Aydın Örs

Aydın Örs


Yeni bir devir başlıyor

01 Haziran 2022 - 09:13

"1996'da Efes Pilsen ile Koraç Kupası'nın gelmesi Türk basketbolu için önemli bir aşamanın başlangıcıydı... Ardından Fenerbahçe'nin 2017'de EuroLeague'i kazanması yeni bir bir kırılma yaşattı. Bugün ise Ergin Ataman önderliğindeki Anadolu Efes üst üste 2. EuroLeague zaferine imza atarak yeni bir devir başlatıyor..."
 
- Üst üste 2. kez (iptal edilen sezonda lider) EuroLeague şampiyonu olan Anadolu Efes'in bu tarihi başarısı için neler söylersiniz?

- 2018’den bu yana 4 yıldır EuroLeagaue'i domine eden bir takımdan bahsediyoruz. Burada kulübün başarısında takım kimyasının iyi oluşturulması, yetenekli ve karakterli oyuncular seçilmiş olmasının büyük önemi var. Bu oyuncuların 4 yıldır -ki bir kısmı Avrupa'nın en değerli isimleri- korunması ve üzerine iyi oyuncular getirilmesi başkan Tuncay Özilhan ve yönetim kurulunun büyük başarasıdır. 

Ve tabii ki bu başarıda aslan payı Ergin Ataman ve teknik ekibindir. Bu tarihi zafer ile Türk basketbolu açısından yeni bir vizyon, yeni bir devir başlıyor diye düşünüyorum. 

ERGİN ATAMAN GERÇEK BİR ROL MODEL

- Koraç zaferindeki yardımcınız Ergin Ataman müthiş kariyerine 1 Avrupa Kupası daha ekledi. Ataman için ne söylersiniz?


- Ergin Hoca'nın başarısı asla tesadüf değildi. Koçluk kariyerine baktığımız zaman çalıştığı takımlarda vizyon sahibi olması; çalışkanlığı, disiplini, yeri geldiğinde oyuncularına karşı hoşgörüsü ve egosu yüksek oyunculardan oluşan bir takımı yönetme becerisi öne çıkıyor. Bunları alt alta toplayınca gelen başarıların da tesadüf olmadığını görüyoruz.

Aslına bakarsanız Ergin Hoca'nın kariyerindeki geçmiş başarılara bakınca, daha büyüklerinin geleceği belliydi. Anadolu Efes'te ise tam aradığı ortamı buldu. Uyumlu, kimyası oluşmuş kaliteli bir kadro, yönetim desteği... Buna onun özgüveni ve çalışma disiplini eklenince 4 yılda Avrupa'da ve Türkiye'de müthiş bir dominasyon yarattılar. Ergin Hoca'nın bu başarısından, bir Türk antrenör olarak gurur duyuyor ve ona teşekkür ediyorum. Ataman'ın gerçek bir rol model olduğunun altını çizmek istiyorum. 

LARKIN VE MICIC GÜÇLÜ KARAKTERLER

- Muhteşem gardlar Larkin - Micic ve onların bu tarihi şampiyonluklara etkisi için neler söylersiniz?


- Öncelikli bu iki gard da çok yetenekli, cesur ve risk almaktan çekinmeyen; hem fiziksel hem de teknik açıdan güçlü karakterler. Larkin ve Micic'in büyük başarısının yanı sıra Ergin Hoca'nın onlara tanıdığı özgürlük ve verdiği destek de çok mühim. Burada takım arkadaşlarının onlara katkısı da yadsınamaz. Anadolu Efes'teki her oyuncu bu ikiliye büyük bir özveri ile destek oluyor. Bu ikilinin işlevini bildikleri için savunma ve hücumda büyük katkıda bulunuyorlar. Tüm bunların takımdaşlığın oluşmasında etkili oluyor. Bu da takımda güçlü bir sinerji yaratıyor. 

Takımdaşlıktan bashederken, finalde kaptan Doğuş'un güzel jestinden de bahsetmek istiyorum. Final Four'da sakatlığı nedeniyle süre alamayan Doğuş Balbay seromonide örnek bir hareketle kupayı yanına çağırdığı takım arkadaşı Dunston'a verdi. Bu örnek hareketi için Doğuş'u ayrıca tebrik ediyorum.

TBF VE KULÜP İLGİLENECEK AMA OYUNCU DA FORMAYI İSTEYECEK!

- Anadolu Efes'in bu tarihi zaferinde yerli oyunculardan katkı gelmemesine ilişkin düşünceleriniz nelerdir? Bu konudaki hassasiyetinizi biliyoruz... 


- Aslında bu sadece Efes'in sorunu değil, genel olarak basketbolumuzun problemi... Burada her şeyden önce kulüp yönetimlerinin, altyapı faaliyetlerinin yararlarına inanmaları gerekir. Bu konuda başarı yönetimin aldığı kararlara direkt bağlıdır, ikincisi de Türkiye Basketbol Federasyonu'nun (TBF) ciddi altyapı yatırımları yapan kulüpleri teşvik etmesi ve desteklemesi gerekir. 
 
Ayrıca kulüp yönetimlerinin, altyapıları için tam zamanlı sözleşmeli 2 ya da 3 antrenör bulundurması, bunlardan birinin bireysel gelişim koçu diğerini de kondisyoner olması gerektiğini düşünüyorum. Bir taraftan da bu altyapı faaliyetlerinde antrenörlük yapan arkadaşlara, takım başarısından önce; yetenekli ve üst seviyede mücadele edebilecek oyuncular yetiştirmesi empoze edilmeli. 
 
Tüm bunları alt alta topladığımız zaman karşımıza şöyle bir soru da çıkabilir: Türkiye'de hiç mi oyuncu yetişmiyor? Yanıtına gelirsek... Tabii ki yetişiyor. NBA'e giden basketbolcularımız var, yine Türk Milli Takımı'nda önemli işlere imza atan isimler var. Geçen yıl Efes'te özellikle EuroLeague'de çok özel işlere imza atan Sertaç Şanlı, Barcelona'ya gitti. Keza diğer takımlarımızda da oyuna katkı yapan Türk oyuncularımız var. 
Ama bizim önceliğimiz nitelikli, donanımlı, üst seviyede rekabet edecek oyuncular yetiştirmek olmalı. Bu konuda sadece TBF ya da kulüpleri suçlayamayız. Oyuncuların da formayı almak için, rekabetçi seviyede olması ve çok çalışması lazım. Oyuncu da isteyecek... İstemeden, çalışmadan, rekabet etmeden hiçbir yere gelemezler...
Ben bu konuda hep Mirsad Türkcan örneğini veriyorum. O henüz 17-18 yaşlarındayken Efes'te ben onu oynatmayı hiç düşünmüyordum. O hırsıyla, isteğiyle; kendisinden 5-6 yaş büyüklerle rekabet edip adeta formayı benden zorla aldı! Yine hırsı ve ısrarıyla Türk oyunculara NBA kapısını açan isim o oldu. 

ERGİN ATAMAN'IN HEDEFLERİ BİTMEZ

- Anadolu Efes bundan sonrası için ne yapar? Türk basketbolunda 96 Koraç Zaferi, Fenerbahçe'nin EL'yi ilk kez almasının (2017) ardından Efes'in üst üste ikinci EL şampiyonluğunu tatması ile çok önemli bir kırılma daha yaşandı... Bundan sonrası için Anadolu Efes ve Ergin Ataman için hedef ne olur?

 
- Bu başarıya iki yönden bakmak lazım. Kulüp yani Efes yönünden bakınca çıta öyle yükseldi ki, iki kez üst üste EuroLeague şampiyonluğundan bahsediyoruz. Burada şu önemli... Artık Anadolu Efes hep oralarda kalmalı, belki şampiyon olmayabilir... Ama final oynamak Final Four'a kalmak ve sürdürülebilir başarı önemli. 

Biz neden Efes'i yere göğe sığdıramıyoruz, çünkü 4 yıldır EL'yi domine ediyorlar. Tabii ki lacivert beyazlı yönetim de maddi açıdan fedakarlıklar yapıyor. O takımı bu seviyelerde tutmak kolay değil. Başarının ölçüsü sürdürülebilir olmasıdır ve Anadolu Efes de bunu çok iyi yapıyor.

İkinci bakış açısına gelirsek... Ergin Hoca hep sıra dışı hedefleri olan bir koç, dolayısıyla onun için hedef bitmez şimdi 3. şampiyonluğu elde etmek için mücadele edecek. 
Şimdi ise başına geçtiği Türk Milli Takımı'nın da Avrupa'da olası şampiyonluğundan bahsediyor. Bu hedefi göstermesi ve oralarda yer alması bile çok güzel... Bu önemli hedeflerine yenilerini ekleyebilmesi ve onları gerçekleştirebilmesi adına Ergin Hoca'ya başarılar diliyorum...

YORUMLAR

  • 0 Yorum