Fatih Saboviç

Fatih Saboviç


Obradovic'in 5 büyük maçı!

02 Nisan 2022 - 09:31

Zeljko Obradovic’in Avrupa ve Dünya basketboluna damga vurduğu karşılaşmalar saymakla bitmez… Ancak yine de Sırp koçun en unutulmaz 5 maçını derlemeye çalıştık. Zirvede tabii ki daha çok genç bir antrenörken Partizan’la ilk senesinde kaldırdığı FIBA Avrupa Ligi Kupası yer alıyor.
 
Fenerbahçe’de geçirdiği yıllar öncesinde uzaktan ve hayranlıkla takip etmeye çalıştığım Zeljko Obradovic’i, Türkiye’ye geldikten sonra bir gazeteci olarak pek çok anında gözlemleme ve ondan öğrenme fırsatım olduğu için çok şanslı hissederim hep… Obradovic’in Partizan Koçu olarak basketbol sahnesine sağlam bir adım attığı 1992’de İstanbul’daki Montigala Joventut zaferinin 30. yıldönümünde bu konu ve efsanenin 5 maçına dair bir yazı kaleme alabilmek ise ayrı bir mutluluk…
 
Efsanenin 5 maçı için herkesin zihninde farklı mücadeleler ya da sıralamalar canlanabilir. Ancak ben birinci sıra sonrasında tamamen doğaçlama maçlar seçtim. Maçları herhangi bir önem sırasına göre dizmek istemedim. İşte Obradovic’i Obradovic yapan ve stilini yansıtan o karşılaşmalar…
 
1- İSTANBUL’DAN AVRUPA’YA: BEN BURADAYIM!


Tarih: 16 Nisan 1992… Salon: Abdi İpekçi Arena… Yaşadığı talihsiz trafik kazası sonrası bir yayanın ölümüne sebep olan Zeljko Obradovic, oyunculuk kariyerinin son dönemlerinde 2 yıl hapis cezası çekmek zorunda kalmıştı. Ülkesinde dönemin spor bakanı Dragon Kicanovic, bir gece ansızın aradığı 32 yaşındaki Obradovic’ten basketbol oyunculuğunu bırakıp koç olmasını isteyecekti. Divac ve Paspalj gibi genç yıldızlarını NBA kaptıran genç Partizan, henüz ‘kimsenin güvenmediği’ koç Obradovic ile İstanbul’da zafere ulaşabileceğini tahmin edemezdi. Üstelik son saniye üçlüğü ile gelen zaferin son saniyesinde mevcut Fenerbahçe Beko Koçu Aleksandar Djordjevic’in imzası olacaktı…
 
2- FENERBAHÇE İLE TARİH YAZDI: EUROLEAGUE ZAFERİ

Tarih: 21 Mayıs 2017… Salon: Sinan Erdem… Belki de bu listenin ilk sırasında yer alabilecek bir maçtı. Çünkü yalnızca Fenerbahçe taraftarlarının değil, tüm Türkiye’nin kilitlendiği bir karşılaşmaydı 2017’deki Fenerbahçe-Olympiakos, EuroLeague finali… 81 ilde kurulan dev ekranlarla milyonlar tarihi zaferin her anına şahitlik etti. Yarı finalde Real Madrid’i 84-75 ile geçen Fenerbahçe, finalde Obradovic’in Yunanistan’dan aşina olduğu Olympiakos’u 80-64 gibi ezici bir skorla devirerek Türk sporunda bir ilki başaracaktı. Zeljko Obradovic ile adım adım gelen bu büyük başarı, yıllar sonra bile asla unutulmayacak.
 
3- YUNANİSTAN LİGİ FİNAL SERİSİ VE İLK ZAFER

90’lı yılların ortası ve sonuna doğru Yunan basketbolundaki Olympiakos hegemonyasının ardından Panathinaikos yükselişteydi. Göreve gelen koç Obradovic ise o zamanlar, yıllar boyu PANA’da kalarak sayısız zaferle efsane hâline geleceğini tahmin etmeyebilirdi. Göreve geldiği ilk sezon Yunanistan Ligi final serisinde PAOK’u deviren PANA, 2000-2001’de ise büyük bir başarıya imza atacaktı. Koç Obradovic yönetiminde normal sezonu lider bitiren Panathinaikos, final serisinde ezeli rakibi Olympiakos karşısında dış sahadaki 2 maçı yitirmesine rağmen içeride 3 maç kazanıp şampiyon oldu. Takip eden yıllarda Obradovic ayrılana dek zaferlerin ardı arkası kesilmeyecekti.
 
4- EUROBASKET 2005’E VEDA VE TARİHİ BASIN TOPLANTISI

Tarih: 20 Eylül 2005… Salon: Novi Sad, Spens Spor Salonu… “Sırbistan” denilince Obradovic için akan sular durur. O dönemki adıyla Sırbistan-Karadağ’da düzenlenen Avrupa Basketbol Şampiyonası’nda ülkesinin milli takımını yönetiyordu Obradovic… İspanya, İsrail ve Letonya’nın yer aldığı gruptan 2. sırada çıkan Sırbistan-Karadağ, eliminasyon maçlarında Fransa’ya 74-71 yenilecekti.

Karşılaşmanın ardından düzenlenen basın toplantısı, Zeljko Obradovic’in belki de şu ana dek düzenlediği toplantılar arasında en akılda kalanıydı. Unutulmazlar arasına giren bu maç ve sonrasında yaşananları YouTube üzerinden 18 dakikalık bir videoda da bulabilirsiniz.
 
5- İKİ DAKİKADA 14 SAYI GERİDEN DÖNÜŞ…

Tarih: 16 Haziran 2017… Salon: Akatlar… EuroLeague Kupası’nı müzesine götüren Fenerbahçe, Türkiye Ligi play-off’larında final serisi dahil oynadığı 9 maçın hiçbirini kaybetmemişti. Ancak deplasmanda oynanan final serisi maçlarında bambaşka hikâyeler yazmıştı Obradovic’in ekibi… Serinin son maçında Beşiktaş karşısında bitime 2 dakika kala skorda 79-65 siyah beyazlılar üstündü. Ancak Obradovic’in inanılmaz hamleleri ve takımın momentumu alarak geri dönüş yapmasıyla normal süre 84-84 sona erdi. Sarı lacivertliler 98-94’le şampiyon oldu. Maçı ve şampiyonluğu getiren Bogdanović karşılaşma sonunda, “Uçak bileti aldığımı son anda hatırladım” esprisiyle her şeyi özetliyordu!
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum