Petar Naumoski

Petar Naumoski


Ataman'ın işi zor

09 Kasım 2020 - 14:37

Avrupa’da basketbol koronavirüs nedeniyle pek iyi başlayamadı. Turkish Airlines EuroLeague’in ilk baştaki hükmen yenilgi tutumu, büyük bir tepkiyle karşılandı ve bu kararlarından geri döndüler. Bu durum, EuroLeague’deki takımlar ve FIBA için ne anlam ifade ediyor? Anadolu Efes’in iyi bir başlangıç yapamaması, antrenörlerin zor görevleri ve daha fazlası… Türk ve Avrupa basketbolunun önemli ismi Petar Naumoski, Avrupa basketbolu ile ilgili son gelişmeleri değerlendirdi.
 
EUROLEAGUE HATA YAPTI

- Karardan geri dönülmesine karşın,  EuroLeague’in Covid-19 sorunu nedeniyle kadro çıkaramayan takımları hükmen yenik sayması ne kadar adildi?


- EuroLeague en başında kulüplere bildirdiği, 'minimum 8 oyuncu bulamazsan hükmen mağlup sayılırsın' kararıyla hata yaptı. Neden? Çünkü ilk olarak, takımlar bu ligde oynamak için yüksek bütçelerle hareket ediyor (hem de bu zorlu ekonomik koşullarda) ve birçok takım seyircisiz oynuyor... Ki bu da gelir kaybına neden oluyor ve özellikle Covid-19 döneminde birçok puan kaybı yaşanıyor...
 
Bu görülmeyen rakibin insanlara nasıl geçtiğini kimse bilmiyor, anlayamıyor. Alınan yeni kararla bir soru daha ortaya çıkıyor; ertelenen maçlar, normal sezon sonrasında, ne zaman oynanacak? 

Bu karşılaşmayan play-off başlamadan önce mi? Normal sezon bitiminde kesinlikle oynanmamış maçlar olacak ve bu da kulüplerin kaderlerini etkileyecek büyük bir sorun. Ayrıca, insanlar bu sistemle nasıl ilerleyecek?

EĞER EUROLEAGUE SEZONU TAMAMLAYAMAZSA...

- Euroleague’in şu anki yönetimi, FIBA için bir fırsat mıdır?


- FIBA kesinlikle iyi takımları bu rekabete yavaş yavaş çekmek istiyor ve bunun için çalışıyorlar da... Ama hiçbir şey çabuk ve kolay halledilemez; çünkü bu iki organizasyon arasındaki dava, hatta davanın da ötesine geçti. 

EuroLeague’deki takımların belli kontratları var ve ayrılmaları durumunda yüklü miktarda tazminat ödeyecek, diğer takımlar bunu paylaşacak. Bu bir gecede olacak bir iş değil. Eğer bu yıl EuroLeague, turnuvalarını tamamlayamazsa, birçok insan ayağa kalkıp seslerini çıkaracak. İşte o zaman FIBA devreye girebilir, belki de etkili olurlar.
 
SADECE EFES DEĞİL…

- Anadolu Efes bu sezona iyi başlayamadı. Bunun temel sebebi, Shane Larkin’in yokluğu mudur?


- Sadece Anadolu Efes kötü başlamadı EuroLeague'e. Birçok takımda buna benzer şeylerin yayandığını gördük. Şunu diyebilirim ki, oyuncuların bu zorlu şartlar altında oyuna konsantre olması hiç de kolay değil. 

Seyircisiz maçlar, her hafta PCR testleri… Oyuncular, her şeyden önce kendilerinin ve ailelerinin sağlığına önem veriyor. Sonra iş… Ellerinden geleni yapmaya çalışıyorlar. Antrenörlerin de işi zor ama oyuncuların daha da zor. Takımlardaki eksiklikler normal. Shane Larkin bu takımın önemli bir parçası ama Anadolu Efes’in birçok iyi oyuncusu var. Ne yapıp ne edip İmajlarını ve kalitelerini korumalarının bir yolunu bulmalılar.

ERGİN ATAMAN’IN İŞİ ZOR

- Ergin Ataman, Efes’i EuroLeague'deki bu zor durumdan kurtarmak için ne yapmalı?


- Aslında bir önceki soruda cevabını verdim. Ergin Ataman’ın görevi bu sezon çok zor. Öncelikle oyuncuların sağlıklı, mutlu ve halinden memnun olması gerekiyor. Öyle bir atmosferde, tüm kötü şeyleri görmezden gelmeye çalışıyorlar. 

Bu basketbolcular geçen sezon öyle bir performans sergilemişti ki, bu sezonki performanslarından dolayı oklar onların üzerinde oluyor. Formsuzluk devam ederse böyle olmaya da devam edecek.
 
FENERBAHÇE’NİN ZAMANA İHTİYACI VAR
 
- Igor Kokoskov'un Fenerbahçesi'nin sezon başlangıcı için ne düşünüyorsunuz?


- Fenerbahçe Beko bu sezona iyi ve dominant başladı. Ancak, birkaç yıl önce Avrupa şampiyonu olmuş takımı unutmak lazım. Geleceğe bakılmalı...

Yeni bir koç, yeni oyuncular… Bu kısa sürede takımda değişim nasıl olacak? Igor’un işi, Ergin Ataman’a göre biraz daha farklı. Oyuncular arasında bir uyum sağlanması için zamana ihtiyaçları var. Fenerbahçe taraftarı, sahada başarılı ve iyi sonuçlar alan bir takım görmek istiyor. Ve bunun için de sabırlı olmaları gerekiyor.

YORUMLAR

  • 0 Yorum