Fatih Saboviç

Fatih Saboviç


Kupa başka bahara

08 Haziran 2019 - 12:04

19 Mayıs'a denk gelen anlamlı günde Anadolu Efes, THY EuroLeague Finali'nde CSKA Moskova'ya yenilse de, Avrupa 2.'si olarak göğsümüzü kabarttı. Real'e kaybeden Fenerbahçe Beko ise üst üste 5. kez katıldığı Final Four'dan 4.'lükle döndü.

Türk basketbol tarihinin Avrupa’daki altın sezonu, Fenerbahçe Beko ve Anadolu Efes’in
THY EuroLeague Final Four’una kalmasıyla başlamıştı. En büyük iki mutluluk ise şunlardı:

- Sarı lacivertli temsilcimiz normal sezonu 25 galibiyet ve 5 yenilgiyle lider bitirip rekorla Vitoria bileti aldı.

- Geçen sene normal sezonu son sırada tamamlayan Anadolu Efes, koç Ergin Ataman önderliğinde şahlandı.

Eleme ağacının diğer tarafından ise gelenek sahibi iki dev; CSKA Moskova ve Real Madrid geliyordu. Neredeyse herkesin gönlünde, son şampiyon Real Madrid’den ziyade CSKA
Moskova’nın finale kalması ve ardından kupanın 19 Mayıs’ta, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a çıkışının 100. yıl dönümünde Türkiye’ye gelmesi yatıyordu.

Fakat yarı finalde Lauvergne ile Datome’nin yokluğu, Vesely ve Kalinic’in de sakatlıktan yeni çıkmış olmalarından dolayı Fenerbahçe Beko’nun kolu kanadı kırıktı! Anadolu Efes ise tam kadro hazırdı.

İki temsilcimizi karşı karşıya getiren maçta zihinsel ve fiziksel anlamda daha iyi hazırlanma fırsatı bulan Efes, ‘Michael Jordan ruhuyla’ oynayan ve istatistikleri kasıp kavuran Shane Larkin önderliğinde (30 sayı, 7 ribaund, 7 asist ve 43 verimlilik puanıyla F4 rekoru) parkeden 92-73’lük farklı bir skorla galip ayrıldı.

Adını finale yazdıran Ataman’ın öğrencileri, Türk basketbolu için ‘bölüm sonu canavarı’ hâline gelen CSKA Moskova’yla kozlarını paylaşacaktı. Rus ekibi şampiyonluk maçına Real Madrid’i geriden gelip 95-90 yenerek yükseldi.

En zorlu 40 dakika öncesi her şey hazırdı. Anadolu Efes ilk andan son ana dek canını dişine takarak savaştı. Vitoria’da finale müthiş bir giriş yapan lacivert beyazlılar, yine her şeyini ortaya koyan Shane Larkin’e tutundu.

Devreye 44-42 geride girdiği maçta Anadolu Efes, gerek tecrübe eksikliği, gerekse ceza şutlarında faturayı kesmeyi başaramadığı için Real Madrid’e 91-83 yenildi; ama Türkiye’nin gönlünü kazandı.

Maç sonu Ergin Ataman ile Fenerbahçe taraftarları arasında yaşananlar ise taraf gözetmeksizin hem ülke basketbolumuza, hem de kulüplerimizin imajına üzücü şekilde gölge düşürdü.

Yine de her şeye rağmen; Türk basketboluna seviye atlatan bir Final Four daha geride kaldı. Hem Anadolu Efes, hem de sakatlara rağmen her şeyi deneyen Fenerbahçe Beko, ayakta alkışlanacak normal sezon, play-off ve Final Four performanslarıyla adlarını unutulmazlar aradına yazdırmayı başardı. 

YORUMLAR

  • 0 Yorum