUTARLI OLMALIYIZ

- EuroLeague'deki seriye rağmen ligde istikrarsız bir performans söz konusu. Bunu yerli rotasyonuna bağlayabilir miyiz, ya da bu durumun temel sebebini ne olarak görüyorsunuz?

- Bunun sebebi genelde Türk Ligi'nin oldukça rekabetçi olması. Çünkü takımlar oyunda konuya odaklanma ve diğer takımdan daha iyi hazırlanmış olma konusunda ders verdi. Tekrardan, sezondaki bitirişlerimizi, ihtiyaçlarımızı, şeklimizi ve oyunumuzu yönetmek için düşünmemiz gerek. Oyununuzu her zaman en iyi şekilde yönetmeniz gerekiyor. Oyunda basketbolcular arasında doğru kombinasyonları bulmak için her zaman yeterince zeki olduk.

Türkiye Ligi çok rekabetçi, oynamak için hazır değilsen herkese karşı kaybedebilirsin. Bu bize de birkaç kez hatta planladığımızdan fazla oldu. Ve bizi yenmeleri için fırsat hediye ettiğimiz takımlar oldu. Ama diğer yandan hâlâ uzun bir sezon ve yerel ligde dönüm noktasına giriliyor. Play-off ufukta gözükmese duvara karşı oynanan bir durum olurdu, bunalıma girmenin yanı sıra işler daha da kötü olabilirdi. Türkiye Ligi için kesinlikle daha tutarlı olmaya ihtiyacımız var, çünkü bu hedeflediğiniz başarıya ulaşmanın temel formülüdür.

PLAY-OFF HERKESİN HAYALİ

- EuroLeague'de sezonun şimdiye kadar tamamlanan bölümü için neler söylemek istersiniz?

- Bence bu yıl şiddetli ciddi bir yarı sezon geçti. Covid-19'un etkisi de buradaki en büyük faktör olarak ön plana çıktı. Oynayabilmek için bazı önlemler geliştirildi. Ama günün sonunda şimdiye kadar nasıl yaptıysak o kadar yönlendirebiliyoruz. Olgun adımlar olmadan... Bence EuroLeague sezonu şimdiye kadar çok dengeli, heyecanlı bir mücadeleye sahne oldu.

Hâlâ play-off oynamanın hayalini kuran 20 takım var ve biz biliyorsunuz ki sezonun üçte ikisini geçtik. Denklemin tek üzücü kısmı insanlar işin içinde yer aldı, zorlu rekabetten bizler zevk aldık ve tüm bunları seyircisiz olarak yaptık. Tüm bu acı verici etkilere rağmen bizler işimize odaklanmak zorundayız. Sezon boyunca seyircimizden uzak da olsak yarışın içinde kalmaya odaklanmamız gerekiyor. Dediğim gibi dengeli bir yarış oluyor ve biz hedeflerimize ulaşmak için en uygun formülü bulmak, onu uygulamak durumundayız.

JAZZ İÇİN HER ŞEY YOLUNDA

- Utah Jazz'ın inanılmaz performansı doğrultusunda NBA'deki son durumu değerlendirebilir misiniz?

- Utah Jazz, planlarını en doğru şekilde hayata geçiren ekiplerden biri oldu. Bence onların başarıyı yakalaması için tüm parçalar bir araya geldi. İyi bir koç ve personele sahip olmak onları başarı için hazır tutuyor. Her pozisyonda çok baskın bir skorerleri var. Başarılı olmak için gereken çok baskın bir büyük adam var. Bogdanovic gibi harika bir şutörleri var ve Joe Ingles'in basketbol IQ'su... Birlikte oynamayı sevdikleri yerdeki parçaları biliyorlar. Tüm parçalar bir araya gelince bir şekilde basketbol daha geleneksel; ancak daha uluslararası bir hâl alıyor.

Basketbol paylaşımları son derece değerli. Belki yeniden yanılmış olabilirim; ama muhtemelen en iyi seriyi normal sezonun sonunda yapacaklarını düşünüyorum. 'Günün sonunda şampiyonluğu kazanmaya yetecek kadar iyiler mi?' göreceğiz. Çünkü play-off'larda daha fazlasına ihtiyaçları var ve belki bir tarafta Lakers veya Clippers'tan yarışın sonu için daha fazlası gelebilir. Veya Milwaukee'nin diğer tarafta neler yapacağını kestirmek mümkün olmayabilir; ama kesinlikle şu anda inanılmaz bir sezon geçiriyorlar.

KADIN BASKETBOLU HAK ETTİĞİ DEĞERİ GÖRMÜYOR

- 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nün heyecanını yaşayacağımız aya girerken WNBA ve Avrupa'daki kadın basketbolu hakkındaki düşüncelerinizi öğrenebilir miyim? 

- Bence kadın basketbolunda arzu edilen rekabet seviyesine ulaşıldığına hiç şüphe yok ve kalite de her geçen gün yükseliyor diyorum. Okyanusun öbür yakasında ya da bu tarafta...WNBA bir başarıdır ve aynı zamanda gelişimi sürdüren bir yol olmaya başlıyor. Eski zamanlarda parkede sahne almış müthiş bir oyuncunun, koça dönüşmesini izlemek, bence çok çok ilginç ve her yerde daha yaygın bir şey olmalı. Neredeyse kadın kişiliğinin en önemlilerinden bazılarını basketbolda 'erkeklerin dünyasına' çevrilmesi daha da yaygınlaşmalı.

Birçok açıdan kadın basketbolunun hak ettiği değeri alamadığını düşünüyorum. Ama sergiledikleri performans ve rekabet düzeyini her zaman son derece keyifli buluyorum. Özellikle fırsat buldukça son dönemde fanus formatındaki maçlar, Herbalife Nutrition Süper Ligi ve Avrupa liglerindeki maçları da yakından takip ediyorum. Basketbolun içinden gelen isimlerin çok daha iyi öğrenciler yetiştirebileceğini görmek de oldukça heyecan verici. Daha fazla kadının zamanla teknik ekiplerde yer alma şansına sahip olup olmadığını görmenin ilginç olacağını da düşünüyorum.

YORUMLAR

  • 0 Yorum