Neşe Ceylan Zengin

Neşe Ceylan Zengin


Aldığınız takviyeler ne kadar güvenli?

01 Aralık 2023 - 14:55

Takviye endüstrisi büyük ölçüde düzenlenmemiştir ve bu da etiketler üzerinde yanlış iddialara yol açmaktadır. Sporcu, şişenin içindekinin etikette ne olup olmadığını veya şişenin içindekinin gerçekte etikette olup olmadığını asla bilemez.

- Takviyelerde hangi bulaşan maddeler bulunur?

- Takviyelerde bulunan bulaşan maddeler (protein tozu ve yeşil içecekler de dahil) şunları içerebilir:
* Steroidler ve steroid benzeri bileşikler
* Yasaklı maddeler
* Hormonlar
* Efedrin gibi uyarıcılar
* Cıva ve kurşun gibi ağır metaller

- Takviyelerin uygun dozajı var mı?

- Takviyeler, kontamine olmasalar bile sıklıkla uygunsuz bir doz içerir. Pek çok şirket, etkiliymiş gibi görünmek için takviyelerine etkili maddeleri koyuyor ancak bu, yararlı bir sonuç elde edemeyecek kadar düşük bir dozda.

- Takviye almanın riskleri nelerdir?

- Takviyeye bağlı olarak, sağlık açısından olumsuz sonuçları olan ağır metalleri veya yasaklı maddeleri, hormonları ve steroidleri tüketiyor olabilirsiniz. Özellikle bazı markaların ürünlerindeki vakaların bir kısmında karaciğer yetmezliği ve hatta ölüm rapor edilmiştir .Takviye temiz veya güvenli değilse risk altındasınız demektir.

- Takviye alıp almayacağıma nasıl karar vermeliyim?

- Spor performansı açısından güvenli, etkili ve iyi araştırılmış çok az besin takviyesi vardır. Bir takviye satın almadan önce kendinize şu soruları sorarak kendinizi güvende tutun.
* Takviye hakkındaki bilgilerimi nereden aldım? Saygın ve bilgili bir kaynaktan mı geldi?
* Takviyenin benim için ne yapmasını bekliyorum? İddiaları destekleyecek iyi bir araştırma var mı
* Sağlık açısından olumsuz etkileri veya yan etkileri var mı?
* Bu ek, halihazırda almakta olduğum diğer takviyeler veya ilaçlarla etkileşime giriyor mu
* Doğru şekilde aldığımdan emin olmak için doğru doz ve zamanlama protokolüne uyuyor muyum? Aradığım sağlık veya performans faydası, yeterli beslenme, daha iyi uyku, fizik tedavi veya ilaç tedavisi gibi başka bir yolla karşılanabilir mi?
* Ek bütçeme uygun mu? Paramı kaliteli yiyecek satın almak veya egzersiz programı uygulamak gibi daha etkili bir şekilde harcayabilir miyim?

Bir ek gıda almak istiyorsanız, bunun üçüncü taraflarca test edildiğinden emin olun. Spor takviyeleri NSF Certificated kuruluşundan ya da  Informed Choice'dan sordurun... Sporcu olmasanız bile! Bu üçüncü taraf test programları, takviyenizin kontaminasyondan arınmış olmasını sağlar. Ayrıca unutmayın, güvenli olması ona ihtiyacınız olduğu veya etkili olduğu anlamına gelmez. Takviyeleri rutininize eklemeden veya çıkarmadan önce daima sağlık uzmanınıza danışın.

YORUMLAR

  • 0 Yorum