Petar Naumoski

Petar Naumoski


Olağan dışı

01 Ekim 2022 - 11:23

"Türk Milli Takımı’nın EuroBasket'te gözle görülür bir şekilde gergin olduğunu düşünüyorum. Larkin’in yokluğunda Fransa maçına kötü başlayan ay yıldızlılar, ikinci yarıda bu gidişatı tam tersine çevirdi. Net bir galibiyete imza atacaklardı; fakat sonunda, sahada her zaman göremeyeceğimiz bir olay yaşandı ve ne yazık ki kötü şekilde tarihe geçecek bir maç oynadılar. Bunun utanç verici bir şey olduğunu söyleyebilirim. Çünkü bu takımın daha büyük başarılar elde edebilecek bir olgunluğa ulaştığını düşünüyorum. Özellikle favorilerin beklentileri karşılayamadığını düşününce…"
 
Madalya hedefleyen A Milli Takımımız, Son 16’da büyük bir hayal kırıklığı yaşadı. Favori takımlar Sırbistan, Yunanistan ve Slovenya, yarı finali göremedi. Son yıllara göre pek iddialı olmadıklarını düşünen İspanya, yeni bir jenerasyonla mutlu sona ulaştı. Almanya ve Fransa podyumda yer almayı başardı. İnanılmaz maçların oynandığı EuroBasket 2022’yi değerlendiren Petar Naumoski, turnuva ile ilgili dikkatini çeken noktalara değindi.
 
OYUNCULARIN SCARIOLO’YA SAYGISI 
 
- Değişen jenerasyon sonrasında İspanya, favori olmadıkları bir turnuvada şampiyonluğa ulaştı. Bu başarıyı nasıl yorumlarsınız? Sizce Başantrenör Sergio Scariolo’nun liderliği mi yoksa daha farklı bir şey mi bu başarıyı sağladı?

 
- Son birkaç Avrupa Şampiyonası’nda, İspanyollar çok başarılıydı. Tabii ki bunlar Gasol Kardeşler’in liderliğindeki mükemmel bir jenerasyon sayesinde yaşandı. Ancak bu jenerasyondan günümüzde pek fazla kişi kalmadı; ama günün sonunda tüm basketbolseverlere sürpriz yaptı. Doğru olan, İspanya Avrupa’da en güçlüsü ve genç oyuncularla çalışıyor, onlara şans vererek iyi bir gelişim sağlıyor. Yeni kadroda Hernangomez Kardeşler ve ‘Yeni İspanyol’ Lorenzo Brown; neden bir ABD’li devşirdikleri soruldu; fakat görüyoruz ki o olmasaydı, belki de İspanya madalya alamayacaktı. 
 
Burada başantrenör Scariolo, Başkan Garbajosa ve tecrübeli Rudy Fernandez’in sayesinde de başarının geldiğini söylemeliyiz. Çok iyi bir takım kimyası vardı. Herkes ne yapacağını gayet iyi biliyordu. Şuna eminim; Sergio Scariolo olmasaydı, İspanya altın madalyaya ulaşamazdı. Yeni ve genç oyuncular, onun tecrübesine ve kalitesine inandı, saygı duydu. İspanya kesinlikle bir taraftan da şanslıydı. Çünkü Sırbistan, Slovenya, Yunanistan gibi favori takımlar erkenden elendi. Fakat diğer taraftan bakınca, hak ettikleri bir altın madalya kazandılar. Kendilerini tebrik etmek isterim!
 
GASOLLER’DEN HERNANGOMEZLER’E
 
- Willy Hernangomez turnuvanın; Juancho Hernangomez ise final maçının en değerli oyuncusu oldu. Sizce, İspanya’da aynı zamanda Gasoller’den Hernangomezler’e bir devir teslim oldu mu?

 
- İlk soruda yanıtladığım gibi, Hernangomez Kardeşler, İspanya Milli Takımı’nın yeni liderleri. Avrupa Şampiyonası’nda aldıkları ödüller de sonuna kadar hak edilmiş ödüller. Takımlarının şampiyonluğunda çok büyük katkıları oldu. Evet, Gasol Kardeşler’in bayrağı Hernangomez Kardeşler’e devrettiğini söyleyebiliriz. Böylece, bundan sonraki iki Avrupa Şampiyonası’nda ve Dünya Kupası ile Olimpiyatlar’da Hernangomezler, Gasoller’in halefi olacak...
 
SLOVENYA TAMAMIYLA HAYAL KIRIKLIĞI
 
- Turnuvada Jokic'li Sırbistan, Giannis Antetokounmpo'lu Yunanistan ve Doncic'li Slovenya, favori olmalarına rağmen erken elendi. Sizce bu takımlardaki hayal kırıklıklarının sebepleri neydi?

 
- Jokic, Doncic, Antetokounmpo ve birçok ismin bu şampiyonada oynaması, turnuvaya olan ilgiyi de arttırdı. Birçok insan, bu turnuvadaki her maçı takip etti. Sırbistan’da Jokic mükemmel oynadı, takımının en önemli oyuncusuydu. Bence o takımda en önemli sorun, gruplarında çok rahat maç kazanmalarıydı ve kötü senaryoya hazır değillerdi. Rakip takımda (İtalya) büyük bir coşku vardı. Sanırım o anda herkes o anda kayboldu ve koç da dahil… Sonucunda bir sansasyon yaşandı. 
 
Aynı durum Yunan Milli Takımı için de geçerli; onlar da bir tur sonra benzer bir şekilde elendi. Yoksa Giannis’i fiziksel anlamda durdurabilecek ve onunla eşleşebilecek kimse yoktu. Doncic ve Slovenya ise tamamıyla hayal kırıklığıydı. Çünkü yarı finalde Fransa’dan 41 sayı fark yemiş Polonya’ya çeyrek finalde kaybettiler. Ancak saha içinde ve saha dışında da kötü bir takım ilişkisi vardı. Yanlış oyuncu seçimleri ve kötü oyun da cabası. Grup aşamasındaki Bosna-Hersek yenilgisinden sonra toparlanmaları ve daha ciddi olmaları lazımdı. Maalesef Polonya karşısında oyunu salmış bir vaziyetleri vardı ve yenilip erkenden evlerine döndüler. 
 
DİSİPLİNLİ ALMANYA, ŞANSLI FRANSA
 
- Almanya, Dennis Schröder; Fransa ise Rudy Gobert önderliğinde madalya kazanan diğer takımlar oldu. Sizce Schröder ve Gobert, kendileri adına neleri kanıtladı?

 
- Dennis ve Gobert gibi isimler, kesinlikle çok iyi bir turnuvayı geride bıraktı. Dennis kendi takımının liderliğini üstlendi, takımdaki rolünü iyi oynadı ve kalitesini gösterdi. Bu sayede Almanlar, uzun zaman sonra bir madalya aldı. Turnuvanın favorilerinden Yunanistan’ı eledikten sonra neredeyse herkes, onların finale kalacağını ve şampiyon olacaklarını düşündü. Ancak Almanya için şunu söylemeliyim ki, turnuva boyunca hiç rehavete kapılmadılar. Dennis’in yanında Wagner, Theiss ve Lo’nun da bu takımda belirleyici isimler olduğunu söylemeliyim. Fakat Pleiss gibi bir oyuncudan yoksun olmaları da etkiledi. O da olsaydı takımına çok yardımcı olurdu. Gobert ve Fransa Milli Takımı ise beklentilerin altında kalan kötü maçlar oynadı ve erkenden elenmeleri söz konusuydu. Ancak her zaman olmayacak ve açıklanamayacak şeyler yaşandı. Şanslı olan Fransa, gümüş madalya kazandı.
 
UTANÇ VERİCİ… 
 
- Maalesef Türk Milli Takımı, trajik bir şekilde Fransa’ya Son 16’da kaybederek elendi. Turnuvaya bakınca, büyük bir fırsat vardı ama olmadı. Sizce Türk Milli Takımı’nın hayal kırıklığına neler sebep oldu?

 
- EuroBasket'dte Türk Milli Takımı’nın gözle görülür bir şekilde gergin olduğunu düşünüyorum. Sonrasında Shane Larkin’de bir problem ortaya çıktı. Fransa maçına kötü başlayan ay yıldızlılar, Larkin olmadan daha fazla ilerleyemeyeceğine de inanmış olabilir; ama ikinci yarıda bu gidişatı tam tersine çevirdi. Maçın sonunda net bir galibiyete imza atacaklardı; fakat sonunda, sahada her zaman göremeyeceğimiz bir olay yaşandı ve tarihe geçecek bir maç oynadılar. Ne yazık ki kötü bir şekilde… Genel anlamda konuşursak, bunun utanç verici bir şey olduğunu söyleyebilirim. Çünkü bu takımın daha büyük başarılar elde edebilecek bir olgunluğa ulaştığını düşünüyorum. Özellikle favorilerin beklentileri karşılayamadığını düşününce…

YORUMLAR

  • 0 Yorum