Neşe Ceylan Zengin

Neşe Ceylan Zengin


Sporcular için önemli gıda-market alışverişi listesi

01 Nisan 2024 - 15:19

Sağlıklı seçenekler için markette gezinmek korkutucu olabilir. Bu özellikle sporcular için geçerlidir, çünkü diyet performansını büyük ölçüde etkiler. Marketin her yerinde tuzaklar vardır ve bazen sağlıklı görünen yiyecekler aslında öyle değildir. Öncelikle bir liste yapın.
 
- Yüksek performanslı alışveriş listesi nedir?
 
- Mağazaya gittiğinizde, market sepetinizi bir 'sporcu tabağı' gibi düşünün. Kaliteli protein, enerji artırıcı karbonhidratlar, sağlıklı yağlar ve renkli tabaklara sahibi olmanızı istiyoruz!
 
Büyük bir oyunda, maçta veya yarışta başarıyı görselleştirmenin önemini ve faydalarını düşünün. Bu zihinsel hazırlık yapmanızı sağlar. Şimdi, bu düşünce çizgisini markete çevirin! Haritalandırılmış bir oyun planına sahip olmak başarıya giden ilk adımdır. Marketinize gittiğinizde, genellikle nereye girersiniz?
 
1- Hazır bir planla gir
 
Sağlık ve performans için bir seçim yapın. Süpermarkette gezinmenin bir numaralı ipucu, bir planla gitmektir. Alışveriş yaparken hiç acıktınız mı? Aç olduğunuz için ihtiyacınız olmayan tüm bu şeyleri sepetinize koyarsınız. Bu nedenle, mağazaya gitmeden önce ihtiyacınız olan şeylerin bir listesini yapın, bütçenizi bilin ve buna bağlı kalın. Bir planla gitmek size zaman ve para tasarrufu sağlayacak ve bilinçli, akıllı kararlar vermenize yardımcı olacaktır.
 
2- Karbonhidratlardan korkma
 

Karbonhidrattan nefret etmeyin! Karbonhidratlar sizin arkadaşınızdır, özellikle de bir dayanıklılık sporcusuysanız. Bunlar vücudunuz için birincil yakıt kaynağıdır ve farklı antrenman günleri için ne kadara ihtiyacınız olduğunu anlamanız gerekir, böylece antrenman programınızı desteklemek için onların inanılmaz gücünden yararlanırsınız.
 
Bu nedenle, sepetinize pirinç, makarna, erişte, kuskus, patates, tatlı patates, mısır, baklagiller, meyve, süt ürünleri, sağlıklı krakerler, müsli barlar ve kuru üzüm, kuru meyveler gibi karbonhidratlı yiyecekler eklemekten korkmayın.
 
3- Beslenmenize protein ekleyin
 
Protein, kas onarımı ve iyileşmesi için çok önemlidir. Bir sporcu olarak, antrenman programınızı desteklemek ve iyileşmeye yardımcı olmak için yeterli protein tüketmeniz gerekir. Ancak yediğiniz miktar ve onları ne zaman yediğinizin zamanlaması anahtardır.
Sepetinize ekleyebileceğiniz bazı protein açısından zengin yiyecekler arasında yağsız etler, balık, yumurta, tofu, baklagiller, süt ürünleri ve protein barları bulunur. Protein karışımları veya takviyeleri demediğime dikkat edin? Gerçek yiyeceklerden gereksinimleri karşılamak kolaydır!
 
4- Sağlıklı yağları unutmayın
 
Diyetinizin önemli bir parçası olmasına rağmen, sağlıklı yağlar hâlâ kötü bir üne kavuşuyor! Besin ögesi açısından zengindirler ve antrenman stresinin ürettiği iltihabı azaltmaya yardımcı olurlar. İyi türleri tüketmeye ve kötü yağları en aza indirmeye odaklanın. Sepetinize ekleyebileceğiniz bazı sağlıklı yağlar arasında fındık, tohumlar, avokado, zeytinyağı ela somon ve ton balığı gibi yağlı balıklar bulunur.
 
5- Etiketleri dikkatlice okuyun
 
Alışveriş yaparken, satın aldığınız gıdanın içinde ne olduğunu anlamak için etiketleri dikkatlice okumak önemlidir. Renkli ambalajlar, aldatıcı iddialar ve gizli içerikler en bilgili müşterinin bile kafasını karıştırabilir.
 
Minimum düzeyde işlenmiş ve minimum şeker, tuz ve doymuş yağ eklenmiş yiyecekleri arayın. Uzun bir telaffuz edilemez içerik listesi ve kafa karıştırıcı sağlık iddiaları olan yiyeceklerden kaçının.
 
6- Mağazanın çevresinde alışveriş yapın
 
Mağazanın çevresi tipik olarak sağlıklı bir diyetin temeli olan taze ürünler, süt ürünleri ve et bölümlerine sahiptir. İhtiyacınız olan besin dolu gıdaların çoğunu bu bölümlerde bulabilir ve orta koridorlarda işlenmiş, paketlenmiş gıdalardan kaçınabilirsiniz.
 
7- Gökkuşağı şeklinde renkli beslenin
 
Vücudunuzun ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineraller söz konusu olduğunda tüm kutuları işaretlediğinizden emin olmak için çok çeşitli meyve ve sebzeler (her renkten) yiyin.

YORUMLAR

  • 0 Yorum