Neşe Ceylan Zengin

Neşe Ceylan Zengin


Tatil zamanı beslenme

01 Temmuz 2021 - 12:22

Yılın en iyi zamanı tatil sezonudur. Aile ve arkadaşlarla kutlama yaptığımız ve tüm yıl boyunca ihtiyaç duyulan iş hayatının ve sporcular içinse turnuvaların bitişiyle, sezonun yorgunluğunu çıkardığımız bir zaman dilimidir. Ama maalesef ki tatiller, aynı zamanda son dakika alışverişleri, seyahatler, ikram edilen tatlılar ve hepsi yemek içerikli sonsuz sayıda sosyal aktiviteler ile stresli hale gelebilir.
 
Tatillerde daha sağlıklı alışkanlıklara bağlı kalmak için bir plan yapmak, sağlığınızı korurken tatilinizin tadını çıkarmanızı sağlayacaktır. Şimdi tatiliniz sırasında korumanız (bağlı kalmanız gereken) 7 sağlık alışkanlığını vereceğiz:
 
1- Öğün atlamayın
Ana öğünlerde alacağınız kalorilerinizi 'artırmak' için ara öğünleri atlamak, tatillerde yaygın bir yeme eğilimidir. Yemeğiniz için 'yer kazanmak' yerine, tipik öğünlerinizi o gün için daha küçük bir porsiyon da olsa ana yemek etrafında tükettiğinizden emin olun. Yapacağınız bu öğünler ile ana yemeğinizde veya kutlama esnasında yapacağınız öğün öncesinde daha az aç olmanızı sağlayarak, öğün esnasında daha fazla yemek yemenizi engeller.
 
2- Atıştırmalıklara dikkat edin

Tatillerde devamlı mezeler ve tatlılarla dolu bir masanın etrafındaymışız gibi görünebilir. Bu; tatlılar, kalan yiyecekler, dolu bir buzdolabı ve kiler arasında dolaşıp gün boyunca sık sık atıştırmayı kolaylaştırıyor. Normal yemek rutininize ve ara öğünleriniz gibi birkaç özel atıştırmalığa bağlı kalarak bunu sınırlayın. Bu tatiliniz boyunca akılsızca yemek yemiş
olmazsınız.
 
3- Porsiyon kontrolü
Doyana, memnun olana kadar yiyin; tıkanana kadar değil. Daha küçük porsiyonlar tüketerek tatilde en sevdiğiniz yemeklerinizin tadını çıkarın. Tabağınızın yarısını sebze ve meyve, dörtte birini patates püresi veya tatlı patates ile dörtte birini hindi, jambon veya tercih ettiğiniz herhangi bir protein kaynağı ile doldurun. Kendinizi tatlıyla şımartmak sizi
elbette iyi hissettirebilir; ama bu tatlılar arasından birkaç tane denemeniz yerine en sevdiğinizi seçmeniz sizin için en iyisi olur.
 
4- Kendinizi sevdiğiniz yiyeceklerden kısıtlamayın

 Favori yiyeceklerinizi yiyin; ama favoriniz olmayan, canınızın çekmediğini bildiğiniz ekstra yiyeceklerle tabağınızda yer kaybetmeyin ve bu şekilde gereksiz kalori almayın. Denemek istediğiniz birden fazla yemek varsa, onları ayırıp eve götürün ve hafta boyunca yayarak tüketin. 10 mezenin hepsini bir günde denemenize gerek yok.
 
5- Yüksek kalorili içeceklerin alımını sınırlayın
Tatil yemeklerine genellikle alkol veya şekerle tatlandırılmış içecekler eşlik eder. Alkol, toplam kalori alımınızı hızla artırır. Kendinizi tamamen kısıtlamak yerine, içtiğiniz alkolün miktarına dikkat edin. Erkeklerin günde 2 veya daha az alkollü içecek, kadınların ise günde 1 veya daha az alkollü içecek tüketmesi tavsiye edilir. Aynı şekilde, meyveli soda ve enerji içecekleri gibi şekerli içecekler de kalori alımınızı artırır. Ek kalori alımının yanı sıra, bu içeceklerin aşırı tüketimi vücutta inflamasyonu artırabilir ve potansiyel olarak bağışıklığı zayıflatabilir.
 
6- Fiziksel olarak aktif olun
Tatillerde egzersizi öncelik olarak tutmak, yalnızca genel zihinsel ve fiziksel sağlığınıza fayda sağlamakla kalmaz, aynı zamanda kalori alımındaki artışı da dengeler. Egzersiz yapmak, sizi mutfaktan çıkarıp hareket etmenin harika bir yoludur. Egzersizin diğer faydaları arasında stresi azaltma, uyku kalitenizi iyileştirme ve yaşam kalitenizi artırma yer alır. Tatil yaptığınız yerde yürüyüş veya koşu turuna katılabilir ya da ailenizle yürüyüşe çıkabilirsiniz.
 
7- Yeniden toparlanmak için zaman ayırın
Tatil mevsimleri, işten veya yoğun geçen bir yılın ardından kendinize biraz zaman ayırmak demektir. Aynı zamanda tatiller yeterli uyku için mükemmel bir fırsattır. Uyku ihtiyacınızı karşılamak için yetişkinlerin 7-8 saat uyuması önerilir. Yeterli uyku vücudunuzun tamamen iyileşmesini, bağışıklık sisteminizin ve genel sağlığınızın desteklenmesini sağlar.

YORUMLAR

  • 0 Yorum