Ünal Özüak

Ünal Özüak


Üçlük çıktı mertlik bozuldu

01 Nisan 2024 - 15:16

40 yıl önce 3 sayı kuralının getirilmesiyle birlikte basketbol oyunu bilek güreşine döndü. 2000 yılında yeni yüzyılla birlikte hücum süresi 30 saniyeden 24 saniyeye, topun ön sahaya geçirilmesinin ise 8 saniyeye indirilmesiyle de basketbol yerini 'sallabol'a bıraktı.
 
James Naismith tarafından 1891'de icat edilmiş basketbolun eski köyüne 88 yıl sonra yeni adet getirilerek; dünyanın en popüler basketbol ligi NBA, daha kısa ve daha uzun oyuncular arasında rekabet dengesi yaratmak için üç sayı çizgisi uygulamasını 1979'da başlattı. Basketbolun küresel organizasyonu FIBA da 3 sayı çizgisi uygulamasını 1984 yılında kabul etti...Mertlikte böyle bozuldu.
 
40 yıl önce 3 sayı kuralının getirilmesiyle birlikte basketbol oyunu bilek güreşine döndü. 2000 yılında yeni yüzyılla birlikte hücum süresi 30 saniyeden 24 saniyeye, topun ön sahaya geçirilmesinin ise 8 saniyeye indirilmesiyle de akıl dolu, akışı koçlarca tasarlanmış, uygulaması dış adamlar için top taşıma teknikleri, pivotlar için ayak ve adım ayarlama becerisi gerektiren setlerle... Yarı sahada oynanan basketbol yerini yay gerisinden şut sıkılan çarkıfelek şans 'sallabol'una bıraktı.
 
Binbir zorlukla temin ettiğimiz ABD'li koçların hucum taktiklerini içeren kitaplar çöpe atıldı. Kolej basketbolu öğrenimimiz boşa gitti, 1981’de Balkan şampiyonu olduktan sonra Basketbol Milli Takımı'nı iki kez ABD’ye eğitim turnesine götürmüştük. Eğitim kurulu başkanı olarak gittiğimiz tüm üniversitelerin koçlarıyla görüşerek onların ‘game book’larını topladım. Bizde ve Avrupa’da oynanan basketbola uyan ciltler dolusu oyun taktikleri ve ilişkili drlll’leri içeriyordu bu kitaplar.
 
Üç atış kuralı olasılığının ayırdına Omaha Üniversitesi’nde konuşma fırsatı bulduğum efsane Bill Russell’a NBA set oyun taktiklerini sorup da; ‘Ne taktiği, normal sezonda 80 play-off’larla 120’den fazla, gün aşırı maç oynuyoruz. Ne taktik antrenmanından bahsediyorsun seyahat ertesi maç yapacağımız sahada, şut çalışıp karşılaşmaya çıkıyoruz' dediğinde uyanmalıydım.
 
Avrupa’da Bobby Knight dahil baba üniversite koçları seminerlerinden 'motion offense' dahil gerekli dökümantasyonla Amerikan üniversite koçları seviyesinde tam gelmiştik ki FIBA '3 atış kuralı'nı kabul ederek bütün gayretlerimize taş koydu. Oyun aynen NBA’de olduğu gibi bireysel şut becerisi ‘atan kazanır’ şovuna dönüştü.

YORUMLAR

  • 0 Yorum