Aydın Örs

Aydın Örs


Efes'te tereddüdüm yok Fener iskeleti oturtmalı

02 Kasım 2021 - 10:07

"Zorlu fikstür ve geçen yıldan gelen şampiyonluk rehaveti ile EuroLeague'e kötü başlasa da Anadolu Efes'in yükselişe geçeceğine inancım tam. Fenerbahçe Beko'nun ise takım kadrosu oturduktan sonra istikrarlı galibiyetlere ihtiyacı var."
  
- Anadolu Efes'in EuroLeague'deki hayal kırıklığı yaratan başlangıcı için yorumunuz nedir?
 
- Her şeyden önce çok zor bir fikstür ile başladılar. 3 deplasman (Real Madrid, Asvel, Milano) ve içeride CSKA Moskova kolay fikstür değil. Geçen yılın şampiyonu olmanın verdiği aşırı özgüven ve rahatlık da etkili olabilir. Geçen seneki gibi sakatlıklarının olması, marjlarının olduğu ya da 'kaybetsek de geçen sezonki gibi toparlarız' düşüncelerinin etkili olduğu kanısındayım.
 
Efes sonuçta bunları yaşayan bir takım daha önce de.. Bir kültürü, tecrübesi var. Dolayısıyla en kısa zamanda hiçbir zaman pes etmeyen anlayışı ve duruşu ile Ergin Hoca, bu grafiği yükseltecektir. Bundan kesinlikle eminim. Ama şu var, bu 4 mağlubiyeti ne kadar çabuk telafi ederler, onu bilemiyorum. En kısa zamanda motivasyon olarak, zihinsel açıdan toparlanmaları lazım. Dün yok bugün ne yaptığı önemli, bu şekilde düşünecekler diye umuyorum. Anadolu Efes konusunda tereddüdüm yok, toparlanacaklardır.
 
PERTUSEV İÇİN KONUŞMAK ERKEN
 
- Sertaç Şanlı'ya parantez açarsak, sizce Filip Petrusev onun boşluğunu doldurabildi mi?

 
- Sertaç önemli bir oyuncu ama onu geliştiren de Anadolu Efes'te Ergin Hoca (Ataman) oldu. Sertaç'ın yerine gelen Petrusev'in ne kadar uyum sağlayacağını net olarak görmek için en azından ligdeki ilk yarı performansını görmemiz lazım.
 
Sertaç Şanlı'hın Barcelona performansına gelirsek... Sakatlığı nedeniyle onu, EuroLeague'de pek izleme şansı bulamadık. Ertuğrul Erdoğan'ın Sarunas Jasikevicius ile konuşmalarından öğrendiğime göre, koç Jasikevicius, Sertaç'a güveniyor ve inanıyor. Sertaç, bu güveni boşa çıkartmayacaktır.
 
FENERBAHÇE'NİN İSTİKRARA İHTİYACI VAR
 
- Fenerbahçe Beko ve Sasa Djordjevic'e gelirsek... Bu sezonki performanslarına ilişkin neler söylersiniz?

 
- Fenerbahçe'de Kokoskov kendi yaptığı transferler sonrası kendisi gitti. Ve Djordjevic geldi. Aslında zor bir durumdaydı... Transfer etmediğin oyuncularla yola çıkmak kolay değil; ama kaliteli de bir oyuncu grubu var. Sasa Djordjevic tecrübeli bir basketbol adamı, hem oyuncu hem de koç olarak basketbola çok hakim bir isim.
 
Fenerbahçe için biraz istikrarsız gidiyor izlenimi var kamuoyunda... Kah kazanıyorlar, kah kaybediyorlar; ama bir istikrar gözükmüyor. Onların da takımın iskeleti oturduğu zaman, seri galibiyetlerle EuroLeague'de üst sıraları zorlayacağını düşünüyorum.
 
FIBA - EUROLEAGUE GERİLİMİ İYİCE ÇİRKİNLEŞTİ
 
- Hem kadın (11 Kasım: Slovenya (D), 14 Kasım: Polonya) hem de erkeklerde (25 Kasım: Belarus (D), 28 Kasım: Büyük Britanya) A Milli Takımlarımızın Avrupa Şampiyonası eleme maçları ve özellikle erkeklerdeki sıkışık takvim için neler söylersiniz?

 
- Kadın milli takımı için fazla bir şey söylemeyeceğim. Ceyhun Yıldızoğlu gibi tecrübeli koçları var, umarım eski günlerine dönerler. 
 
Erkek takımımızın Orhun (Ene) gibi çok değerli ve tecrübeli bir koçu var. Avrupa Basketbol Şampiyonası elemelerine iyi başlangıç yapmalarını umut ediyorum. Şöyle zorluklar var... Orhun'un bazı oyuncuları oynatamayacağı bir gerçek, daha önce NBA'deki oyuncularımız Ersan, Cedi ve Furkan'dı; şimdi onlara Ömer Faruk ile Alperen de eklendi.
 
Yetmiyormuş gibi FIBA - EuroLeague çekişmesinden dolayı da sorun var. Milli maç haftasında Efes ve Fenerbahçe'nin de karşılaşmaları var ve Orhun'un çaresizliğini anlayabiliyorum. İnşallah yine de derli toplu bir milli takım kadrosu oluşur ve galibiyetle başlarlar. Temennim bu... 
 
Fakat şunu belirtmek lazım FIBA ile EuroLeague sıkışık takvim konusunda geri adım atmıyor ve iş çok çirkinleşti. Buradan zarar gören basketbol oluyor. Ülke takımları kadro kurmakta zorlanıyor. EuroLeague ekipleri, milli takımlara kah oyuncu veriyor kah vermiyor ve kırgınlıklar ortaya çıkıyor. Sonuçta basketbol kaybediyor. 
 
BİDEV BAĞIMSIZ VE TARAFSIZ KALACAK
 
- Mütevelli Heyeti Başkanı olduğunuz BİDEV'in (Basketbol İçin Destek ve Eğitim Vakfı) 15-17 Ekim'de Eskişehir'deki toplantıları ve projeleri için neler söylersiniz?

 
- BİDEV sadece basketbol oynayan, antrenörlük ve hakemlik yapan değil, basketbola dışarıdan sempatiyle bakan, sevgi besleyen iş insanlarının ve akademisyenlerin olduğu kaliteli bir oluşum. Mütevelli heyeti olarak çeşitli çalışma grupları farklı ve özgün projeler üzerinde çalıştık. Yönetim kurulu bu projeleri hayata geçirmek için çalışacak.
 
BİDEV'in en önemli işlevi sosyal dayanışma olacak. Basketbola emek vermiş insanların zor günlerinde yanında olmak, ailelerine yardımcı olmak, basketbolcuların eğitimiyle ilgilenmek, onlara yön vermek, destek olmak ve etik değerlere bağlı insan yetiştirmek önemli misyonlar olacak. Herkes Eskişehir'den umutla ayrıldı.
 
Bağımsız ve tarafsız olmak çok önemli. Bunu sürdürmemiz gerekli. Hiçbir ayrım gözetmeksizin herkese eşit mesafede ve tarafsız olmalıyız. Kendi kararlarımızı kendimizin alması, en önemli işlevimizden biri olacak. Genç insanların, kadınların daha çok yer almasının BİDEV için daha yararlı olduğunu düşünüyoruz.

YORUMLAR

  • 0 Yorum