Gülşah Akkaya

Gülşah Akkaya


Çaylak: Nick Nurse

01 Temmuz 2019 - 11:53

"Toronto Raptors tarihindeki ilk NBA şampiyonluğuna 51 yaşındaki 'çaylak koç' Nick Nurse ile ulaştı. 2013'te Raptors'da asistan antrenör olarak göreve başlayan ve 2018'de 'Yılın Antrenörü' Dwane Casey'nin yerine başantrenörlük görevini üstlenen Nurse, ilk yılında ve ilk NBA başantrenörlük görevinde bu tarihi başarıyı yakaladı."

Raptors’ın bu şampiyonluğu kazanmasında Nurse’ün işini kolaylaştıran birçok değişken
olduğunu da göz ardı edemeyiz. Lebron James’ın ilk defa Doğu Konferans’ı dışında bir takıma gitmesi, Raptors’ın Kawhi Leonard’ı bünyesine katması veya sakatlıklarla boğuşan bir Golden State Warriors ile kapışması gibi birçok etkeni sayabiliriz; ama yine de bütün bunlar Nick Nurse’ün başarısına ve ilkleri başararak tarihe geçmesine gölge düşüremez.

NBA’de şampiyonluk yaşamış ya da yaşamaya en yakın aday başantrenörlerine baktığımızda, genel olarak bu pozisyonlarda bulunanlar; ya eski NBA oyuncuları ya da uzun yıllar NBA’de bu görevi üstlenmiş antrenörler. Nurse ise bu iki kategoriden hiçbirine girmiyor. Nick Nurse‘ü bu başarıya hazırlayan antrenörlük kariyerine ve duraklarına bakacak olursak
gerçekten ilginç bir hikaye ile karşı karşıya kalıyoruz...

Northern Iowa Üniversitesi’nde oynadıktan sonra, okulu bitirir bitirmez antrenörlük kariyerine burada asistan koç olarak başlamış. 1 yılın ardından mektup yazarak başvurduğu
İngiltere Basketbol Ligi’nden Derby Storm takımından koç/oyuncu teklifi alarak ilk Avrupa macerasına atılmış. Bir sonraki sene, o dönemde NCAA’de en genç başantrenörü olarak Grand View Üniversitesi’nde 2 sezon baş başantrenörlük yapmış.

Daha sonra Avrupa’ya tekrar dönerek kariyerinin en belirleyici yıllarında 11 sene İngiltere
Basketbol Ligi’nde 6 takım çalıştırmış. Avrupa tecrübesine ek olarak Belçika ve İtalya’yı da
eklersek koçluk kariyerinin yarısını neredeyse Avrupa’da geçirmiş.

2005 yılında Amerika’ya dönerek D-League'de (G-League) 2011 yılında Iowa Energy ile 2013'te ise Rio Grande Valley Vipers ile şampiyonluk yaşamış.

Tarihte şuan Nick Nurse dışında hem NBA Şampiyonluğu, hem de D-League Şampiyonluğu
olan antrenör yok. Buna ek olarak, yine Nick Nurse dışında NCAA’de, Profesyonel Avrupa Ligleri'nde ve D-League’inde antrenörlük yapmış bir tane bile NBA koçu yok.

Peki, kariyer hikâyesi birçok antrenöre ilham kaynağı olabilecek Nick Nurse’ün sırrı nedir? Cesareti, oyun bilgisi, çalışkanlığı, sakinliği, dürüstlüğü ve oyuncularının güvenini kazanma
yeteneği Nick Nurse’ün antrenörlük varlıkları olarak söyleyebiliriz.

Final serisinde uyguladığı box and one defansı belki çok konuşuldu; ama tüm sezon boyunca yaptığı değişiklikler, aldığı kararlar onu bu yolda başarıya taşıyan önemli unsurlar oldu.

Sezon içerisinde, ilk beş oyuncusu olan Jonas Valenciunas’ı trade paketine sokarak Marc Gasol’u takıma getirdi. Ibaka’yı yedek oynatmaya kararıyla, Pascal Siakam’a da güven vererek istediği verimi aldı. Önemli anlarda Jimmy Butler’ı Leonard ile tuttu ve Butler şut yüzdesinde büyük düşüş yaşadı. Aynı şekilde Antetokounmpo’nun savunmasını Leonard’a verdiği zamanlarda Antetokounmpo hücumda sıkıntı yaşadı.

Oyuncularına verdiği cesaret, güven ve elbetteki NBA yıldızlarının egolarını yönetebilme becerisi gibi tüm bu özellikleriyle Nick Nurse 26 senelik tarihi olan Kanada takımını ilk NBA Şampiyonluğu’na ulaştırdı. ‘Başarı süreklilik ister; başarı bir kereyse tesadüf olma olasılığı yüksektir’ derler.

Nurse’ün geçmişine ve koç özelliklerine bakarsak aslında başarı unsurlarının temelini attığını görebiliyoruz... Fakat yine de eylül ayında Çin’de oynanacak olan FIBA Dünya Kupası’nda Kanada Milli Takımı’nın da başantrenörlüğünü yapacak olan çaylak koçun, NBA’deki ilk senesinde takımını şampiyonluğa taşımasının tesadüf olup olmadığını
önümüzdeki sezonlarda hep birlikte izleyeceğiz.

YORUMLAR

  • 0 Yorum