Petar Naumoski

Petar Naumoski


Efes üçlemeyi düşünmekte haklı!

02 Haziran 2022 - 09:29

"Üst üste 2 kez Avrupa'nın en büyüğü olan Anadolu Efes, biraz erken olmakla beraber 3. EuroLeague şampiyonluğunu hayal etmekte haklı. Tabii ki 'yeni sezonda takımda kimler kalıp, kimler gidecek; rakipleri nasıl takviyeler yapacak?' bunlar da çok önemli... Ama Rusların gelecek sene olmaması dengeyi yine bozacak ve Efes'in son yıllardaki çıkışı düşünülünce; üçlemeyi yapacaklarına inanmakta haklılar..."

Efes’in 1996 yılında Koraç Kupası’nı kazanan unutulmaz kadrosunun unutulmaz oyun kurucusu Petar Naumoski, lacivert beyazlı ekibin üst üste ikinci EuroLeague şampiyonluğu ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Naumoski, bu başarının Anadolu Efes’te tepeden tırnağa herkesin katkısı olduğunu dile getirirken, sürdürülebilirlik konusunda da umutlu... 

- Hiç şüphesiz ki Efes, Avrupa’nın en iyi takımlarından biri oldu. Bu hanedanlık Ergin Ataman’ın 2018’de dönüşü ile mi oldu; yoksa sizin 1996’da Koraç Kupası’nı kazanmanızla mı başladı?

- Efes hanedanlığının anahtarı, öncelikle başkan Tuncay Özilhan ve partnerlerine ait. Bugün Ergin Ataman önderliğindeki Anadolu Efes’in, Avrupa basketbol tarihinin en iyi takımlarından biri olmasının asıl sorumluları onlar. Kesinlikle bu mozaik bizim verdiğimiz katkılarla da gelişti; ama Anadolu Efes taraftarının da bu büyük başarıdaki katkısı yadsınamaz. Yani ben bu tarihi başarıyı tüm camiaya mal etmek istiyorum.

HER GÜN BİRLİKTE OLMAYAN FİKİR VE YANIT VEREMEZ

- Ergin Ataman’a ayrı bir parantez açmak gerekir; dediği her şeyi yaptı. Söylediği hiçbir büyük sözün altında kalmadı. Bu, Ataman’ın kararlılığından mı yoksa başka bir nedenden mi kaynaklanıyor?

- Tabii ki Ergin Ataman bu kulübün tarihine geçecek muhteşem bir iş çıkardı. Aynı zamanda Avrupa basketbolunda da… Bu alınan sonuçlar, her şeyi anlatıyor. Onun için bravo diyorum! Ancak, her gün bu takımla, ekip ile birlikte olmayan hiç kimse bu soruya bir fikir veya yanıt veremez. Biz bütün bu yaşananlar şu an için Ergin Ataman, kurmayları ve oyuncularda saklı... 

LARKIN VE MICIC, CURRY İLE THOMPSON...

- Shane Larkin ve Vasilije Micic, NBA’deki Stephen Curry ve Klay Thompson gibi büyük bir ikili oldu. Sahada takımın 2 lideri onlar. Peki, bunu nasıl başardılar? Ergin Ataman, kendi mentalitesini onlara empoze etmiş olabilir. Koraç Kupası'nda sahadaki lider olarak sizin görüşlerinizi de merak ediyoruz...


- Bu iki üst seviye oyuncu, şüphesiz bu kadronun liderleri. Oyunu kuruyorlar, karar şutlarını kullanıyorlar ve bu kulüpteki herkes onlara güveniyor. Her şeyden önce Ergin Ataman onlara güvenme kararı aldı, Larkin'le Micic'i saha içindeki vekilleri yaptı ve kendi oyun mantalitesini, zihniyetini onlara empoze etti. Ben bu ikiliyi Curry ve Thompson ikilisi ile kıyaslamasına gelince biraz farklar olduğunu düşünüyorum. Vasa ve Larkin, Golden State'in yıldızları Curry ve Thompson ile çok benzer oyuncular olmasa da takıma katkıları ve bu büyük başarıdaki (2 kez üst üste EuroLeague şampiyonluğu) etkileri müthişti...

KRUNO’NUN YERİ ÇOK ZOR DOLAR

- Herkes Larkin ve Micic’i, NBA’de Curry ve Thompson’ı konuşuyor; geçmişte Jordan - Pippen, Shaq'la Kobe konuşuldu. Ama en kritikler üçüncü oyuncular olmuştu. Bir sorun çıktığında Dennis Rodman, Derek Fisher, Draymond Green gibi isimler sahneye alır... Bu örnekle Krunoslav Simon'ın Efes'e katkısı ve gelecek sezon olmamasına ilişkin neler söylersiniz?


- Aslında ben her zaman başarının tüm takımın emeği olduğunu düşünüyorum. Larkin ve Micic muhteşem oyuncular; ama diğer basketbolcular olmadan bu olanların hiçbiri yaşanmaz. Özellikle geçen sezon, Kruno (Krunoslav Simon) herkese daha da başarılı ve önemli bir oyuncu olduğunu gösterdi. Onun sakinliğinden, tecrübesinden ve bilgisinden Belgrad’da yoksun kalındı. Onun yerini doldurmak gerçekten zor olacak. Hangi oyuncunun pazarda serbest olduğunu bilmiyorum. Bu yüzden yerine gelecek kişinin, bu yazın nasıl sonlanacağını hep birlikte göreceğiz.

ATAMAN ŞİMDİDEN HAYAL EDİYORDUR

- Bunu konuşmanın çok erken olduğunu biliyoruz; ama Anadolu Efes’in gelecek sezon EuroLeague’de three-peat yapacağına inanıyor musunuz? Bu inanılmaz başarı için Efes’in nelere ihtiyacı olacak?


- Bu sorunun cevabını vermek için kartlara yeniden bakmak lazım. Çünkü takımda hangi oyuncunun kalacağını, kimlerin gideceğini ve kimlerin geleceğini bilmiyoruz. Ayrıca, diğer takımların da bu rekabette neler yapacağını bilmiyoruz. Ve hangi oyuncuların EuroLeague’de oynayacağını da… Ama şunu biliyoruz Rus takımları gelecek sezon da EuroLeague'de oynamayacak. Bu önemli detayı unutmamak lazım, çünkü bu birçok dengeyi bozar. Ancak 'Ergin Ataman'ın Efesi'nin EuroLeague'i üst üste 3 kez kazanma hayali olduğuna da inanıyorum. Ki son yıllarda gelen inanılmaz başarılara bakınca da bu üçlemeyi yapacaklarına inanmakta haklılar!

YORUMLAR

  • 0 Yorum