Aydın Örs

Aydın Örs


Koraç'ın 25. yılında EuroLeague zaferi neden olmasın?

06 Nisan 2021 - 16:08

"Koraç zaferinin 25. yılında Anadolu Efes, geçen sezon pandemi nedeniyle kavuşamadığı EuroLeague Kupası'na bu sene ulaşabilir. Ergin Hoca ve öğrencileri bu güveni veriyor." 
 
 - 25. yılı geride kalan ülkemize takım sporlarında gelen ilk Avrupa Kupası Koraç'ın basketbolumuz için önemini, bu başarının mimarı olarak nasıl anlatırsınız?
 
- Tabii ki insan o şampiyonluğun ne kadar meşakkatli ve zor geldiğini düşününce duygulanıyor... Ve bugün hâlâ maçın tekrarını izlediğimde bile aynı heyecan ile bu gururu yaşıyorum. Hem benim açımdan hem Efes camiası hem de Türk basketbolu için çok değerli, nefes veren bir şampiyonluk...
 
O şampiyonluk kadar bana gurur veren olay, o takımın 8 oyuncusunun altyapıdan gelmiş olmasıydı. Ben Efes'in altyapısının başına 1983-84 sezonunda geldiğim zaman, o dönemden itibaren altyapı konusunu işlemeye başlamış, oyuncu yetiştirmek ve geliştirmek için çok detaylı çalışmalar yapmıştık. Bu çalışmaların semeresini de ilk olarak 1993'teki Saporta Kupası'nda Aris ile oynadığımız finalde aldık. Bu ilk başarımızda yine 8-9 oyuncu altyapıdan gelmeydi. O takım daha sonra ligde şampiyonluklar yaşadı, oyuncular tecrübe yaşadıktan sonra da  96'da Koraç Kupası zaferi geldi. 
 
Bu zaferin ülkemizin için en büyük önemi 'özgüven' oldu... Türk sporcusu ve Türk basketbolcusuna, kendilerine büyük hedefler koyabileceklerini gösterdik. Herkesten fazla çalışıp, vazgeçmeden yollarına devam ederlerse; hayal ettikleri başarıları elde edebileceklerini net şekilde gösterdik. Türk insanına, Türk sporcusuna 'ben de yapabilirim' hissiyatını verdiğimizi düşünüyorum.
 
EFES'İN DÖNÜŞÜ SÜRPRİZ DEĞİL
 
- Geçen yıl pandemi nedeniyle zirvede olduğu EuroLeague'de mutlu son hayalleri yarım kalan Anadolu Efes'in bu yılki şampiyonluk şansı için neler söylersiniz?

 
- Efes'in bu hayalini gerçekleştirme ihtimali büyük. Sezon başında Efes'in kötü gittiği dönemde bahsettiğim gibi... Efes'in o dönemki sakatlıklar ve formsuz oyuncuların düzelmesiyle tekrar ritim bulacak ve yine iddialı konuma gelebileceğini ısrarla söylemiştim. Tabii ki bu başarıda Ergin Hoca'nın büyük payı var. Takımın oyun şeklinin geçen yıla dönmesiyle yani; topun hücumda paylaşılması ve o gün yıldızlaşan oyuncuya tüm takımın destek vermesi sayesinde Efes bugün yine iddialı konuma geldi.  
 
Bir bakıyorsunuz Micic çok iyi oynuyor, bir bakıyorsunuz Larkin, yada Simon ile Beaubois. Takım olarak çok iyi savunma yapıyorlar, özellikle de boyalı bölgeyi korumaya başladılar. Geçen yılki ritimlerini bulmaları da sürpriz değil. Final Four'da olacaklarına inancım tam. Normal sezonda da Barcelona biraz arayı açtığı için liderlik zor olsa da Efes'in 2. yada 3. olarak avantajlı bir konum ile kendini play-off'lara atacağını düşünüyorum.
 
GUDURIC DÖNÜM NOKTASI OLDU

- EuroLeague'de yine iyi performans sergileyen diğer bir temsilcimiz Fenerbahçe Beko ve onların play-off şansı için neler söylersiniz?

 
- Daha önce de belirttiğim gibi, sezon başı Fenerbahçe yeni bir takım kurdu. Tamam Nando De Colo ve Vesely gibi oyuncular kadroda tutuldu; ama çok önemli oyuncular ile de yollar ayrıldı. Sezon başı sakatlıklar ve yeni oyuncular ile koç Kokoskov'un EuroLeague deneyimsizliği nedeniyle zor bir duruma düşmüşlerdi. Guduric'in dönüşü dönüm noktası oldu. 

Giderek koç Kokoskov'un sistemine ayak uydurdular ve gerçek bir takım havası oluşturdular. Bence Fenerbahçe Beko ilk 8'i garantiledi; hatta Final Four'u bile zorlayabilirler diye düşünüyorum. Onları da çok başarılı buluyorum yeni takım ve yeni koçu ilk senelerindeki bu performanslarından dolayı kutlamak lazım. 
 
GENÇLERİMİZ UMUT VERDİ
 
- Hem kadın hem de erkek Milli Takımlarımız EuroBasket vizesi aldı, turnuvalardaki şansımız neler söylersiniz? Bu arada Olimpiyat elemeleri oynayacak Devler ne yapar?

 
- A Kadın Milli Takımımız geçiş sürecine rağmen Avrupa Şampiyonası'na kalma başarısını gösterdi ve bu turnuvaya katılma istikrarını devam ettirdi. Çok önemli isimlerin basketbolu bıraktığı bu zor dönemde EuroBasket'e gitmek genç oyuncular için çok önemli. Bu turnuvanın en büyük önemi, genç oyuncularımızın kazanacağı tecrübe olacak. Tabii ki şampiyonada başarılı olma hedefini de pas geçmemek gerekir.
 
Erkek takımımız ise antrenör değişikliği sonrası İstanbul'daki EuroBasket eleme grubunda Orhun Hoca ile çok zor bir İsveç maçı oynandı. Orhun Hoca ve teknik heyetinin iyi yönettiği stresli ve zor maçta milliler ikili averaj için gerekli farkı da elde etti.
 
Alperen ve Şehmuz gibi genç oyuncuların devreye girmesi ve Berk'in verdiği katkı değerliydi. Gençlerimiz bize umut verdi. Hırvatistan galibiyeti de başarıyı perçinlemek açısından önemliydi. Sonuçta A Milliler, yine Avrupa Şampiyonası'na kalma başarısını elde etti. 
 
Olimpiyat konusuna gelirsek. İyi bir hazırlık döneminden sonra NBA'deki oyuncularımız Ersan İlyasova, Cedi Osman ve Furkan Korkmaz'ın da takıma katılmasıyla, gruptaki her takım kadar şansımız olacağını düşünüyorum. Önce kendimize güvenmemiz gerekir. Genç oyuncuların verdiği dinamizm ve Orhun Ene ile ekibinin iyi bir hazırlık programı ile başarılı olacağına inanmalıyız. 
 
BEŞİKTAŞ CESARETİ İLE OLUMLU BİR MODEL OLDU
 
- ING Basketbol Süper Ligi'nde bu sezon en beğendiğiniz takımlar ve oyuncular hangileri?

 
- Efes'in ağırlık koyduğu bir lig görüyoruz. Süper Lig'in mutlak favorisi Efes gibi görünüyor. Fakat ben Karşıyaka'nın da yine Ufuk Hoca'nın önderliğinde, geçtiğimiz yıllardaki iddialı haline geldiği kanısındayım. Mücadele gücü ve motivasyonuyla onlar da oldukça iddialı görünüyor. Ligimizde umulmayan mağlubiyetler alsa da Fenerbahçe Beko da her zaman şampiyonluk adaylarından...
 
Ama bana heyecan veren iki takıma geçersek. Bunlardan ilki tabii ki Beşiktaş... Genç oyuncularla oynadıkları ligde, maç kazanmanın ötesinde bu basketbolcuların aldıkları dakikalar basketbolumuza yarar sağlıyor. Bu oyuncuları yetiştiren Bandırma Kulübü'nü de tebrik etmek lazım, uzun yıllar Türk basketboluna yetenekli genç  sporcuları kazandırdılar.  Ama bu operasyonu yapma cesaretini gösteren ve bu gençlere önemli süreler veren koç Ahmet Kandemir ile Beşiktaş'ı ayrıca kutluyorum. Basketbol ve diğer kulüpler için iyi bir örnek oldular. 
 
Afyon ise beğendiğim bir diğer takım. Kısıtlı bütçelerine rağmen önemli bir scouting başarısı gösteriyorlar. İyi seçilmiş yabancılar ve genç Türk oyuncularla bu sene de ligin sürpriz takımı oldular. Antrenörleri Can Sevim ve yönetim anlayışıyla Cömert Küce'yi kutluyorum. Afyon'un bu performansı  diğer küçük bütçeli takımlar için de örnek teşkil ediyor. 
 
Bu arada Hakan Demir'in de Tofaş'ta iyi işler çıkardığını, Bursa ekibinin Hakan Hoca ile ivme kazandığını da belirtmek isterim. 

YORUMLAR

  • 0 Yorum