Petar Naumoski

Petar Naumoski


EuroLeague'i mahvettiler!

02 Mayıs 2022 - 11:22

"Ukrayna’daki trajedi, başlı başına üzücü bir hikâye ve umarım en kısa sürede bu olanlar son bulur. Ancak ben bu nedenle Rus takımlarının ve bireysel sporlarda da Rus sporcuların uluslararası turnuvalardan ihraç edilmesini kabul edemem. Tüm bu kararlar, EuroLeague’in sezon içindeki düzenini tek kelime ile mahvetti!" 
 
- Anadolu Efes bu sezon EuroLeague’de normal sezonu 6. sırada tamamladı. Kimse Efes’ten bunu beklemezdi; ama Ergin Ataman’ın çalıştırdığı Efes’ten bahsediyoruz. Ve Milano'yu da elediler... Siz bu konuda neler söylersiniz?
 
- Efes bu sezona çok kötü başladı ve bu kadro, normalde vermeyeceği birçok maçı kaybetti. Ancak bu, onların mevcut şampiyonluklarının sona erdiğini ve bu seviyede kalamayacakları anlamına gelmiyor. Biraz doymuşluk hissi ve sakatlıkların da bir araya gelmesi ile bu talihsiz süreç yaşandı; ama ben hiçbir rakibinin onları geçemeyeceğine inanıyorum. 
 
Benim görüşüm, normal sezonu ilk 4 sırada tamamlayan takımların arasında Efes “en iyi” rakip olan Milano ile eşleşti ve rahatlıkla da Final Four’a yükseldi... Son Şampiyon gerçek ritmini de bulmaya başladı.
 
MONACO BU SEZONA DAMGA VURDU
 
- Monaco ilk sezonunda play-off’a kaldı. Onlar hakkında düşünceleriniz nelerdir? Bu yıl siz onların performansını nasıl buldunuz?

 
- Monaco olağanüstü bir takım. Bireysel anlamda yetenekli oyunculara sahipler ve özellikle Sasa Obradovic’in gelişi ile birkaç önemli adım atarak muhteşem bir takım oldular. Böylece EuroLeague’de neredeyse herkesi yendiler. 
 
Tabii ki Rus takımlarının ihraç edilmesi de onların play-off yapmasına yardımcı oldu; ama Monaco son maçta bile olsa Final Four’a kalabilecek bir takım. Ki bunu oldukça çekişmeli geçen Olympiacos eşleşmesinde de net şekilde gördük...
 
Dediğim gibi, bireysel yetenekleri mükemmel ve bunu da takım ruhu ile kanıtlarlarsa (Sasa Obradovic’in kesinlikle bu konudaki çalışması, özellikle takım defansı konusunda etkili oldu) hayal ettiği sonuçları gerçeğe dönüştürebilirler. Tabii ki play-off için kendilerine rakip seçebilme şansları da vardı; ama her durumda bu sezona damga vurduklarını söyleyebiliriz.
 
MACCABI HATAYI RAKİP SEÇMEYEREK YAPTI!
 
- Maccabi Tel-Aviv sezon içinde antrenör değişikliğine gitti. Buna rağmen uzun zaman sonra çeyrek finale kaldı. Maccabi, EuroLeague’de geleneği olan bir takım... Süpürüldükleri Real Madrid eşleşmesi için neler söylersiniz?

 
- Maccabi İsrail’in gururu, sürekli para yatırıyorlar bu işe... Olağanüstü bir atmosfere ve taraftara sahipler. Takıma yeni gelen isimler oldu, keza koç Avi Even de sonradan geldi; ama bence Final Four fırsatını kaçıracak hatalı tercihlerde bulundular. 
 
Bunu diyorum, çünkü Fenerbahçe ile oynadıkları son normal sezon maçında Armani’yi veya Real’i seçme haklarına sahiptiler. Karşılaşmayı kazanarak güçlü bir Real ile eşleşmeyi tercih ettiler. Bu da onların Final Four oynama rüyalarını ve umutlarını sona erdirdi. Elindeki fırsatı iyi değerlendirselerdi, kesinlikle daha kolay bir şekilde Final Four’a erişebilirlerdi.
 
FENER'İN ELİNDE TEK KULVAR KALDI...
 
- Fenerbahçe Beko 8 yıl sonra EuroLeague’de play-off’a kalamadı. Onlar için bir hayal kırıklığı olduğunu söyleyebilir miyiz?

 
- Maalesef tüm Fenerbahçe taraftarı ve basketbol seyircileri için geçmiş yıllarda gelen başarıları düşününce bu bir başarısızlıktır. Her şeyden önce, bu takımda büyük değişiklikler oldu, ciddi sakatlıklar yaşandı, iyi oynanan birkaç maçta talihsiz yenilgiler alındı. Bir de üzerine Rus takımları ile oynanan maçların sonuçları silinince… 
Hepsini alt alta topladığımızda bu büyük bir hayal kırıklığı değil. Ama kesinlikle böyle bir sonuç beklenmiyordu onlardan... Şimdi önlerinde ING Basketbol Süper Ligi var ve bunu kazanarak üstlerindeki negatif algıyı kırabilirler. Ancak buna iyi hazırlanmaları lazım; çünkü biraz zor olacak. Özellikle Efes gibi başarılı bir takım var. Sezonun geri kalanında onlara başarılar dilerim.
 
ŞAMPİYONLUK YOLUNDA BOL ŞANS EFES!
 
- Ukrayna’daki trajedinin ardından Rus takımları EuroLeague’den ihraç edildi ve sizin de belirttiğiniz gibi diğer takımların, Rus ekiplerine karşı aldığı sonuçların sayılmama kararı alındı. Bu da sıralamayı etkiledi. Ligin kaderinin etkilendiği görüşüne ilişkin siz neler söylersiniz?

 
- Ukrayna’daki trajedi, başlı başına üzücü bir hikâye ve umarım en kısa sürede bu olanlar biter. Ancak ben bu nedenle Rus takımlarının, ayrıca bireysel sporlarda da Rus sporcuların uluslararası turnuvalardan ihraç edilmesini kabul edemem! Tüm bu kararlar, EuroLeague’de sezon içindeki düzeni mahvetti.
 
Her zaman sporun siyasetten ayrı tutulması gerektiğini söylüyoruz; çünkü spor, insanları ve dünyayı birleştiriyor. Ancak kimse burada bu sınavı geçemedi. Yaşlı insanlar her şeyin geçeceğini ve gelecekte kimin haklı olduğunu göreceğimizi söylüyor. Bu üzücü hikâyenin sonunda, Efes’in EuroLeague’deki başarısını tekrar etmesini ve Türk basketbolunun ve basketbolseverlerin bununla gurur duymasını ve mutlu olmasını dilerim. Bol şans Efes!

YORUMLAR

  • 0 Yorum