Neşe Ceylan Zengin

Neşe Ceylan Zengin


C vitamini olmadan kolajen olmaz

02 Eylül 2022 - 16:55

Kollajen, bağ dokumuzun ana bileşeni olan bir proteindir. Başka bir deyişle, kolajen vücudumuzu bir arada tutan yapıştırıcı gibidir.
 
- Kaç tip kolajen vardır?

 
- Vücutta 29 farklı kolajen türü vardır, ancak 3 ana kolajen vardır:
Tip I: Kemiklerde, bağlarda, tendonlarda, deride bulunur.
Tip II: Kıkırdakta bulunur
Tip III: Cilt, kan damarları, iç organlar
 
- Kolajen ne yapar?
 
- Tip I ve III genellikle saç, cilt ve tırnağa destekte bulunur. Cilt elastikiyetini artırabilir ve gözle görülür yaşlanma, kırışıklık ve cilt kuruluğu belirtilerini azaltabilir.
 
Tip II, egzersize bağlı eklem ağrısını azaltabilir. Yüksek etkili sporlardaki sporcular için, tip II kolajen takviyesi, bağ dokusunun güçlendirilmesi ve onarılması yoluyla eklem iltihabı ve ağrısına yardımcı olarak yaralanmaların iyileşmesini ve önlenmesini destekleyebilir.
 
- Peki vitamin C ve kolajen ilişkisi nedir?
 
- C vitamini, kolajen sentezi için ZORUNLU bir kofaktördür. Yeterli miktarda C Vitamini olmadan vücut kolajen oluşturamaz ve depolayamaz. Bu nedenle, beslenmeniz C vitamini açısından yetersizse, bu takviyeler hiçbir şey yapmıyor.
 
- Meşhur iskorbüt (skorbütlü) denizcileri hatırlar mısınız, sebebi neydi?
 
- 18. yüzyılda, yetersiz beslenen denizciler şişmiş, kanayan diş etleri ve diş kaybından muzdaripti. Bu denizciler C vitamininden yoksundu. Kolajen sentezi için C vitamini gerekli olduğundan, yeterli miktarda C vitamini olmadan diş etlerini bir arada tutan "adeta tutkal" olan kolajen yapılamaz ve görevini yapamaz.
 
- Sporcular için kolajen nasıl takviye edilir?
 
- Sporcular ve aktif bireyler için Tip II kolajen içeren bir ürün seçin. Takviyeler genellikle "hidrolize kolajen peptitleri" olarak bulunur. Hidrolize, kolajen proteinin vücut tarafından daha kolay emilmesi için parçalandığı anlamına gelir.
 
Doz: Antrenmanınız sırasında (önce veya sonra) 10-15g kolajen peptit C vitamininin mutlaka aynı anda alınması gerekmez; ancak yaklaşık 50 mg C vitamini ile birlikte alınmasını tavsiye ederim.

YORUMLAR

  • 0 Yorum