Maurizio Gherardini

Maurizio Gherardini


Doncic, Charles Barkley gibi!

03 Şubat 2019 - 16:08

"Luka Doncic'in NBA'de henüz ilk senesinde, özellikle ilk 3-4 aylık periyotta başarabildikleri tek kelimeyle; inanılmaz. Bugüne kadar gerçek yeteneğini sergileyerek olgun ve yeterince tecrübeli bir görüntü sergiliyor. Charles Barkley gibi... O, gelecekte en iyi oyuncular listesine adını yazdırabilir"

- Fenerbahçe yer aldığı turnuvaların hepsinde ilk yarıları lider olarak tamamladı. Bu durum çerçevesinde bir sezon değerlendirmesi yapabilir misiniz?

- Herkesi şaşırtabilecek bir başlangıç yaptığımızı kabul ediyorum. İlk yarı performanslarını göz önüne alırsak tutarlı bir oyun sergilediğimizi söylemek mümkün. Evimizin dışında deplasmanda da birçok maç kazandık. Şu ana kadar iyi bir iş başardık; ama sezonun uzun olduğunu unutmamak gerekiyor. Oldukça uzun ve mücadeleci bir maraton ile karşı karşıya olduğumuzun bilincindeyiz. Belki ufak tefek kayıplara rağmen iyi grafiğimizi sezon sonuna kadar taşıyabiliriz.

Buna nefesimiz yetecek mi bilmiyorum; ama biz her karşılaşmada takım olmayı başaran ve gerekli mücadeleyi verecek bir ekibe sahibiz. Uzun soluklu bir yarışın içindeyiz ve bu yüzden dönem dönem düşüşler olabilir. Bu tarz durumlarla karşılaşabileceğimizi biliyoruz ve sonuna kadar yarışın içinde kalıp mücadele etmeye hazır olmamız gerekiyor.

CSKA MOSKOVA TOPARLANABİLİR

- CSKA Moskova hem ligde, hem de EuroLeague'de kötü günler geçiriyor. Sizce bu problemin temel sebebi ne olabilir?

- Her takım sezon içinde bazı düşüşler yaşayabilir. CSKA Moskova içinde durumun aynı olduğunu düşünüyorum. 18 maçlık bölümde bizim için iyi bir sezon olsa da, bazı takımların dönemsel düşüşler yaşaması normal. Bazı zamanlarda parlak bir yönetim sergileyemeyebilirsiniz. Oyuncularınızı şekillendiremeyebilirsiniz ve bunlar çok normal şeyler; çünkü epey uzun bir sezonda mücadele veriliyor.

CSKA güçlü bir takım. Güçlü takımlar da bazen dalgalanmalar yaşayabilir. Önemli olan bu dalgalanmaları iyi yönetebilmek ve finalde hedefine ulaşabilmek. CSKA Moskova'nın doğru değişiklikler yaparak hâlâ toparlanabileceğini düşünüyorum. Tek başına maç kazandırabilecek oyunculara sahipler Nando De Colo, Sergio Rodrigues gibi. Ama takım olarak gerçekten gelişmiş bir oyuncu kombinasyonları var. İstedikleri ritmi oturturlarsa ve gerekli enerjiyi harcarlarsa zor günleri geride bırakabilecek güce sahipler.

DONCIC'Lİ DALLAS ÇOK EĞLENCELİ

- Son günlerin popüler konusu; Luka Doncic... Doncic'in NBA'deki çaylak sezonunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

- Luka Doncic'in uluslararası basketbolda iyi bir noktaya ulaşacağına inanıyorum. Kariyeri boyunca yaptığı işler gerçekten harikaydı. Ama Doncic'in ilk senesinde, özellikle ilk üç, dört aylık periyotta başarabildikleri tek kelimeyle; inanılmaz. Draft edilen oyuncular arasında net bir şekilde en iyi performansı gösteren oyuncu olduğunu düşünüyorum. Ancak hiç kimse en iyi performansı vereceğini düşünmemişti ve kimse inanmıyordu.

Bugüne kadar gerçek yeteneğini sergileyerek olgun ve yeterince tecrübeli bir görüntü sergiliyor. Charles Barkley gibi... Luka Doncic bu oyununu 3-4 yıl daha üzerine katarak sürdürebilirse, veteran sezonunda adından söz ettirmeyi sürdürebilir. İlk sezonunda takımının liderliğini üstlenebilen bir oyuncu. Gelecekte en iyi oyuncular listesinde adını yazdırabilir. Yeteneklerini sahada göstermesi insanlar için heyecan uyandırıcı bir olay.

NBA'de eski oyuncularımızın maçlarını takip ediyorum. Onların Dallas ile oynadıkları maçlardan örneklendirmem gerekirse Mavericks gerçekten eğlenceli ve izlemesi hoş bir oyun sergiliyor ve Doncic de bunun bir parçası.

KİMSE ONUN, CURRY'DEN FAZLA OY ALACAĞINI DÜŞÜNMEMİŞTİR

- Luka Doncic'in NBA All-Star oylamasında aldığı oy oranı bazı kesimler tarafından tartışma konusu haline geldi. Örneğin Tracy McGrady'nin yaptığı yorumlar çok konuşuldu. Sizin bu konudaki düşünceleriniz neler?

- Bu konuda farklı yorumlar duymamız çok normal, özellikle konuspor olunca bu daha da normalleşiyor. Yapılan yorum negatif gibi görünse bile saygı içeren bir yorum. Çünkü hiç kimse, Doncic'in, Stephen Curry ve onun gibi yetenekli oyuncuların üzerinde oy alacağını düşünememiştir.

Bence Doncic'in yansıttığı sürpriz performans, özellikle genç NBA hayranlarında rol model olacak ve takımına liderlik eden bir çocuk kahraman yarattı. Bu bir kesim için bir sürpriz olmuştu; ama bu demek değil ki Doncic, Curry'den, LeBron'dan veya Durant'tan daha mükemmel bir oyuncu. Gençler arasında popüler olduğu için bu derece rağbet görmesi normal; ama yapılan yorumlar negatif algılanmamalı. Tecrübeli meslektaşlarının uyarılarını dikkate almalı. Bence şu anki oylamadan da Dallas hayranları oldukça memnundur.

AVRUPA GELENEKSEL NBA ŞOV SAHNESİ

- Son günlerde NBA ve Avrupa basketbolu sıkça kıyaslanmaya başladı. Teknik açıdan bir değerlendirme yapmak gerekirse bu durum için neler söylemek istersiniz?

- NBA, Avrupa basketboluna oranla oldukça hızlı bir oyun yapısına sahip ve çok daha fazla skor yönelimine sahip bir organizasyon. Bunun da ana sebebi oyunun bazı bölümlerinde yaşanan evrimleşme. NBA özellikle normal sezonda eğlence ve şov ağırlıklı bir basketbola sahne oluyor. Burada da böyle bir lüksümüz yok. Çünkü iki organizasyonun da sistemi birbirinden oldukça farklı yapıya sahip.

Biri geleneksel yapıya sahip bir lig iken, diğeri daha çok uluslararası bir şov. Birbirinden ayrı değerlendirilebilecek stili olan iki organizasyon. NBA'deki tüm takımları da aynı kefeye koymak da pek mantıklı değil. Çünkü her takım birden fazla üst düzey yetenekli oyuncuyu bir araya getiremeyebilir. Dediğim gibi NBA daha çok skor ve gösteri odaklı bir organizasyon ve her bölgenin kendine has stili var. Değerlendirirken bunlar göz önüne alınmalı. 

YORUMLAR

  • 0 Yorum