Fatih Saboviç

Fatih Saboviç


Madalyonun iki yüzü

06 Mart 2020 - 10:12

THY EuroLeague’de bu sezon bir türlü beklenen performansı ortaya koyamayan Fenerbahçe Beko, koç Obradovic’in sarı lacivertli camia adına çıktığı 500. maçında Solgar Vitamin Türkiye Kupası’nı son 5 yılda 3. kez müzesine götürmeyi başardı.

Başkent Ankara yine birbirinden heyecanlı maçlara ev sahipliği yaptı. Solgar Vitamin Türkiye Kupası’na katılmaya hak kazanan takımlar parkede ellerinden gelen en yüksek performansları ortaya koydu ve finalde ‘sürpriz’ olarak nitelendirilebilecek bir takım vardı; Darüşşafaka Tekfen…

Koç Selçuk Ernak önderliğinde çıkışını sürdüren Daçka, ilk maçta Anadolu Efes’i, ardından Galatasaray Doğa Sigorta’yı devirerek geldiği şampiyonluk mücadelesinde performansının ‘tesadüf’ diye nitelendirilemeyeceğini herkese gösterdi. Karşı tarafta ise Avrupa’daki
kötü gidişten ötürü üzerinde yoğunlaşan negatif enerjiyi atmak isteyen Fenerbahçe Beko vardı.

DAÇKA, KARTAL’LA KANATLANDI!

Çeyrek final etabında TEKSÜT Bandırma’yı 100-70 gibi net bir skorla geçen Obradovic’in öğrencileri, son 4’te saf dışı bıraktığı Türk Telekom karşısında De Colo-Kalinic-Vesely üçlüsü ve takımın diğer üyelerinin ekstra katkılarıyla 83-81 gülerek adını finale yazdırdı.

Darüşşafaka ise THY EuroLeague’in gözdesi Efes’i 81-71 yenmesi yetmezmiş gibi Galatasaray Doğa Sigorta’yı da 85-71’le mağlup etti. Yarı finalde Daçka adına parantez açılması gereken isim kesinlikle Kartal Özmızrak’tı. Kartal; 25 sayı, 3 ribaund ve 7 asistlik etki yarattı ve takımını finale kanatlandırdı.



SARI LACİVERT KOLEKSİYONA +1

Nefesleri kesen final için turnuva öncesi genel bir tahmin yapılsa büyük çoğunluğun oyunu Anadolu Efes-Fenerbahçe Beko’dan yana kullanacağı herkesin ortak fikri olsa gerek… Hatta yakın çevrem ve sosyal medyadan da durumun böyle olduğunu gördüm diyebilirim. Ancak her zaman bırakılması gereken ‘hata payı’ bu tahmin için de geçerliydi.

Fenerbahçe kariyerinde 500. maçına çıkmanın motivasyonunu; bu kupayla sezonun gidişatını değiştirebileceğinin de bilincinde olarak ikiye katlayan koç Obradovic, sarı lacivert koleksiyonuna 11. zaferi ekledi. Kostas Sloukas ve Melih Mahmutoğlu’nun sergiledikleri ekstra performanslar Nikola Kalinic, Nando de Colo ve Jan Vesely’nin skorer oyunlarının üzerine ‘destek sosu’ oldu. Fenerbahçe, Zeljko Obradovic’le 11. kupayı kaldırırken, taraftarlar sezonun geri kalanı için de ziyadesiyle umutlandı.

EN İYİ KOÇ: SELÇUK ERNAK

Darüşşafaka Tekfen başında ortaya koyduğu etkileyici yönetimsel performans ve oyuncularına her maç empoze etmeyi başardığı tutkuyla, alkışı sonuna kadar hak etti. Darüşşafaka gibi kıymetli bir camiayı, elindeki imkânlar dahilinde Solgar Vitamin Türkiye Kupası’nda taşıyabileceği en yüksek noktalara taşıdığına inanıyorum. Özellikle Kartal Özmızrak’ın Galatasaray maçındaki oyunu ve katkısındaki temel faktörün Ernak’ın yerli oyuncular üzerindeki pozitif etkisi olduğu düşüncesindeyim.

EN BÜYÜK SÜRPRİZ: ANADOLU EFES

Turnuva öncesi neredeyse ‘herkesin favorisi’ Anadolu Efes’ti. Efes, zihinsel açıdan kendini adadığı alanların THY EuroLeague ve Süper Lig olduğunu ortaya koydu. Ataman’ın öğrencileri ilk maçta Darüşşafaka Tekfen’e yenilerek ilerleyişi başlamadan bitirdi. Üç zorlu kulvarda yolunu aydınlatmaya çalışan lacivert beyazlılar, istemeden de olsa ‘fedakârlığı’ Solgar Vitamin Türkiye Kupası’nda yaptı.

EN İYİ OYUNCU: JOHNNY HAMILTON

Kupayı 3 maç üzerinden değerlendirdiğimiz zaman, Darüşşafaka Tekfen’in başarılı uzunu Johnny Hamilton her anlamda fark yaratmayı bildi. İlk karşılaşmada Efes’e karşı 16 sayı, 7 ribaund ve 1 asistle kilit rolü oynadı. Yarı final mücadelesinde 36 dakikayla sahada en çok kalan oyuncuydu. Hamilton, sarı kırmızılılara karşı 8 sayı ve 11 ribaund üretti. Finalde Fenerbahçe Beko gibi zorlayıcı bir rakip vardı. Tam 39 dakika forma giyen Johnny Hamilton; 20 sayı ve 10 ribaund kaydetse de yanına ‘ekstra katkı’ sağlayacak bir ismi bulamadı. Her şeye rağmen, 3 maçlık periyodun en istikrarlı oyuncusuydu.

EN BAŞARILI ORGANİZASYON

Türkiye Kupası temelli bakıldığında son yılların en başarılı organizasyonunu geride bıraktığımızı söylemek mümkün. Türkiye Basketbol Federasyonu’nun Result Sports firması ile yaptığı logo, genel tasarım ve sosyal medya iş birlikleri ciddi bir pozitif yansıma yarattı. Ankara basketbol seyircisinin o ‘kentine münhasır’ sevgisi ve yarattığı samimi ortam da hem mücadele gücünü pozitif yönde etkiledi hem de Türk basketbolu adına ortaya tadına doyulmayacak bir atmosfer çıkmasını sağladı.

OBRADOVIC’İN FENERBAHÇE BEKO KARNESİ
GÖREV YILI: 7
EUROLEAGUE: 2017
TÜRKİYE LİGİ: 2014, 2016, 2017, 2018
TÜRKİYE KUPASI: 2016, 2019, 2020
CUMHURBAŞKANLIĞI: 2013, 2016, 2017

YORUMLAR

  • 0 Yorum