Petar Naumoski

Petar Naumoski


Kriz yönetimi

03 Kasım 2021 - 13:05

"Her takımın sakatlıklardan dolayı oyun sistemi aksayabilir. Anadolu Efes de bu durumu yaşadı. Bazı oyuncuların formsuzluğu da eklenince olumsuz tablo yaşandı. Önemli olan Efes'in krizden ne kadar çabuk çıkacağı, umarım geçen sezona geri dönerler..."
 
Türk basketbolunun efsane isimlerinden Petar Naumoski ile her ay Avrupa basketbolundaki gelişmeleri masaya yatırmaya devam ediyoruz. EuroLeague’de temsilcilerimizin başlangıçlarını değerlendiren Naumoski, Olimpiakos’un yeniden yükselişini ve NBA-FIBA ortaklığı iddiaları ile görüşlerini de dile getirdi.
 
- Önce Simon, sonra Micic sakatlandı… Efes’in EuroLeague’deki ilk galibiyeti 5. maç sonunda geldi. Sizce bu sakatlıkların Efes’te etkisi nasıl oldu?
 
- Her takımın sakatlıklardan dolayı oyun sistemi aksayabilir. Tabii ki Efes de bu duruma düştü. Ancak bu sakatlıkların süreçleri ile birlikte, bazı oyuncuların doğru formlarını bulamadığını söylemek zorundayım... Bir o kadar da, daha fazla galibiyet için tutkuya… Bu konular, takımda sıkıntı yaratır...
 
Umarım Vasilije Micic’in sakatlığı uzun sürmez. Micic, Efes’in sisteminin oyun içindeki önemli bir parçası. Ayrıca, Simon da bu takımda çok önemli bir yere sahip ve Efes’in ilerlemesinde ne kadar önemli bir parça olduğunu gördük. Umarım Anadolu Efes bu sıkıntıları çabuk bir şekilde atlatır ve geçen sezonki Efes’e geri döner.
 
KRİZİN ÇÖZÜMÜ ELIJAH BRYANT
 
- Efes’in Elijah Bryant transferini nasıl görmeliyiz? Evet, bir yerine koyma durumu var; ama bu transferin Anadolu Efes için uzun vadede bir hamle olduğunu söyleyebilir misiniz?

 
- Takım, krizden çıkmak için çabuk bir çözüm üretmeliydi; bu imkanlar doğrultusunda Elijah Bryant dahil edildi. Bryant’ın buraya nasıl geldiğinden ziyade, önemli olan, onun Avrupa şampiyonuna yardım etmesi ve galibiyet serileri sağlaması.
 
Ayrıca, NBA ve EuroLeague’deki farkları da yaşayacak. Bunu başarırsa ve Avrupa basketboluna çabuk adapte olursa, şu anki kontratı garantiye alır. Onun maçlarını takip etmek güzel ve ilginç olacak.
 
FENER GEÇEN SEZONA GÖRE DAHA İYİ
 
- Fenerbahçe Beko, sezona beklenenden iyi bir başlangıç yaptı. Sizce geçen sezona göre ne gibi farklılıklar var?

 
- Geçen sezon ile karşılaştırdığımız zaman, Fenerbahçe’nin daha iyi bir başlangıç yaptığını söyleyebiliriz ve bu takım daha uyumlu. Atina’da Panathinaikos’a kaybedilen maç (aslında kazandı; ama skora yansımadı) tabii ki ufak bir zorluk çıkardı ve can acıtıcıydı. Ancak öyle bir atmosferde oyunda kalmak ve devam etmek de önemli.
 
Keza, son şampiyon Efes’i, ING Basketbol Süper Ligi'nde yendiler ve Real Madrid deplasmanında da galibiyete yaklaşmışlardı. Fakat Frutti Extra Bursaspor yenilgisi geldi. Bu tür durumlarda takım kimyasını olumsuz etkiliyor.
 
BÜYÜK OLY'Yİ GÜZEL GÜNLER BEKLİYOR
 
- Olimpiakos, eski, güzel günlerine geri dönüyor gibi. Oly’nin çıkışı hakkında düşünceleriniz nelerdir? Olimpiakos’un yükselişi, Yunan basketbolunu daha da iyi seviyeye çıkartır mı?

 
- Olimpiakos hakkında konuştuğumuz ve yazıp çizdiğimiz zaman, önceki sezonlarına paralel konuşmak gerekir. Benim bu takıma bakış açım, kadro derinliğine odaklanmamdır. Spanoulis varken takımın lideri o idi. Printezis de bir o kadar liderdi. Bu kulüp Vasilis Spanoulis’e tüm saygısını gösterdi (o da bu takım için her şeyini ortaya koydu) ve son iki sezon da 'acı çektirdi,' Bu nedenle oyunları daha yavaşladı ve Spanoulis’in performansı da eskisi gibi ölümcül olmadı; üst seviye bir oyuncuydu ama sona gelinmişti.
 
Bugünün Oly’si daha dinamilk bir oyun oynuyor, rekabette daha fiziksel ve deneyimli bir Sloukas’a sahip. (Onu daha mantıklı kullanmaları lazım, çünkü şimdiden ayakları yaşlanmış) Koç Georgios Bartzokas iyi ve tecrübeli. Buna taraftarın katkısı da eklenince Büyük Oly’i daha güzel günler bekliyor.
 
ATEŞ OLMAYAN YERDEN DUMAN ÇIKMAZ
 
- NBA ve FIBA’nın birlikte bir Avrupa Ligi organizasyonu oluşturma iddiaları var. Eğer bu gerçekleşirse, Avrupa basketbolu ve EuroLeague için ne anlama gelir?

 
- Bu hikâye aslında yeni değil. Birkaç yıl öncesine dayanıyor. FIBA ve EuroLeague Yönetimi arasında uzun süredir devam eden bir sorun var. Avrupa'nın en elit basketbol organizasyonunu devralmak için büyük mücadele verildiği söylenebilir.
 
NBA, bir süredir birkaç Avrupa kulübünü organizasyonuna dahil etmeyi planlıyor. Çünkü NBA ile Avrupa kulüplerinin kalitesinde çok az fark görülüyor. Dürüst olmak gerekirse, daha fazla bilgiye sahip değilim ve neler olduğunu bilmek zor... Kimsenin NBA-FIBA ikilisine karşı bir şey yapamayacağını düşünülürse, kurulması halinde bu organizasyona geçişler olur ve bu da değişimi getirir. Ateş olmayan yerden de duman çıkmaz... 

YORUMLAR

  • 0 Yorum