Maurizio Gherardini

Maurizio Gherardini


Büyük resmi görmeliyiz

08 Haziran 2019 - 12:13

"Final Four böyle geçti diye felsefenizi değiştirecek misiniz?' demek çok kolay. Ancak EuroLeague tarihinin en başarılı normal sezonunu geçirdiğimizi unuttuk mu? Yani sırf Final Four’da gördüklerimiz sebebiyle kendi felsefemizi değiştirmeyeceğiz."

- Takım, Final Four’da beklentilerinizi karşıladı mı? Böyle bir sonuç bekliyor muydunuz?

- Normal durumdaki bir Fenerbahçe Beko olarak Final Four’a gitmediğimizi biliyorduk. Birçok eksik parçayla başa çıkmak zorundaydık. İçinde olduğumuz koşullara göre en iyi hazırlığı yapmaya çalıştık. Sakatlıklar, sezonun bir parçası ve bahane olamaz. Eksiklerimiz vardı; ancak yarı final maçında enerjimiz düşüktü.

Anadolu Efes’e karşı normal görüntümüzde değildik, gerçekten enerjimizi parkeye yansıtamadık. Bu maça fazla yoğunlaşmış olmamıza ve mevcut koşullara iyi hazırlanmamıza rağmen, enerji seviyesi bakımında normal seviyemize çıkamadık.

EFES HARİKA BİR MAÇ OYNADI

- Anadolu Efes maçının 3. çeyreği, sizin adınıza maçın en kritik bölümüydü. Bu bölümdeki kötü performansın sizin oyununuzu nasıl etkilediğini düşünüyorsunuz?


- Efes harika bir maç oynadı. 3. çeyreğin ortalarına kadar maç dengedeydi. Ancak enerji
seviyemiz, Efes hücumlarını durdurma konusunda yeterli değildi. İyi savunma yapmak,
rakibin problem yaşamasına yol açar. Evet, Efes gerçekten çok iyi oynadı. Hem Larkin, hem Micic çok iyi oyuncular ve birçok zor atışı isabete çevirdiler.

Böyle bir maçta rakibi durdurmayı başaramazsanız, Final Four’da maçın içine geri dönmek çok zor oluyor. Eğer maçın içine dönmek zorunda olduğunuz zaman, fizik durumunuz buna uygun değilse; işiniz neredeyse imkânsız. Bizim bu maçtaki tek şansımız, skoru son bölüme kadar kafa kafaya götürmemiz olacaktı.

Ancak 3. çeyrekte Efes çok iyi hücum etti, biz savunmada iyi reaksiyon gösteremedik ve maçın kaderini 3. çeyrek performansları belirledi.

KALİTELİ ABD'LİLERİ GETİRMEK ZORLAŞIYOR

- Final Four’da ABD'li oyuncuların dominant performanslarını gördük. Amerikalı
oyuncuların EuroLeague’e katkıları hakkında ne düşünüyorsunuz? Final Four’da
Amerikalı oyunculardan bu kadar dominant performanslar bekliyor muydunuz?


- İyi ABD'li oyuncular, her zaman oyunun ve ligin kalitesine önemli katkı yaparlar. Amerikalı
oyuncular, parlamaları gereken dönemlerde performanslarını yükseltebiliyor. Birçok Amerikalı oyuncu, yıllardır EuroLeague’de mücadele ediyor. Amerikalı oyuncuların her daim oyuna böyle etki yapmasını umuyoruz. Ancak asıl problem, kaliteli Amerikalı oyuncuları Avrupa’ya getirmenin gün geçtikçe zorlaşması.

EuroLeague kaliteli bir ürün. Hem mevcut ABD'li oyuncuların, hem de yeni gelenlerin performanslarını sergilemesi için iyi bir yer.

PASAPORT DEĞİL KİMYA ÖNEMLİ

- ABD'li oyuncuların Final Four’da bu kadar dominant performanslar sergilemesi, Fenerbahçe Beko olarak sizin transfer stratejilerinizi etkileyecek mi?


- Her koçun, her takımın kendi felsefesi var. Performansları değerlendirirken büyük resmi görmek lazım. 'Final Four böyle geçti diye felsefenizi değiştirecek misiniz?' demek çok kolay. Ancak EuroLeague tarihinin en başarılı normal sezonunu geçirdiğimizi unuttuk mu?

Yani sırf Final Four’da gördüklerimiz sebebiyle kendi felsefemizi değiştirmeyeceğiz. Bu oyunun güzel yanı her takımın kendi fikirleri, planlarının olması. Herkes kendi kimyasını yaratıyor. Bizim kendi ruhumuz var, kendi tanımımız var.

Kontrol edemeyeceğimiz şeylerle karşılaşana kadar EuroLeague’in en başarılı takımıydık. Bizim konumuzda kontrol edemeyeceğimiz (sakatlık) şeyler yaşadık.

Pasaporta bakmıyoruz, oyuncuların bizim sistemimize, felsefemize uyup uymadığına bakıyoruz. Mesela biz finalde CSKA Moskova'yı yensek, CSKA'ya 'Niye bu kadar ABD'li oyuncu kullandığını mı?' soracaksınız. Herkes kendisi için en iyi kimyayı yaratmaya çalışıyor. Herkesin felsefesi farklı; ama herkes kazanmak için en iyi kimyayı oluşturmaya çalışıyor.

Eğer Lauvergne’e, Ennis’e, sağlıklı Kalinic ve Vesely’e sahip olsaydık… Dediğim gibi bahanelere sığınmak istemiyorum. Ancak normal sezonda nasıl başarılı performans sergilediğimizi, çok iyi bir oyuncu çekirdeğini sahip olduğumuzu, üst üste 5. defa Final
Four’a kaldığımızı unutmamalıyız.

Pasaportlar önemli değil, en iyi kimyayı yaratmaya çalışıyoruz. Önemli olan kulüp için en iyi sonucu alacak fırsatı yaratmak.

TORONTO'NUN ŞANSI OLABİLİR

- 'Milwaukee Bucks mı yoksa Toronto Raptors mı' finalde Golden State Warriors’ı yenmek için daha fazla şansa sahip? Golden State’i yenmek için yapılması gereken
şey ne sizce?


- 7 sene Toronto Raptors’ta çalıştıktan sonra bu soruya Milwaukee cevabını veremem. Warriors şu an Cousins’ten yoksun ve Durant/Igoudala ikilisinin fiziksel sorunları var. Splash Brothers’ın kalitesine ve takımın dengesi, kilit rolündeki Draymond Green’e dikkat etmeniz lazım. Bence Draymond Green’i limitlemeniz lazım. Eğer Draymond Green’i durdurmanın
bir yolunu bulursanız, bir şansınız olabilir.

Şutörler her zaman şut sokuyorlar, mükemmel şutörler. Ancak takımın dengesi, işlerin bu kadar iyi yürümesini sağlayan kişi Draymond Green. Draymond’ı durdurmanın yolunu
bulan takımın bir şansı olabilir.

YORUMLAR

  • 0 Yorum