Neşe Ceylan Zengin

Neşe Ceylan Zengin


Vücudunuzda neler olup bitiyor?

13 Kasım 2023 - 17:05

Yorgunluk, kırılgan tırnaklar, baş ağrısı, baş dönmesi, antrenmanda dayanıklılığın düşmesi veya nefes darlığı endişeleriyle sağlık uzmanınıza gittiniz mi? Belki de bir sporcu olarak bu semptomlar antrenmanlarınızın önüne geçiyor ya da sadece psikolojik zannediyorsunuz, çünkü vücudunuzda neler olup bittiğinden emin değilsiniz.

Belki de size 'tüm sporcular düşük demir alır' diye düşük demir almanız gerektiğini söyleyen birileri vardır. Ve herhangi bir test veya gerçek tıbbi tavsiye olmadan bir takviye almanızı söylüyor olabilirler. Belki de kendinizi tamamen iyi hissediyorsunuz ve bazı rutin kan testleri ya da evde sağlık testlerinden birini yaptırmışsınızdır, ancak tesadüfen düşük demir seviyeniz olduğunu öğrenmişsinizdir ve şimdi bunun sizin için ne anlama geldiği hakkında hiçbir fikriniz yoktur. Gelin bir bakalım...

Hem mikro besinler hem de makro besinler önemlidir. Gerçek şu ki, makrolar (karbonhidrat, protein ve yağ) ne kadar önemli olsa da, onlara odaklanmak genellikle mikro besinleri ve mineralleri göz ardı etmenize sebep olabiliyor. Mikroları (vitamin ve mineralleri) da düşünmek önemlidir. Bunun nedeni, vücudumuzdaki birçok sürecin, farklı mikro besine bağımlı enerji üretimi de dahil olmak üzere tükettiğimiz gıdalardan mikro besinler ve mineraller almaya dayanmasıdır.

Mitokondrilerimiz genellikle hücrelerin güç merkezi olarak adlandırılır. Bu mitokondriler, ATP'nin enerjik öncüsü olan ADP'yi (adenozin difosfat) oluşturmak için bakıra ihtiyaç duyar. ATP oluşturmak için magnezyuma ihtiyacımız vardır. Bu nedenle enerji oluşturmak, vücudun yeterli enerji üretmesi için bakır ve magnezyum mevcut olmalıdır. Düşük bakır ve magnezyum, düşük enerji üretimi anlamına gelir.

Sadece çoğu doktor metabolik akışın ayrıntılarına dalmamaktadır ve düşük serum demir seviyeleri veya düşük ferritin seviyeleri bazı müdahaleler gerektirir. Ancak, uzun vadede körü körüne demir takviyeleri tüketmek uygun bir çözüm değildir ve aslında sorunu daha da kötüleştirebilir.

Bunun yerine daha derine inmenizi öneririm. Ayrıca, enerji üretiminizi en üst düzeye çıkarmayı, biyolojik olarak kullanılabilir mikro besinlerinizi artırmayı ve bağırsaklarınızı iyileştirmek için çalışmayı desteklemenin yollarını anlayan bir uzmanla çalışmayı öneririm, çünkü bu aynı zamanda optimum ferritin seviyeleri ve iltihap yönetiminde büyük bir rol oynar.

Demir metabolizmasını desteklemek için bu önemli mikro besinleri tüketmenin ideal yolu, bu mikroları içeren gıdalar açısından zengin bir beslenmedir. Bakır sığır eti, istiridye, patates, mantar, bitter çikolata ve nohutta bulunabilir. Beslenmelerimizde sıklıkla az tüketilen magnezyum, kuruyemişlerde, tohumlarda, koyu yapraklı yeşiliklerde, baklagiller, kepekli tahıllarda, balıkta ve bitter çikolatada bulunur.

Şunu da eklemek istiyorum... Asıl önemli olan A vitamini almaya odaklanmak. Bu vitamin, bakır kullanımını ve demir seferberliğini desteklemek için sığır karaciğeri, otla beslenen hayvandan tereyağı ve morinya karaciğeri yağında bulunmaktadır. Bazıları için takviyeler gerekli olsa da öncelikle laboratuvar testi yapın ve bir profesyonelden görüş alın.

YORUMLAR

  • 0 Yorum