Neşe Ceylan Zengin

Neşe Ceylan Zengin


Sporcu karbonhidratı kısabilir mi?

03 Şubat 2024 - 09:50

Kişilerin karbonhidratı azalttığını ve gerçekten kısa bir süre içinde 2-3 kg ağırlığını düşürdüğünü duydunuz mu? O aslında çoğunlukla su ağırlığıydı. Karbonhidratlı yiyecekler yediğimizde vücudumuz onları enerji için kullanmak üzere parçalar; ayrıca karbonhidratları kaslarımızda ve karaciğerimizde glikojen olarak depolar. Bu depolanan karbonhidrat enerjisi bizim gaz tankımız gibidir. Ne kadar uzun ve zor antrenman yaparsak, vücudumuz bizi beslemek için bu yakıt deposuna o kadar çok güveniyor.

Karbonhidrat alımımızı azalttığımızda, egzersiz için kullanabilmek adına benzin depomuza daha az yakıt koyarız. Kaslarımız ve karaciğerimiz tam tanklardan yarım veya kısmen doluya gider. Kaslarımızda depoladığımız her 1 gr karbonhidrat için yaklaşık 3 gr su da depolarız. Böylece karbonhidratlar aynı zamanda su tutarak vücudumuzun sulu kalmasına yardımcı olur.

Karbonhidrat alımımızı azalttığımızda ne olur? Sadece yakıt tankımızdaki yakıt miktarını azaltmakla kalmıyor, kaslarımızın depoladığı su içeriği miktarını da azaltıyoruz. Bu, karbonhidrat alımını azaltmanın hızlı bir şekilde çok fazla kilo kaybı anlamına gelmesinin önemli bir nedenidir...

Sudan olan kilo kaybı 2-3 kilogram hızla düştüğüne dair raporlar, vücut kompozisyonlarını değiştirmek isteyen bireylere çekici gelse de... Bir sporcu olarak karbonhidratları azaltmanın, antrenmanınız için daha az yakıta sahip olduğunuz ve vücudunuzun daha az enerji üreteceği anlamına geldiğini unutmayın. Performans açısından bu ideal değildir. Bir de meyve konusunda şeker içerdiği için çekimser yaklaşılıyor.

Meyve, harika bir hızlı enerji kaynağıdır ve iyi işleyen bir vücut ve bağışıklık sistemi için gerekli olan çeşitli besinlerdir. Meyveye izin vermeyen bir diyet yapıyorsanız veya 'sağlıklı' kavramınız meyvenin sağlığını sorguluyorsa... Bilgilerinizi nereden aldığınızı yeniden değerlendirmeniz gerekir. Farklı meyveler ve farklı boyutlar veya miktarlar gerçekten de değişen miktarda karbonhidrat, yani şekere sahip olacaktır. Bunlar doğal şeker kaynaklarıdır ve işlenmiş gıdalara eklenen şekerlerin etrafında dolaşma korkusuyla karıştırılmamalıdır

Meyve hakkında bilmeniz gerekenler:

- Pre-workout yakıtı için harika bir seçenek.
- Daha uzun antrenmanlar sırasında yakıt için iyi bir seçimdir.
- Egzersiz sonrası yakıt ikmali için karbonhidrat kaynağı olarak kullanılabilir.
- Öğünlerle veya protein ya da sağlıklı yağ ile eşleştirilmiş bir atıştırmalık olarak tadını çıkarabilirsiniz.
- Bir dizi vitamin ve mineralden yararlanmak için hafta boyunca meyve ile sebzelerden renkli bir gökkuşağı hedefleyin.
- En çok yapılan bir diğer hata da kahvaltıyı atlayarak yapılıyor. Bir gecede vücudumuz oruçlu durumdadır. Bu dönemde depolanan karbonhidrat kaynağımızın bir kısmını (glikojen, diğer adıyla yakıt depomuz) kaslarımızdan ve karaciğerimizden tüketiyoruz.
 
Bedenlerimizi bir araba olarak hayal ederken, güne zaten kısmi bir yakıt deposuyla başlıyorsunuz. Antrenman ve maç günleri yol veya uzun bir yolculuk gibidir, o yakıtın çoğunu yakacaksınız.

Vücudumuz oldukça esnektir ve düşük bir tankla bile bir süre itmeye devam edebilir. Ama bunun bir bedeli var. Vücudumuzda ekstra aşınma ile yıpranma olur ve sonunda işler bozulur. Yakıt taleplerinizi karşılamaya devam ederseniz, vücudunuz enerji ihtiyacınızı desteklemek için dokuları parçalamaya başlar. Öğün atlamak veya karbonhidratları kısmak yerine düzenli ve dengeli öğünlerle beslenirseniz performansınızı en üst seviyelere çıkarırsınız.

Vücut kompozisyonu hedefi üzerinde çalışan bir sporcuysanız ona yaklaşmanın en iyi yolu... Size rehberlik edebilecek ve performansınızı nasıl etkileyebileceği hakkında sporcu diyetisyenine danışın. Bir moda diyeti yoluyla kilo verme konusunda kumar oynamayın.

YORUMLAR

  • 0 Yorum