Aydın Örs

Aydın Örs


Kupalı veda yakıştı

05 Temmuz 2023 - 13:32

"EuroLeague'de başarılı olunamayan bir sezonda Anadolu Efes'in BSL şampiyonluğu önemliydi. Kupa Efes için moral olurken, Ergin Ataman'ın vedası açısından da güzel oldu..."

- Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi'nde (BSL) Anadolu Efes mutlu sona ulaştı. Ataman'ın Efes'e kupa ile vedası ve Yunanistan macerası için neler söylersiniz?

- Anadolu Efes'in Basketbol Süper Ligi'nde şampiyon olması doğal, çok iyi ve kaliteli bir kadroya sahipler...  Tabii ki EuroLeague'de başarılı olunmayan bir sezon geçirdikten sonra Basketbol Süper Ligi'ni şampiyon bitirmesi önemliydi. 

Pınar Karşıyaka ile oynanan final serisi öncesi Efes şampiyonluğu aslında Fenerbahçe Beko ile oynadığı maçlar sonunda kazandı! Özellikle serinin ilk maçını Ataşehir'de 42 sayı fark (108-66) ile kaybettikten sonra gerek Ergin Hoca gerekse de oyuncular harika bir karakter ortaya koydular. Zaten kapasiteleri vardı, ligin böyle bitmemesi adına da büyük kararlılık gösterdiler. Ataşehir'de uzun süre önde oldukları maçta da yine son saniyede Will Clyburn'ün son saniye basketiyle kazanmalarının avantajını iyi kullanıp, sahalarında Fenerbahçe'ye üstünlük kurdular.

Fenerbahçe Beko'yu bu seride pek iyi görmedim. Wilbekin dışında gardlarından yararlanamadılar. Melih zaman zaman katkı yapsa da koç Itoudis ona fazla süre vermedi. Özetle gardların yeterli katkıyı verememesi ibrenin Efes'e dönmesine neden oldu. Fenerbahçe'yi geçtikten sonra da Efes'in işi daha kolay oldu.

Pınar Karşıyaka'nın lider Türk Telekom'u mağlup ettiği serinin ilk iki maçı sırasında Ankara'da kursta olduğum için mücadeleleri salonda izledim. Karşıyaka o karşılaşmalarda 'ben buradayım' diyordu. Ufuk Sarıca da takımını çok iyi yönetti, oyuncular da iyi iş çıkarınca başarılı oldular.

Burada bir paragraf da Erdem Can ile Türk Telekom'a açmak lazım. Kısıtlı bütçe ve kadrosuyla EuroCup'ta final oynarken, BSL'de de normal sezonu lider tamamladı. En büyük problemleri kısıtlı kadro yapıları oldu, bençten yeterince katkı almayı başaramadılar.

Anadolu Efes - Pınar Karşıyaka serisi ise 3-0 ile normal bir sonuçla bitti. Kadro kalitesi çok iyi olan Anadolu Efes'te Larkin ve Micic ağırlığını koyarken Elijah Bryant ve M'Baye de önemli katkı verdi. Bence normal ve iyi bir oyunla şampiyonluğu kazandılar. Şampiyonluk Efes için moral olurken, Ergin Hoca'nın vedası açısından da güzeldi.

ERGİN HOCA PANA'DA DA BAŞARILI OLACAKTIR

Ergin Hoca'ya şampiyonluk sonrası tebrik ederken yazdığım gibi... Öyle unutulmaz başarılar kazandı ki, bence Efes'in efsanesi oldu. Yaptığı işler tarihten silinemez. Hem Türk basketbolu hem de Anadolu Efes adına yaptıklarıyla teşekkürü hak etti. İnşallah daha önce İtalya'da Siena ile olduğu gibi bu kez de Yunanistan'da Panathinaikos'ta  Türk antrenörlerini en iyi şekilde temsil edip, başarılı olacaktır.

ERDEM CAN SAHA DIŞINDA DA TAKIMI İYİ YÖNETİYOR

- Anadolu Efes'te Ataman'ın halefi Erdem Can oldu... Bu sene başantrenör olarak kendini ispatlayan Can için yorumunuz nedir?


- Türk Telekom'da kısıtlı kadro ve bütçesi ile mucizeyi yaratan Erdem Can ve ekibiydi. Zeljko Obradovic ile çalışırken kendini geliştiren Erdem Hoca, Utah'ta yardımcı antrenörlük yaparak da tecrübe sahibi oldu. Başantrenörlük başkadır, ki o bu yılki formuyla başantrenörlük konusunda da rüştünü ispat etti. 

Erdem Can'ın asıl başarısının, saha içi olduğu kadar, saha dışında da takımını iyi yönetmesinin olduğunu düşünüyorum. Türk oyuncuları kazanması, kritik anlarda onları iyi kullanması da önemli... EuroCup'ı son anda elinden kaçırıp, BSL'de normal sezonu lider bitirmesi mühim işler. Karşıyaka serisinde kenardan çok fazla katkı alamadılar. Erdem Can'ı yeni görevi için kutluyorum. Çok donanımlı, çalışkan ve yeterli tecrübesi olan Erdem Hoca'nın başarılı olmasını çok isterim.

MAALESEF LİDER OYUNCUMUZ YOK

- EuroBasket'te gruptan çıkamayarak son dönemde hüsrân yaşatan A Milli Kadın Basketbol Takımımız için sizin düşünceleriniz nelerdir?


- Kadın basketboluna fazla vakit ayıramıyorum ama uzaktan izlediğim kadarıyla Türkiye genç bir takım. Arada tek tük tecrübeli isimleri görsek de kadro yapısı ağırlıklı olarak deneyimsiz oyunculardan oluşuyor. Ben bu takımın sürpriz yapabileceğini düşünüyordum ama maalesef olmadı. Olcay Çakır ve Tilbe Şenyürek'in sakatlıklarının da millileri olumsuz etkilediği kanısındayım. Tabii ki gruptan çıkamamaları iyi değil ama genç bir takım olmaları umutları arttırıyor. 

Burada şuna ilgi çekmek istiyorum. Hem kadın hem de erkek basketbolunda oyuncu havuzu yeterli değil. Herkesten önce kulüpler oturup bir plan yapmalı ve bu konuda harekete geçmeli. Altyapıda oyuncu yetişiyor ama neden kendilerini geliştirip Süper Lig düzeyinde gelişemiyorlar. Çok yetenekli isimler, 18-21 yaş aralığında kendilerini geliştirmedikleri ve takımlarında süre alamadıkları için rol, görev oyuncusu olmanın ötesine gidemiyorlar. Milli takıma gelince de hâliyle yeterli sorumlulukları alamıyorlar. Türk basketbolunda winner dediğimiz lider tipindeki oyuncu ne kadınlar ne de erkeklerde yok. 

- 12 Dev Adam'ın Olimpiyat ön elemelerindeki şansı için neler söylersiniz? Ay yıldızlılar Paris 2024'te boy gösterebilir mi?

- Geçen yıl EuroBasket'e gidilirken Ergin Ataman'ın üzerinde EuroLeague'i kazanmış olmanın yorgunluğu ve ağırlığı vardı. Ergin Hoca konsantre olmaya çalışsa da Avrupa Basketbol Şampiyonası'na tam olarak kafasını verememiş olabilir. Bu yıl ben onu çok iddialı görüyorum. EuroLeeague'de Efes ile amacına ulaşamadığı için kendine hedef olarak 'Olimpiyatlar'ı koymuş olabilir. Ergin Ataman kendine hep büyük hedefler koyup, onları gerçekleştiremeye çalışan bir antrenör. 

NBA'den gelecek oyuncular da aynı mentalitede olursa ev sahipliğimizde oynanacak ön elemeleri geçeceğimizi düşünüyorum. Grubumuza da baktığımızda saha avantajını kullanarak elemelere ulaşacağımızı düşünüyorum. Elemelerdeki rakipler belli olmadığı için o aşama adına şu an bir şey söylemem doğru olmaz.

TÜRK OYUNCULAR 5 YABANCILI SİSTEMİ DE NORMAL GÖRMEMELİ

- Antrenörlerin (TÜBAD) ardından oyuncular da bir oluşuma gitti. Kurulan BASKED (Profesyonel Basketbol Oyuncuları Derneği) için neler söylersiniz... Sırada Kulüpler Birliği mi var?


- Oyuncuların attığı bu adımı çok olumlu ve geç kalınmış bir proje olarak görüyorum. TÜBAD 15 sene önce rahmetli Önder (Seden) Abi ve Batur Abi'nin ön ayak olmasıyla kurulmuştu. Ben de TBF Eğitim Kurulu Başkanı olana kadar kısa bir süre dernekte başkanlık yürütürken, ardından da Çetin (Yılmaz) Hoca başkan oldu. Biz Çetin Yılmaz ile birlikte TBF Başkanı Hidayet Türkoğlu ve Ömer Onan ile bir araya gelerek yabancı antrenörler konusunda kriterler oluşturduk. TBF'nin bu konuda adım atması Türk antrenörlerin önünü açtı. Süper Ligi geçtim altyapılarda ve alt liglerde bile yabancı koç çalışır hâle gelmişti. Şimdi Süper Lig'e belli bir kariyeri olan kaliteli başantrenörler geliyor.

Bu kararın alınmasının ardından Türk koçların kazandığı başarılar da ortada... Ergin Ataman ilkleri başardı, Erdem Can Efes'in başına geçti, Hakan Demir İran Milli Takımı'na giderken, Ertuğrul Erdoğan takımı King Szczecin'e Polonya'da final oynattı. Türk antrenörler yurt dışında da takımlar yönetiyorlar. 

BASKED'i çok iyi tanıdığım pırıl pırıl oyuncular kurdu. Evet geç oldu ama bir yerden de başlamak lazımdı. Bu adımı olumlu görmekle birlikte bir eleştiri getirmek istiyorum. Geçenlerde bir açıklamalarına denk geldim. BSL'de 6 yabancı yerine 5 yabancı kuralının daha doğru olduğunu savunan cümleleri vardı. Oyuncular 5 yabancılı sistemden de memnun olmamalı 4+1 ya da 3+2 gibi opsiyonları düşünmeli... Böyle olmalı ki Türk basketbolcular takımlarında rol oyuncusu olmanın ötesine geçebilsin. 

TÜBAD ve BASKED'in ardından belki Kulüpler Birliği de kurulur... Zaten kulüplerin TBF ile sık sık bir araya gelip, görüş alışverişlerinde olduğunu da biliyoruz. Hatta bu toplantılarda 6 yabancılı sistemde Türk oyuncuların çok pahalıya geldiği eleştirileri beni üzüyor. EuroLeague'de zaten 10-11 yabancı oynatılıyor, devşirmeler de var. Hâl böyle olunca da Türkler, rol oyuncusu olmadan öteye gidemiyorlar. 

YORUMLAR

  • 0 Yorum