Fatih Saboviç

Fatih Saboviç


Efes'in yeri burası!

16 Kasım 2018 - 11:29

Birkaç sezondur beklentilerin uzağında kalan Efes, koç Ataman’ın erkenden kurduğu kadro ile Ankara’da bambaşka bir görüntü çizdi. Son EuroLeague finalisti Fenerbahçe’yi geçen lacivert beyazlılar, şampiyonluğa ulaşarak âdeta bu sezonki sloganını haykırdı: Benim yerim burası!
 
 Geçen sezon Anadolu Efes’in başına geçen koç Ergin Ataman, bu sezonu işaret ederek, “Efes’in dirilişini hazırlayacağız” demişti...

Tecrübeli başantrenörün sözünü tuttuğuna, Ankara’daki 34. Cumhurbaşkanlığı Kupası karşılaşmasında en net hâliyle şahit olduk. Dev randevu; Fenerbahçe ile Anadolu Efes’in olduğu kadar Türkiye’de basketbola farklı dönemlerde, çok kıymetli katkılar veren iki ismin, Ataman ve Obradovic’in de birbirlerine, ‘meydan okuması’ anlamını taşıyordu aynı zamanda...
 
ÖNEMLİ YILDIZLAR YOKTU AMA...

Maçtan önceki günlerde iki tarafın birbirine dair verdiği demeçler, geçen sezondan kalan buzları da tamamen eritti diyebiliriz... En önemli basketbol kentlerimizden Ankara’da, taraftarların büyük ilgi gösterdiği mücadele öncesi Anadolu Efes’te Motum, Anderson, Larkin ve Pleiss maç kadrosunda yoktu.

Fenerbahçe’de ise Vesely hafif sakatlığı sebebiyle kadroda yer almazken, Ennis ile Guduric de tribündeydi. Buna rağmen, iki ekibin çok sayıda yeni yıldızı, formalarını sırtına geçirmişti.
 
İLK ANDAN İTİBAREN NEFES KESTİ

Anadolu Efes, belli bir iskelet harici neredeyse tamamen yenilenen kadrosu; Fenerbahçe de ‘takviyeli’ yüzüyle parkeye çıktığında kıran kırana mücadele de başladı... Dunston ve Ahmet’in mücadelenin hemen başındaki karşılıklı blokları, ‘Sonuna kadar mücadele edeceğiz’ demenin somutlaşmış örnekleri gibiydi.

Dış atışlarda problemli olan Anadolu Efes, ilk çeyreğin sonlarına doğru açıldı. Ahmet Düverioğlu-Sloukas ikilisi Fenerbahçe’yi sırtlarken, lacivert beyazlılar Doğuş ve Simon’ın girişiyle tempoyu artırıp birinci periyodu 17-15 önde geçti.
 
MOERMAN RİTMİNİ YAKALADI

Başa baş geçen ikinci çeyrekte de Sloukas’a tutunan Fenerbahçe’ye karşılık, Anadolu Efes’te Beaubois ve Moerman etkiliydi. Ataman’ın öğrencileri, odaya 30-28 üstün gitti.
Üçüncü 10 dakikada, Efesli Moerman ilk devre boyunca verdiği ribaund katkısını, sokamadığı şutlarda isabet bularak skora da yansıttı. Fenerbahçe’de ise Sloukas vites düşürünce takımın temposu dip yaptı. Sarı lacivertliler, final çeyreğine 44-36 geride girdi.
 
MICIC KİLİT ROL OYNADI...

Karşılıklı ‘üç sayılık atış yağmuru’nun yaşandığı dördüncü periyotta Efes kaçmaya, Fenerbahçe ise kovalamaya büyük enerji harcadı. Nitekim sonlara doğru Dunston’ın yaptığı faul geriden gelen sarı lacivertlileri kupaya ortak etti!

Soğukkanlılığını koruyan, önceki sezonlardaki tecrübe/kalite farkını; yeni takviyelerin koç Ataman ve yönetim tarafından erkenden yapılması ile kapatan Anadolu Efes, Simon, Doğuş, Beaubois ve Micic’in elbirliğiyle zafere ulaştı.
 
SLOUKAS, SON SÖZÜ SÖYLEYEMEDİ!

Skor 65-62 Efes lehine iken Fenerbahçe adına son topta isabet bulamayıp, maçı uzatmaya götüremeyen isim ise trajik şekilde 24 sayıyla karşılaşmanın en skoreri olan (2 ribaund ve 5 asisti de var) Sloukas’tı...

Ve Cumhurbaşkanlığı Kupası’nı 10 defa ile en çok kazanan kulüp olan Anadolu Efes, Ankara’da da 'geleneğini' sürdürdü. Lacivert beyazlılar, 11. kez bu kıymetli kupayı müzesine götürdü. İki takımın centilmenlik çerçevesindeki mücadelesi, taraflı tarafsız herkesin takdirini topladı.
 
MAÇIN EN SKORERİ:
Sloukas, 24 sayı
(Fenerbahçe)
 
MAÇIN EN ÇOK RİBAUND ALAN İSMİ:
Moerman, 9 ribaund
(Anadolu Efes)
 
MAÇIN EN ÇOK ASİST YAPAN İSMİ:
Sloukas, 5 asist
(Fenerbahçe)
 
 ATAMAN ‘İŞARET FİŞEĞİNİ’ YAKTI!
Karşılaşma sonrası, “Avrupa’nın en önemli koçuna ve en önemli takımlarından birine karşı sezona bu kupayla başlamak önemli” diyen Anadolu Efes Koçu Ergin Ataman, kariyerinde kazandığı ilk kupanın da bir Cumhurbaşkanlığı Kupası olmasının hatırlatılması üzerine, “Evet öyleydi. Şimdi tek eksiğim olan EuroLeague Kupası’nı istiyorum” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum