Ünal Özüak

Ünal Özüak


İkisi F4 yolunda biri evlere şenlik

01 Nisan 2024 - 15:14

Fenerbahçe Beko ile Ergin Ataman'ın PANA'sı Final Four'a kilitlenirken Anadolu Efes ise Tomislav Mijatovic’i göreve getirerek EuroLeague'de yumuşak inişe geçti.
 
Fazla uzağa gitmeden kasım ayında 'Bizimkiler Final Four yapar mı?, şubatta ise 'Anadolu Efes nasıl kurtulur?' yazılarım ile ben uyarılarımı erkenden yapmıştım. Temsilcilerimizin biri kulak ardı ederken, diğeri ise sağ duyulu davrandı. 

Yakın tarihli olandan başlarsak ne demiştik şubat ayında Efes için, "Basketbolumuzun önemlisi ve lokomotif kulübü Anadolu Efes, Mission Impossible (Görevimiz Tehlike) filminin benzeri yöntemle kendini imha etti!’ Kendi düşen ağlamaz bizi ağlatır! Oysa ki; ‘Çifte şampiyon genlerini geri kazanım işlem algoritması şöyle olmalı: Tek başına koç değişikliği kesmez ve de yetmez. Efes basketbolumuzun önemlisidir...Baştan kara etmiş, öğrenilmiş çaresizlik yaşayarak ligin dibine oturan, kazanmayı unutmuş Efes ancak; işin başına -paranın ışığa tutulduğunda gözüken filigranı gibi- operasyonun patron CEO'su olacak bir GENEL MENAJER getirerek kurtulur..." 
 
Anadolu Efes küçük takımların büyük koçu Erdem Can’ın, büyük takımda küçük kaldığının ayırdına varmakta çok geç kaldı. Havluyu attığında ise yılların yardımcısı iyi insan Tomislav Mijatovic’i göreve getirerek yumuşak inişe geçti. Anlaşıldı ki Anadolu Efes'i basketbol takımı yapan Ergin Ataman'mış. Onun ardından, çifte şampiyonluğu kazanırken gözlemlediğimiz mükemmel organizasyonun esamesi kalmadı.
 
Gitti bu kez de Komşu'da çift el yumruğunu sallayarak finale doğru adım adım gidiyor en fazla övündüğümüz ‘bizim çocuk’ Ataman. Üstelik Avrupa’nın geçinmesi en zor başkanı Giannakopoulos'la çok iyi bir dirsek teması kurarak Panathinaikos'u yeniden taraftarlarının gönlünde yüceltti, yıldızını parlattı Yeşillerin... Başka bir deyişle Yunanlılar Tuncay Özilhan’dan daha basiretli davrandı. 
 
Anadolu Efes’in bugünkü acı sonunu hazırlayan bir başka tarihi yanlışı da var. Yıllarca 'aklı evvel' dedik Anadolu Efes'e. Basketbol için doğruları ilk defa onlar akıl ederdi. Mirsad, Hidayet, Mehmet Okur gibi doğru oyuncu devşirmelerle basketbolu yukarı taşıdılar, '12 Dev Adam'ın yaratıcısı oldular. Şimdi öyle mi! İte kaka götürdükleri EuroLeague’de (Olympiacos maçında) 12 oyuncusu da yabancı! 

Türk basketboluna acı yansıması olan bu aymazlık yüzünden uzun yıllardır altyapıdan kimse çıkmıyor, çıkan oyuncular da başka takımlara veya direkt ABD’ye gidiyor. Bir zamanlar kartal olmak işe yaramaz, bu performansla sürdürebilir olmalı, Efes toparlanmazsa seneye tarih olur…
 
Aklın yolunu seçen Fenerbahçe’ye geldiğimizde kasım sayımızda Kanarya için özetle şöyle demiştim: "Un var, şeker var, iyi takım var, daha iyi oynamalı Fenerbahçe. Helvayı Dimitris Itoudis'in yapabilmesi kaydıyla tabii ki." 
Tam bu noktada Fenerbahçe Beko keskin sirkenin daha fazla köküne zarar vermesine son vererek takımın başına Sarunas Jasikevicius’u getirdi ve takım kimyası ve yapısına ters düşen bütün yanlışları düzeltti. 

SARAS AZ KONUŞTU ÇOK İŞ YAPTI
 
Itoudis gibi davranmayıp daha az konuşup daha çok iş yapan Saras, takımının hem hücum hem de savunmada nasıl bir potansiyele sahip olduğunu anladı ve savunmadan başlattığı hücum anlayışını hayata geçirdi. Takımın tırsaklığını üzerinden atarak ilk 15 dakikada sert savunma ile birlikte ribaundları toplayan, hücumda da neredeyse işlerin kusursuz işlediği bir Fenerbahçe sürdü sahaya…

Haftalardır parkede güçlü İspanyol takımlarına karşı, bütün kulüp rekorlarını kırarak 'kusursuz fırtına' estirdi Kanarya… Milano deplasmanındaki yol kazasını saymazsak olası rakiplerine sayı avantajını da alarak İmparatorluk yürüyüşünü sürdürüyorlar.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum