Petar Naumoski

Petar Naumoski


Nerede o eski oyun kurucular

07 Şubat 2020 - 11:03

Benim dönemimde, Avrupa’dan daha çok üst düzey oyun kurucular vardı. Bugün bu tarz oyuncuları bulmak zor ve takıma liderlik etmesi istenilen oyun kurucular, Avrupalı olmayanlardan oluşuyor. Şimdiki oyun kuruculukta kalite yok.

- Sizin jenerasyondaki oyun kurucular ile şimdiki oyun kurucular arasında ne gibi farklılıklar var?

- Eğer benim dönemimdeki point guardlar ve şimdiki point guardları konuşacak olursak, çok fark yok gibi görünse de, şöyle bir önemli fark var; şimdikilerin oyun kuruculuk kalitesi düşük. Bu ifadeyi biraz daha açacak olursak; günümüzde oyun kuruculukta kalite yok. Ama bunun en önemli faktörü de şudur; benim dönemimde özellikle Avrupa’da çok üst düzey
oyun kurucuların olmasıydı. Bugün bu tarz oyuncuları bulmak oldukça zor ve günümüzde takıma liderlik etmesi istenilen oyun kurucular Avrupalı olmayan oyunculardan oluşuyor.

YERLİLERE DAHA FAZLA ŞANS VERİLMELİ

- NBA’den, EuroLeague’den ve Süper Lig’den örnek verecek olursanız, günümüzden hangi oyun kurucuların buna en uygun olduklarını söylersiniz?


- Benim dönemimden bu yana basketbol daha hızlı oynanıyor ve daha fiziksel, daha fazla güç isteyen bir oyun oldu. Ve Avrupa basketbolu da Amerika’da oynanan basketbola yaklaştı. Otomatik olarak günümüzdeki point guardlar biraz daha hızlı, pratik ve mükemmel şut atan isimler oldu. Bunların sayesinde daha farklı oyunlar oynanmasına neden oldu. Bunu EuroLeague ve NBA’de görebilirsiniz; ama Basketbol Süper Ligi için bu durum endişe verici.

Bence Türkiye Ligi'nde yabancı oyun kurucuların yanında, yerli oyun kuruculara daha fazla şans verilmeli. İyi yabancılarla birlikte oynamaları, Türk oyun kurucuların kendi yeteneklerini ve antrenman sırasında öğrendiklerini yabancı oyunculara karşı göstermelerini sağlayacaktır.

ASLOLAN TAKIMDAKİ BAĞLANTI

- Point guardların günümüzdeki basketboldaki yeri ve önemini nasıl tanımlarsınız?


- Şu sıralarda sadece point guardlar en önemli pozisyon değil. Takımda farkı yaratan ve galibiyette en büyük katkıyı veren oyuncular daima öne çıkar ve en önemli oyuncu olur. O yüzden geçmişteki ve günümüzdeki oyun kurucuların rollerini tam olarak tanımlayamam. Hatta gelecektekileri de… En önemli olan, takımdaki bağlantıdır.

ANTRENÖRLER BUNA KATKI SAĞLIYOR AMA...

- Hangi oyuncu veya antrenör, yeni jenerasyon point guardları yarattı?


- Kim bu kadar oyuncuyu yarattı? Hımm… Bu 1 milyon dolarlık soru. Tabii ki antrenörler buna büyük bir katkı sağlıyor. Özellikle genç yaş kategorilerindeki oyuncular, nerede ilk ve en doğru adımla bu güzel sporu öğrenirse, o zaman iyi oyuncular ortaya çıkıyor. Lakin bireysel olarak bu durum oyuncunun; yeteneğine, fiziksel yatkınlığına, azmine ve kendini geliştirmesine bağlı…

ÖNEMLİ OLAN OYUN ZEKASI

- Sizin döneminizden hangi point guardlar, günümüzdeki basketbola uyum sağlayabilir miydi?


- Benim dönemimde hiçbir oyuncu, bugünkü oyun stilinde oynayamazdı. Ancak, eğer benim jenerasyonun bugün oynayabileceğini düşünürsek, o zaman üst düzeydeki tüm oyuncuların, hâlâ aynı seviyede oynayabileceğini söylerim. O oyuncular, herhangi bir zamanda, herhangi bir jenerasyonda oynayabilecek oyun zekasına sahipler.

YORUMLAR

  • 0 Yorum