Maurizio Gherardini

Maurizio Gherardini


Bu EuroLeague böyle gitmez

15 Aralık 2019 - 15:17 - Güncelleme: 17 Ağustos 2022 - 15:27

"Bu sezon EuroLeague, çok ama çok dengeli bir lig; ama bu maraton uzun sürecek. Rekabet daha da arttı ve sezon sonunda birbirine çok yakın sonuçlar çıkabilir. Maç alamaz denilen Valencia'nın şu an bizden fazla galibiyeti var!"

- Fenerbahçe Beko, bu sezon THY EuroLeague’de istediği başlangıcı yapamasa da, ING Basketbol Süper Ligi’nde iyi bir başlangıç yaptı. Bu iki farklı başlangıcın arasındaki fark nedir?

- Öncelikle şunu söylemeliyim ki, Basketbol Süper Ligi’nde rekabet seviyesi gelişti. Zirve için rekabet eden takım sayısı arttı. Basketbolu takip eden taraftarlar için de ilginç bir sezon başlangıcı var. Çünkü Türkiye ve Basketbol Süper Ligi için bazı şeyler olumlu yönde gelişiyor.

Takım hakkında konuşmak gerekirse, sakatlıklardan dolayı tam anlamıyla bütün bir takım olamadık ve bir limit sorunu yaşadık. Rotasyonumuzdaki esnekliğimizden yararlanamadık. Buna rağmen, yeteri kadar şansımız da vardı. Sahada olan grup, iyi bir basketbol oynadı. Zor maçlarımız oldu. Özellikle Ankara, ve Bursa’da Tofaş deplasmanları zordu ve önümüzde yine zor deplasmanlar, yolculuklar olacak.

Bu sezon Basketbol Süper Ligi daha eğlenceli olacak. İlk maçlardan yola çıkıp herhangi bir yorumda bulunmak için erken ama Efes ve Karşıyaka gibi önemli takımların zirvede yer alması çok önemli. Bu takımlarla aynı puanda olsak da onların gerisindeyiz. Ayrıca, birçok Türk takımı, mücadele ettiği Avrupa kupalarında iyi gidiyor, başarılılar. Ama şunu kesinlikle söyleyebilirim ki, Türkiye’de basketbol, geçen sezona göre daha rekabetçi ve eğlenceli.

YABANCI SINIRI HEM İYİ HEM KÖTÜ

- Sakatlıkları bir kenara koyup kadro geneline bakacak olursak, geniş bir rotasyona sahipsiniz. Ancak, bunun avantajı olduğu kadar dezavantajının da olduğunu düşünüyor musunuz?


- Birçok yabancı oyuncuya sahip olduğunuz için kadro derinliğinizi değerlendirebiliyorsunuz. Fakat oyuncularınızın sakatlığı olunca, elinizde fazla seçeneğiniz kalmıyor. Şu anda yaşadığımız durum da bu. Avantajlarından bahsedecek olursak, fiziksel olarak daha hazır oyunculara sahip oluyorsunuz. Farklı şeyler deneyebiliyorsunuz. Ama geniş rotasyonun diğer tarafına bakacak olursanız da, yaptığınız değişikliklerle ve kurallar gereği, aynı oyuncu grubunu bir arada bulunduramıyorsunuz. Her maç farklı kadrolar oluşturuyorsunuz. Bence, geniş rotasyonun avantajları olduğu kadar dezavantajları da var. Ligdeki dengeyi korumak için getirilen yabancı oyuncu sınırlaması iyi; lakin takımların sık sık kadro değişikliğine gitmesine sürüklediği için kötü.

- EuroLeague’de geçen yıllara göre rekabet düzeyi arttı. Önceden sizinle birlikte Real Madrid ve CSKA’nın ağırlığını ortaya koyduğu bir lig vardı. Şimdi birçok takım zirve adayı... Bu konudaki görüşleriniz neler?

- EuroLeague’de birçok takım önemli yatırımlar yaptı. Aslında kulüp olarak bu durumdan mutluyuz. Ne kadar çok takım zirve mücadelesi verir ve bunun içinde kalırsa, bizim de rekabetçiliğimizi arttırır. Sıralamaya bakacak olursanız, takımların galibiyet-mağlubiyet durumu birbirine yakın. Valencia için, “Hiç maç kazanamazlar” deniyordu. Fakat üst üste 3-4 galibiyet aldılar ve bizden daha fazla galibiyeti var.

Bu sezon EuroLeague, çok ama çok dengeli bir lig ama bu maraton uzun sürecek. Takımlar iyi yatırımlar yaptı, daha iyi oyunculara sahip oldular. Rekabet daha da arttı ve sezon sonunda birbirine çok yakın sonuçlar çıkabilir. Herkes play-off’ta olmayı hayal ediyor.

HER AN HER ŞEY OLABİLİR

- Peki, gelecekte, EuroLeague’de sıralamanın ve daha birçok şeyin değişeceğini düşünüyor musunuz?


- Şu an 11 maç geride kaldı. 34 haftalık bir sezondan bahsediyoruz. Herkesin bir şansı var. Normal sezonun sonunda, her takımın play-off şansı var. Şu an Barcelona, Anadolu Efes, Olimpia Milano gibi zirvede olan takımlar büyük gelişmeler kaydetti; ama her takım birbirine yakın ve her an her şey olabilir. Burada bizim için önemli olan, sağlıklı kalabilmek. Şu anki en büyük sorunumuz bu.

RODRIGUEZ VE TEODOSIC İTALYA'YA YARADI

- İtalya basketbolunun yükselen gidişatı için neler söyleyeceksiniz?


- İtalya’da Olimpia Milano, yaptığı yatırımlar ve bulunduğu konum itibariyle diğerlerinden farklı bir yerde. Lakin Virtus Bologna, son zamandaki yatırımıyla büyük bir gelişme kaydetti. Segafredo ile olan sponsorluklarıyla, bu arenada büyük yerlere gelecek. Genel olarak tüm takımların büyük bir yükselişinden bahsedemeyiz; ama Virtus Bologna güzel bir örnek. Bologna ile birlikte Umana Reyer Venezia da, İtalya’da ve Avrupa’da şampiyon oldu. EuroCup’ta da iyi gidiyorlar. Onlar da rekabetçi bir takım.

Sassari, Brescia ve Trento da İtalya’da iyi yollar katetti. Çok büyük bir yükselişten bahsetmesek de, Sergio Rodriguez ve Milos Teodosic gibi yıldızların İtalya’ya gelmesiyle, İtalya’da basketbola ilgi yeniden arttı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum