Neşe Ceylan Zengin

Neşe Ceylan Zengin


Covid-19 döneminde sporcular bağışıklıklarını nasıl güçlü tutar?

05 Şubat 2022 - 14:06

Malum havalar iyice soğudu ve  koronavirüs  varyantlarıyla birlikte hızla yayılıyor. Enfeksiyon bu kadar hızlı yayılıken, sporcular antrenman yapmaya ve deplasmanlara gitmeye devam ediyorlar. Yoğun bir tempoya sahip olan sporcular  doğru beslenmediğinde veya doğru takviyeleri almadığında bağışıklık sistemleri hızla çökebiliyor ve bu da hastalıklara yakalanmalarına sebep oluyor. Toparlanmak da bir hayli zor oluyor. Peki bu durumda neler yapılmalı?

DAHA FAZLA RENK EKLEYİN...

Meyve ve sebze en güçlü ilaçtır. Günlük en az 5 porsiyon meyve ve sebze tüketmek şart. 3 porsiyon sebze ve 2 porsiyon meyve şeklinde... Genelde sporcular protein ağırlıklı beslenirken sebze tüketimini ihmal ediyorlar. Bazen de meyve yerine tatlılar daha cazip geliyor. Ancak hem bağırsak sağlığı yani bağırsaklarımızda yararlı bakteriler olan probiyotiklerin sağlıklı bir şekilde yaşamlarına devam edebilmeleri ve  bağışıklık sistemini destekleyebilmeleri için  hem de sık hastalanmamak adına her gün her öğün çiğ veya pişmiş -zeytinyağlı veya fırın sebze de olsa- her yemekte proteinlerin yanına sebze eklenmesi gerekmektedir.

ÇİNKO İÇERİKLİ BESİNLER MUTLAKA EKLEYİN

Yapılan araştırmalarda çinkonun tam bir  tam bir bağışıklık dostu olduğu görülüyor... En yüksek düzeyde çinko içeren gıdalar; kırmızı et, nohut, mercimek, kaju ile süt ve süt ürünleridir.

Menü olarak;
Düşük yağlı süte garnola veya yulaf ezmesi,

Günlük kuruyemiş tüketimi,

Tam tahıllı ekmekler üzerine şekersiz fıstık ezmesi,

Hindi veya biftek eti gibi besinleri daha fazla bulundurulabilir.

PRoBİYOTİK VE PROBİYOTİK BESİNLERİ DAHA FAZLA TÜKETİN

Probiyotikler vücudumuzda bağırsaklarda doğal olarak bulunan yararlı bakterilerdir ve bağışıklık sistemini güçlendirirler. Son yapılan çalışmalarda viral enfeksiyonlara karşı probiyotik kullanımının koruyucu ve tedavi edici etkisi bulunmuştur. Besinsel olarak kefir, yoğurt, kombuça, turşu gibi besinleri tüketmek gerekmektedir.

Prebiyotik kaynakları olarak da muz, sarımsak, soğan, tam buğday ürünler ve kuşkonmazı da sayabiliriz. Yeterli gelinmediği durumlarda ekstra takviye formları da kullanılabilir.

İŞLENMİŞ TÜM GIDALARI KISITLAMAK GEREKİR

İşlenmiş yani rafine un ve şeker, tütsülenmiş etler, tüm hazır paketli gıdalar ile kızartmalar; bağırsak florasını bozar ve onu toparlamak çok güç hale gelir. Çünkü işlenmiş tüm gıdalar bağırsaktaki probiyotikleri öldürmektedir. Sonrasında sağlıklı beslenilse bile gıdaların içindeki vitamin ve mineraller emilememektedir. Demir eksikliği anemisi, B12 eksikliği gibi önemli eksiklikler ortaya çıkmaktadır.

VE TABİİ Kİ KİŞİSEL HİJYEN

Yapılan son çalışmalarda grip riskini en azaltan şeylerden birinin de el yıkama olduğu görülmektedir. Virüs veya bakteri bulaşmış olsa bile eli ağıza veya yüzü götürmeden dezenfekte ettiğinizde riskiniz yaklaşık yüzde 40 oranında azalıyor. Her temastan veya dışarıdan geldikten sonra, elleri 20 saniye sabunlu su ile yıkamak da oldukça önemli.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum