Petar Naumoski

Petar Naumoski


Milano EuroLeague'i alabilir!

02 Nisan 2022 - 09:14

"Bugün İtalyan takımların Avrupa’yı tekrar domine ettiğini söylemek kolay değil; ama Armani Milano EuroLeague’i kazanabilir. O dönem ile bugün arasındaki en büyük fark ise şu... Eskiden iki yabancı oyuncu vardı ve takımların geri kalanı İtalyan oyunculardan oluşuyordu. Şimdi ise İtalyan basketbolunda buna yakın bir tablo yok."
 
Türk basketboluna damga vurmuş efsane isimlerden Petar Naumoski, aynı zamanda İtalya’da da birbirinden önemli kulüplerde forma giydi ve Ergin Ataman’ın çalıştırdığı Montepaschi Siena’da Saporta Kupası kazandı. Belki Naumoski’nin dönemindeki gibi değil; ama İtalyan basketbolu yeniden yükselişte... Petar Naumoski, o eski güzel günlerine dönme çabasındaki İtalyan basketbolu hakkında birbirinden önemli değerlendirmelerde bulundu.
 
- İtalyanların en iyi olduğu 1990'lar ve 2000'lerin başında Benetton Treviso, Montepaschi Siena ve Olimpia Milano’da oynamış bir basketbolcu olarak Olimpia ile birlikte Virtus ve Fortitudo gibi takımlar çok başarılıydı. Şimdi İtalyan basketbolunun o dönemlere dönüş sinyali verdiğini söyleyebilir miyiz?
 
- İtalyan basketbolu her daim yüksek kalitede olmuştur. Bazen bu kalite, Avrupa şampiyonlukları getirecek seviyede, bazen de bunun biraz aşağısındaydı. Bahsedilen dönemde İtalyan basketbolu, domine eden veya bir başka deyişle Avrupa’da çok saygı duyulandı. Avrupa'da düzenlenen her kupayı farklı farklı kulüpleri kazanıyordu.
 
Şimdi İtalyan takımların bugün yeniden Avrupa’yı domine ettiğini söylemek kolay değil; ama Armani Milano EuroLeague’i kazanabilir. O dönem ile bugün arasındaki en büyük fark ise şu; eskiden iki yabancı oyuncu vardı ve takımların geri kalanı İtalyan oyunculardan oluşuyordu. Şimdi İtalyan basketbolunda buna yakın bir tablo yok.
 
MESSINA KADAR PATRONUN DA PAYI VAR
 
- Milano son birkaç yıla göre daha iyi bir gidişata sahip. Bu Ettore Messina faktörüne mi bağlı? Yoksa başka bir faktör mü onların daha iyi geri dönüşünü sağladı?

 
- Armani Milano, son birkaç sezonda, her geçen gün çok daha saygı duyulan bir takım oldu. Geriye dönüp takımın sahibinin Giorgio Armani olmasıyla bu takıma birçok yatırım yapıldı. Milano’nun yeniden Avrupa’nın zirvesindeki tahta oturması dileğiyle…
 
Ettore’nin kesinlikle bu takımda çok büyük bir kredisi var; nasıl takım oyunu oynattırdığı ve Virtus Bologna’daki başarılarını burada tekrar etmesini temenni ediyorum… Ama kesinlikle bu takımın sahibi Giorgio Armani de çok büyük bir öneme sahip. Çünkü bu takıma oyuncuları ve koçu alan isim o. Muhteşem oyuncular getirdi, mükemmel bir organizasyon oluşturdu ve iyi bir finansal tablo var. Bu da başarıdaki en önemli faktör.
 
BOLOGNA GERÇEK BİR BASKETBOL ŞEHRİ
 
- Son birkaç yıldır Bologna’nın adını pek duymuyorduk. Önce Virtus, sonra Fortitudo tekrar 1. Lig'e yükseldi. Segafredo, Virtus’a; Kiğılı da Fortitudo’ya yatırım yaptı. Şu sıralar Fortitudo daha şanssız ama Virtus EuroLeague’e göz kırpıyor. Bu iki takım hakkındaki yorumlarınız nedir?

 
- Bologna gerçekten bir basketbol şehri. Muhtemelen hiçbir şehir, bu sporda Bologna kadar büyüleyici değildir. Fortitudo ve Virtus arasındaki müthiş bir derbi ve atmosfer EuroLeague’de bir final maçı havasında geçiyor. 
 
Virtus’un sahibi Segafredo; dev bir kahve şirketi... Virtus Bologna’yı kazara eski günlerine kavuşturmak için almadı! Onlar birkaç sezon içinde çok fazla yatırım yaptı, takım da elit, EuroLeague seviyesine geldi. Geçen sezon da bu sezon da EuroLeague’e katılmak için büyük favorilerdi. 
 
Koç Sergio Scariolo’nun başarılı olup olmayacağı da buna bağlı... Sasha Djorjevic’in geçen yıl hayal kırıklığı olup olmadığı bu sezon sonunda görülmüş olacak. Fortitudo maalesef o eski zaferlerle dolu günlerine yakın değil; ama yeniden İtalya’nın bir numaralı liginde olmaları da iyi... Ve yavaş yavaş yeni ve iyi sponsorluk anlaşmaları da yapmaya başladılar. (Özellikle Kiğılı) Bu da onların yeniden eski başarılarına kavuşmaları için önemli…
 
DERTHONA’NIN İSMİNİ ÇOK DUYACAĞIZ
 
- Umana Reyer Venezia, İtalya’nın yükselen takımlarından biri. İtalya Ligi’nin yepyeni ekiplerinden Derthona Basket ise İtalya Kupası’nda final gördü. Bu yeni soluklar, İtalya’nın basketbolundaki yükselişi için ne kadar önem arz ediyor? İtalya’dan yepyeni takımları Avrupa arenasında görebilir miyiz?

 
- Reyer Venezia son 4-5 sezondur güzel ve standart bir basketbol oynuyor. İtalya Ligi’ni ve İtalya Kupası’nı kazandılar. Bu yolda, onlar da Armani gibi önemli bir iş birliği içine gitti. 
 
Bu yılın en büyük ve en taze sürprizi ise Derthona Basket oldu. Geçen sezon 2. Lig’den yükseldiler ve bu sezon ilk kez İtalya’nın 1. Ligi'nde yer alıyorlar. İlk sezonlarında İtalya Kupası Finali'ne kalmaları çok büyük bir başarı. Finalde favori olan Armani’ye kaybettiler; ancak kalitelerini kanıtladılar. Ben Derthona Basket isminin Avrupa’nın her yerinde duyulacağına inanıyorum. Burada olup bitenler, diğer şehirdeki takımlara da bir itici güç olacak.
 
İTALYA’DA DA DEĞİŞKENLİK GÖSTERİR
 
- İtalyan takımlarının başarılı sonuçlar alması, İtalya Milli Takımı’nı etkiler mi? Bu konuda düşünceleriniz nelerdir?

 
- Yerli ve yabancı oyuncuların, oynadığı yerin kalitesi ve oradaki milli takımın başarıları her zaman değişkenlik gösteriyor. Maalesef, Avrupa’daki her şampiyonada ve özellikle EuroLeague ile EuroCup’ta Avrupalı olmayan birçok yabancı oyuncu var. Bu nedenle yerel oyuncular, takımlarında fazla süre bulamıyor. Ve bu yüzden ülke takımlarında daha iyi oyuncuların olmadığı geniş havuzun oluşmasına engel oluyor. İtalya’da da buna benzer bir durum var. 
 
Yerel liglerinde 6 yabancı ve 6 yerli oyuncu oynatıyorlar. Ancak Avrupa kupalarında yer almayan ve mütevazı bütçelere sahip olan takımlar, yerli oyunculara daha çok fırsat veriyor. Yerli oyuncuların oynaması iyi bir milli takım için önemlidir... Ama hedefi daha büyük olan takımlar, hâliyle büyük turnuvalarda veya NBA’de forma giyen isimleri kadrolarına katıyor.

YORUMLAR

  • 0 Yorum