Petar Naumoski

Petar Naumoski


Değişim ve gelişim

18 Mart 2021 - 13:37

"Her şeyden önce, Türk Milli Takımı büyük bir değişimin içinden geçiyor. Takımda sessiz, sakin bir gençleştirme var ve bunların hepsi çok güzel gelişmeler. Bir yandan da grupta tecrübesiz kadronun aldığı talihsiz sonuçlar oldu. Türkiye'yi olmak ya da olmamak maçlarına sürüklese de ay yıldızlılar, EuroBasket'e adını yazdırdı."
 
 Türk ve Avrupa basketbolunun efsane isimlerinden Petar Naumoski, EuroBasket 2022 Elemeleri’nde alınan sonuçlara değindi. Türk Milli Takımı’nın değişim sürecinde, Orhun Ene ile önemli bir başarı elde edildiğini vurgulayan Naumoski, genç yıldız Alperen Şengün’e de ayrı bir parantez açtı. Makedon Milli Takımı’nın hayal kırıklığı yarattığını da söyleyen Naumoski, elemelerdeki sürprizleri de değerlendirdi.
 
- Türk Milli Takımı, ilk maçlarda aldığı sonuçlardan dolayı zor bir süreç geçirdi. Sizce ne değişti de ay yıldızlılar, EuroBasket 2022’ye kalmayı başardı?

 
- Her şeyden önce, Türk Milli Takımı büyük bir değişimin içinden geçiyor. Sessiz, sakin bir gençleştirme var ve bunların hepsi benim bakış açımdan güzel şeyler. Fakat tecrübesizlik ve alınan talihsiz sonuçlar, Türk Milli Takımı’nın gruptaki kaderini olmak ya da olmamak maçlarına sürükledi. Bence Türkiye'nin EuroLeague takımları Anadolu Efes ve Fenerbahçe Beko, büyük bir özveri ile oyuncularını A Milli Takım'a gönderdi. Diğer EuroLeague takımlarında bunu pek fazla görmedik. Tabii ki bu süreçte şöyle bir avantaj vardı; hem Efes hem de Fener, EuroLeague maçlarını Türkiye’de oynadı ve milli maçlar da Türkiye’de idi. İsveç’e göre bu büyük bir avantajdı.
 
Ancak şunu da belirtmek lazım; koç Orhun Ene hedefine ulaştı, oyuncuların üçte ikisinin genç olduğu kadro ile bunu yaptı. Bu başarısından dolayı kendisini tebrik ederim.
 
BEŞİKTAŞ’IN VİZYONU SAYESİNDE…
 
- Alperen Şengün son 2 maçta büyük işler çıkardı ve alınan galibiyetlerde büyük etkisi oldu. Onun için artık Türk Milli Takımı’nın önemli bir parçası olduğunu söyleyebilir miyiz?

 
- Bir önceki soruda da söylediğim gibi, Türk Milli Takımı birçok genç oyuncu kazandı ve kesinlikle aralarında Alperen Şengün en çok dikkati çeken isim oldu. Bu eleme maçlarında harika bir oyun çıkardı ve onun 19 yaşında olduğunu bile fark edemezdiniz.
 
Bunların hepsi, Beşiktaş'ın basketbol anlayışı ve vizyonu sayesinde oldu. Onlar en büyük krediyi hak ediyor. Ama Alperen, oyun tutkusu, özgüveni ve kendine olan inancıyla adını en iyiler arasına soktu. Umarım kariyeri aynı şekilde devam eder ve
bir gün onu dünyanın en büyük liginde; NBA’de görürüz.
 
DAHA İYİ BİR TÜRKİYE OLUR
 
- Cedi Osman, Furkan Korkmaz ve Ersan İlyasova’nın da ekleneceğini düşününce, Türkiye’nin EuroBasket 2022’de nerelere gelmesi bir başarı olur?

 
- Cedi, Furkan ve Ersan da kadroya eklenirse, Orhun Ene’nin oyuncu seçiminde bazı tatlı problemleri olacak. Öncelikle, umarız ki tüm oyuncular takımı en iyi temsil edecek şekilde ve kesinlikle sağlıklı olurlar. Sonrasında, bu Avrupa Şampiyonası'nda kimlerin ve nasıl oynayacakları konusunda çeşitli testler ile hazırlıklar yapılacak. Avrupa Şampiyonası'na katılmak, koçtan başlayarak tüm oyunculara kadar Avrupa Şampiyonası'nın final baskısını azalttı. Bu yüzden turnuvada stressiz, çok daha iyi bir Türkiye beklemeliyiz.
 
REKABET - SONUÇ İLİŞKİSİ
 
- EuroBasket elemelerinde hangi maçlar ve sonuçlar sizin için sürpriz oldu?

 
- Tabii ki, sonuçlara ve bazı bireysel maçlara baktığımızda birçok sürpriz oldu. İsviçre’nin Sırbistan’a karşı galibiyeti var; ayrıca Gürcistan da yendi onları. Hem de Belgrad’ta... Estonya’nın Makedonya’yı ilk maçta yenmesi ve Türk Milli Takımı’nın gruptaki ilk sınavlarını kaybetmesi sürprizdi. Ancak günün sonunda favori takımların birçoğu finale kaldı. Belki Karadağ’ın dışarıda kalması başarısızlık olarak görülebilir. Ama birçok takım elemelerdeki rekabete tam anlamıyla ağırlık vermedi ve sürpriz sonuçlar ortaya çıktı.
 
BAŞTAN YAPILAN HATALARIN SONUCU
 
- Makedon Milli Takımı’nın EuroBasket 2022’ye kalamamasını nasıl değerlendiriyorsunuz? Bu durum ülkede bir hayal kırıklığı oluşturdu mu?

 
- Her kötü sonuç büyük hayal kırıklığıdır. Makedon Milli Takımı da birçok hata yaptı. En baştan yapılan hataların sonuçları ise art arda geldi. Oynanan maçlar sonucunda 24 takım belli oldu. Ülkemizin spor camiası elbette hayal kırıklığına uğradı, özellikle de koç Aleksandar Todorov'un en iyi oyuncuları almadığı, son maçlarda sadece bir pivotla sahaya çıkıldığını ve takımın 5 gün içinde 4 maç oynadığını düşünürsek, oyun kalitesi de kesinlikle düştü ve en önemli maçlar kaybedildi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum