Neşe Ceylan Zengin

Neşe Ceylan Zengin


Stres kırıkları ve beslenme

04 Mart 2024 - 16:37

Doğası gereği, spor yaralanmaları sıklıkla fiziksel aktivite ve performansta önemli bir düşüşe neden olur. Azalan antrenman yükü nedeniyle bir yaralanma yaşadığınızda, beslenme ile 'geri gelme' için gereken gücü hissedebilirsiniz. Ancak, büyük değişikliklere karşıyız. İyileşmek için çok fazla besine ihtiyacınız var. Az yemek, stres kırıkları için bir risk faktörüdür.
 
Stres kırığı veya stres reaksiyonu gibi bir kemik stres yaralanmasından muzdaripseniz, başlangıçta az yemek yiyor olabilirsiniz.
 
Yeterli beslenme olmadan, sadece bu tür yaralanmalara yatkın olmakla kalmaz, aynı zamanda iyileşmeyi geciktirebilirsiniz. Aslında, düşündüğünüz şeye aykırı olarak, iyileşmek için yemeğinizi arttırmanız gerekebilir.
 
- Bir sporcu sakatlık sonrası iyileşmesi sırasında ne yemeli?
 
- Buralarda hepimizin sağlam, temel beslenme ilkeleriyle ilgili olduğumuzu biliyorsunuz! Durum ne olursa olsun, sağlam beslenme uygulamaları her zaman yanınızda olacaktır, ancak özellikle yaralandığınızda, iyileşmenizi optimize etmek için aşağıdakileri öneririm.
 
Her şeyden önce yeterince yiyin! Bu, kemik stresi yaralanmasının iyileşmesini desteklemeye yardımcı olacaktır. Yeterince yemek, yaralanmadan kurtulmak istediğinizde tam bir güç hareketidir, kuvvet verir. Enerji eksikliği durumunda olmak (diğer adıyla çok az kalori yemek) vücudunuzu daha fazla stres sokar ve iyileşmeyi engeller. Bu aynı zamanda kemik sağlığına yardımcı olan bol miktarda vitamin ve mineral sağlar. Her tabakta yeterli karbonhidrat aldığınızdan emin olun!
 
Gerçek şu ki, karbonhidratlar beyniniz ve iyileşmeniz için hayati bir yakıttır. Sakatken dışlanmamalılar. Kompleks karbonhidratlardan bahsediyoruz, sadece meyve ve sebzeler recovery tabağınız için yeterli karbonhidrat kaynağı değildir. Tam tahıllar, baklagiller, yulaf gibi karbonhidratlardır.
 
Yaralanma sonrası toparlanma sırasında vitamin ve mineral bakımından yüksek yiyecekler yiyin. Ayrıca kalsiyum, magnezyum, potasyum, D vitamini, folik asit ve B12 vitamini bakımından yüksek olan besinler stres kırığı yaralanmalarından kurtulmak için önemlidir. Bu besinlerin yeterli miktarda tüketilmesini sağlamak, kemik hasarı iyileşmesine yönelik beslenme yaklaşımının önemli bir bileşenidir.
 
Kalsiyum ve D vitamini kemik homeostazının önemli bileşenleridir, bu nedenle bu besinlerin travma sonrası kemik döngüsünde de kritik bir rol oynaması mantıklıdır.
 
Kalsiyum: Süt ürünleri, semiz otu, yeşillikler,, lahana, brokoli ve zenginleştirilmiş meyve suları, içecekler, tofu ve tahıllar gibi gıda kaynaklarından kalsiyum alabilirsiniz.
 
D vitamini: Güneş ışığına maruz kaldığınızda vücutta oluşur. Bununla birlikte, güvenli miktarda güneşe maruz kalma, güneşten ihtiyacınız kadar D vitamini alamayacağınız anlamına gelir. Diyet D vitamini, D2 ve D3 olmak üzere çeşitli şekillerde gelir. Ancak, çoğu gıdanın faydalı olması için D vitamini ile takviye edilmesi gerekir. Mantar, balık, morina karaciğeri yağı, sardalya, yumurta ve zenginleştirilmiş tahıllar gibi gıdalardan D vitamini alabilirsiniz.
 
Magnezyum: Kemiklerin yapısına katkıda bulunur ve kemiklerdeki kalsiyumun emilimini ve metabolizmasını kontrol eder. Brokoli, keten tohumu, kabak çekirdeği, susam, ve badem gibi gıdalarda bulunur.
 
Potasyum: Potasyum, kemik parçalanmasına neden olabilecek asitliği nötralize etmeye yardımcı olur. Muz, avokado, antep fıstığı, kabak çekirdeği, ayçiçeği çekirdeği, brokoli, tatlı patates ve fasulyede bulunur.
 
B12 + Folik Asit: Her ikisi de kemiklerden iltihaplanmaya neden olan bir amino asidin detoksifiye edilmesine yardımcı olur. B12'yi somon, kırmızı et, süt ürünleri ve güçlendirilmiş tahıllar gibi gıdalarda bulabilirsiniz. Folik asit ıspanak, brokoli, mercimek, kuşkonmaz, fasulye ve pirinçte bulunur.
 
Dinlenme, stres kırığı yaralanmasından kurtulmak için temel bileşendir. Stres kırığı gibi kemik stres reaksiyonları/yaralanmalarından optimum iyileşme dinlenerek iyi uyuyarak da sağlanmalıdır.
 
Kemik stres yaralanmaları Için beslenme: İşte kilit noktalarımızın hızlı bir özeti.
1. İyileşmeyi destekleyecek kadar yediğinizden emin olun!
2. Her tabağa karbonhidrat ekleyin.
3. Vitamin ve mineral oranı yüksek gıdaları arayın.
4. Dinlenin.
5. Geceleri 7-9 saat uyuyun.

YORUMLAR

  • 0 Yorum