Fatih Saboviç

Fatih Saboviç


Yoksa yine mi evde kalacağız?

02 Ekim 2020 - 14:10

"6 aydır devam eden pandemide hayat ara ara normale dönüyor gibi gelse de; daha çok uzun süreler hem basketbolumuz hem de günlük yaşamımızın altı üstüne gelecek gibi gözüküyor."
 
Mart ayının ortalarından itibaren Türkiye’yi etkisi altına almaya başlayan Covid-19 salgını, doğal olarak sporu da vurmuş ve basketbolda ‘Beyaz sezon’ ilan edilmişti. Aradan geçen 6 aylık sürecin ardından yine başladığımız noktaya dönmüş gibi gözüküyoruz. Üstelik bu kez -artan test sayılarını da göz önünde bulundurarak söylemek gerek- günlük pozitif vaka sayıları, pandeminin etkisini ilk gösterdiği zamandan daha da fazla çıkabiliyor.
 
Gloria Cup dahi sorun oldu
Eylül 2020’nin Türkiye özelindeki salgın yansımaları parke dışında olduğu gibi parke içerisinde de ‘problemli’ydi. Ülkemizde düzenlenmesi planlanan uluslararası basketbol turnuvası Gloria Cup dahi Dnipro takımında 5, temsilcimiz Galatasaray Doğa Sigorta’da 1 kişinin testlerinin pozitif çıkmasının ardından ertelendi. Fenerbahçe de bu iki ekibin yanı sıra turnuvadan çekilmek zorunda kaldı. Öyle ki sarı lacivertlilerin bu konuda canı, sürecin başlarında yeterince yanmıştı.
 
İlk yarı seyircisiz başlangıç…

Türkiye Basketbol Federasyonu Başkanı Hidayet Türkoğlu eylül ayında yaptığı açıklamada bir noktanın altını dikkatle çizdi. Türkoğlu, “Sağlık Bakanlığı ile yaptığımız görüşmeler ilk yarıdaki maçların seyircisiz oynanmasına karar verdik” ifadelerini kullandı. Başkan Türkoğlu ayrıca, kulüplerin en önemli sorunlarından birinin Covid-19 testleri olduğunu vurgulayıp, “Sayın Cumhurbaşkanımıza beklentilerimizi arz etmiştik. Cumhurbaşkanımız da, makul bir ücret talep edileceğine yönelik talimatlar verdi. Cumhurbaşkanımızdan böyle güzel haber almamız bizi çok mutlu etti” dedi.
 
Kayserispor’dan hamle…
Covid-19 salgınına karşı tüm önlemler her alanda alınsa bile yine de ciddi sıkıntıların ortaya çıkma ihtimali açık bir gerçek… Eylül ayının ortalarında İspanya Basketbol Ligi’nde hastalığın sporculara bulaşması sonucunda ertelenen karşılaşmalar malumunuz... Çok sayıda farklı ülke ve ligden negatif haberler gelirken, ülkemizde Covid-19 vakalarının en ciddi artışı gösterdiği Kayseri’de de ekstra bir hamle yapılması ihtiyacı doğdu. Kayseri Basketbol Spor Kulübü, “Evde Kal” temalı bir video yayınladı.
 
Psikolojik yönü bambaşka…
Covid-19 salgınının fiziksel anlamda hastalığın -öyle veya böyle- etki alanına girenler üzerinde yarattığı fiziksel tahribatın yanına, toplumun genelinde yarattığı ve yaratmaya devam ettiği zihinsel tahribatı da eklemek zorunda kalıyoruz. Aslında her anlamdaki psikolojik kırılma da bu noktada yaşanıyor. Hayat ara ara normale dönüyor gibi gelse de; daha çok uzun süreler hem basketbolumuz hem de günlük yaşamımızın altı üstüne gelecek gibi gözüküyor.
 
Zinciri birlikte kırabiliriz
Günün sonunda geriye elle tutulur şekilde kalan tek nokta; salgının başından bu yana Sağlık Bakanlığı ve yetkili merciler tarafından yapılan uyarılara uymak gibi duruyor. Salgın zincirini tek bir noktadan dahi kırmamız, hiç şüphesiz; biz ve sevdiklerimizin hayatında olumlu yansımalara yol açacaktır. Hem ülkemizin yetkili mercilerine hem de değerli Türkiye Basketbol Federasyonu ekibine bu mücadelesinde başarı dilemekten başka çaremiz yok. Global anlamda da basketbolun ve insanlığın en az etkiyle artık salgının yankılarından tamamen kurtulması dileğimle…

YORUMLAR

  • 0 Yorum