Ece Ergez

Ece Ergez


Saras kupasına kavuştu

01 Mart 2024 - 12:31

Fenerbahçe Beko koç Sarunas Jasikevicius yönetimindeki ilk finalinde Anadolu Efes'i 80-67 mağlup ederek Türkiye Kupası'nda mutlu sona ulaştı. Saras oyunculuğundan sonra antrenör olarak da sarı lacivertlilerde kupa kaldırdı.
  
ING Türkiye Kupası ile Konya'da 16-18 Şubat tarihlerinde basketbol dolu bir hafta sonu yaşandı. Baştan sona rakipleri karşısında domine edici bir performansla kupanın sahibi olan Fenerbahçe Beko kupayı müzesine 8. kez götürdü.
 
Tarihinde 17 kez final oynama başarısı gösteren Anadolu Efes ise elde ettiği 12 şampiyonlukla Türkiye Kupası'nın en fazla kazanan takım ünvanını sürdürüyor.
 
Aynı zamanda sarı lacivertli ekipte Litvanyalı başantrenörü Sarunas Jasikevicius hem oyuncu hem başantrenör olarak kupa kaldırma başarısı gösteren sayılı isimlerden oldu. Jasikevicius 2011 yılında da Fenerbahçe'de oyuncu olarak kupayı kazanmıştı. Aynı takımda hem oyuncu hem başantrenör olarak daha önce Mehmet Baturalp, Tolga Öngören ve Ufuk Sarıca kupa kazanma başarısı göstermişti.
 
Çeyrek finalde deplasmanda Petkim'le oynayan Fenerbahçe dengeli geçen ilk çeyrek sonrasında oyuna öyle bir ağırlığını koydu ki kalan sürede rakibini kendisine yaklaştırmadı ve 81-68 ile yarı finale adını yazdırdı. Maçın yıldızı da kuşkusuz 22 sayı 7 ribaundluk performansıyla 2005 doğumlu Tarık Biberovic oldu.
 
Yarı finalde ise Beşiktaş - Fenerbahçe derbisiyle kupa heyecanı Konya'ya taşındı. Taraftarının desteğiyle de maça kusursuz başlayan Fenerbahçe ilk periyodu 32-8 skorla noktalayarak büyük bir avantaj yakaladı. Kalan çeyreklerde Beşiktaş hücumu toparlasa da ilk çeyrekteki farkı kapatmakta başarılı olamadı ve sarı lacivertli ekip 99-68 ile farklı geçerek adını finale yazdırdı. Hücumun her yerinde olan Marko Guduric ve Jonathan Motley haricinde de yerlilerden Sertaç Şanlı öne çıkan bir diğer isim oldu.
 
Anadolu Efes ile çeyrek finalde Manisa'yı konuk etti. Baştan sona çekişmeli geçen maçta rakibinin nefesini ensesinde hisseden Efes zaman zaman zorlansa da 94-85 kazanmasını bildi. Shane Larkin ve Will Clyburn galibiyetin en etkili isimleri oldu.
 
Yarı finalde ise Anadolu Efes'in rakibi Pınar Karşıyaka oldu. Efes yine ilk dakikadan itibaren rakibi karşısında zorlanmaya başladı. Karşıyaka finali çok istediğini parkede mücadelesiyle gösterdi. Üçüncü çeyreği Anadolu Efes, 57-56 ile bir sayı önde kapatarak tamamladı. Son çeyrek finale yakışan bir mücadeleye ev sahipliği yaptı. 81-77 skorla galip gelen Efes finalde Fenerbahçe'nin rakibi oldu. Karşılaşmanın yıldızı yine Shane Larkin olmuştu.
 
Herkesin heyecan ve merakla beklediği final mücadelesi Konya'da müthiş atmosferle birlikte başladı. Ancak Fenerbahçe çeyrek final ve yarı finalde gösterdiği dominasyonu finalde de göstererek rakibi ilk dakikadan itibaren geri püskürtmesini bildi. Bu kadar iyi bir hücüm ve savunma yapan Fenerbahçe Beko karşısında Efes direnemedi.
 
İlk yarı bitmeden Fenerbahçe farkı çift hanelere çıkardı: 32-20. Ancak son bölümde Shane Larkin ve Will Clyburn ile farkı Anadolu Efes tek haneye çekmesini bildi ve ilk devre 42-35 Fenerbahçe'nin üstünlüğüyle noktalandı.
 
Üçüncü periyotta rakibine pota altında adeta duvar ören sarı lacivertliler, 8-0 seriyle de farkı tekrar açmasını bildi. Bu dakikalarda Elijah Bryant'ın 1'e 1'leriyle Efes ayakta kalmaya çalıştı. Ancak son çeyreğe 63-49 ile avantajlı giren taraf Fenerbahçe Beko oldu.
 
Son çeyreğe 6-0 ile başlayan Efes karşısında Fenerbahçe erken bir molaya giderek rakibinin ritm yakalamasını önlemek istedi. Mola dönüşü Scottie Wilbekin ile üçlüğü kaydederek farklı üstünlüğü maç boyunca korumaya devam etti.
 
Karşılaşmayı 80-67 kazanan Fenerbahçe Beko Türkiye Kupası'nı 8. kez müzesine götürdü. Finalin En değerli oyuncusu (MVP) ise 10 sayı 11 ribaund 7 asist 21 verimlilik puanı ile Nick Calathes oldu.
 
ANADOLU EFES 80-67 FENERBAHÇE
LİDERLER

SAYI: 17 SHANE LARKIN (EFES)
RİBAUND: 11 NICK CALATHES (FENERBAHÇE)
ASİST: 7 NICK CALATHES (FENERBAHÇE)
TOP ÇALMA: 2 WILL CLYBURN (EFES)
TOP KAYBI: 3 SHANE LARKIN (EFES)
SÜRE: 36:49 DAKİKA SHANE LARKIN (EFES)
VERİMLİLİK: 21 NICK CALATHES (FENERBAHÇE), 21 SHANE LARKIN (EFES)

YORUMLAR

  • 0 Yorum