Petar Naumoski

Petar Naumoski


Oyuncu koçunun önünde olmamalı

06 Mart 2020 - 10:31

"Sözleşme miktarlarından dolayı maalesef oyuncular, antrenörlerden daha önemli.
Ben bunu doğru bulmuyorum. Bir oyuncu, antrenörünün üstünde yer almamalıdır."

- Basketbol değişti ve değişmeye devam ediyor. Antrenörlük de dahil… Sizin döneminizdeki antrenörlük ile günümüzdeki antrenörlüğün arasındaki farklar nelerdir?

- Bizim jenerasyonumuz, antrenmanlara daha fazla saygı gösteriyordu. Onların fikirlerini uygulamaya çalışıyorduk. Dediklerini uygulamak için elimizden geleni yapıyorduk. Bunları maçlarda yansıtıyorduk. Antrenörler size nasıl oynayacağınızı gösterir; oyuncular da onları uygular. Şimdi ise öyle değil. Oyuncuların kendi inisiyatifleri oluyor. Bazen antrenörlerini umursamadıkları bile oluyor. Bu da, takımların sahada düzen dışına çıkmalarına yol açıyor.

LİDER KOÇ KENDİNİ MAÇLARDA BELLİ EDER

- Avrupa basketbolunda antrenörlerin ve antrenörlüğün önemi nedir?


- Şimdi çok az antrenör, takımlarında halen daha lider konumunda yer alıyor. Bu konu ile ilgili hangi antrenörlerin lider konumda olduğunu söylemem doğru olmaz. Karşılaşmaları izlediğinizde, hangi antrenörlerin, oyuncularının üzerinde bir lider olduğunu görebiliyorsunuz.

- NBA’de oyuncular neden antrenörlerden daha önemli? Sizce bu doğru mu?

- Sözleşme miktarlarından dolayı maalesef oyuncular, antrenörlerden daha önemli. Ben bunu doğru bulmuyorum. Bir oyuncu, antrenörünün üstünde yer almamalıdır.

Geçmişte NBA yıldızları yüzünden deneyimli antrenörlerin görevlerine son verildiği oldu. Bu da dediğim nedenden kaynaklanan durumlardı.

NE YAPMAMASI GEREKTİĞİNİ DE SÖYLEMELİ

- Size göre, basketbolda kaç farklı türde antrenör vardır? Özellikleri nelerdir?


- Bir antrenör, sadece oyuncuya ne yapması gerektiğini söylemekle kalmamalıdır. Aynı zamanda, bir oyuncunun ne yapması gerekmediğini de netleştirmek önemlidir. Pozisyonuna ve oyuncunun özelliklerine göre şut seçimleri, doğru yerde asist yapmak... Bir oyuncuya, oluşan pozisyonda şut atıp atmaması ile ilgili uyarıyı yapmak, antrenörün görevidir.

AVRUPALI KOÇLAR NBA'DE OLABİLİR

- Sizce Ergin Ataman, NBA’de başantrenörlük yapabilir mi?


- Sadece Ergin Ataman değil… Avrupa’dan birçok antrenör var. Bu antrenörler, NBA’de neler yapabileceklerini çok iyi biliyor. Çünkü Avrupa’daki her maç, NBA’deki tüm play-off maçları gibi geçiyor. ‘Olmak ya da olmamak’ derler hani. Günümüzde bu böyle… NBA’de çok fazla normal sezon maçı var ve doğal olarak en büyük rekabetler play-off zamanı oluyor.

Avrupa’da her maç bir mücadele var ve bu mücadelelerde alınacak sonuçların telafisi, ilerleyen zamanlarda olmayabiliyor.

YORUMLAR

  • 0 Yorum