Fatih Saboviç

Fatih Saboviç


Değişim tüneli 2020

02 Aralık 2020 - 15:41

Tüm dünyanın ‘kabuk değiştirmek’ zorunda kaldığı ve yaşamın tamamen ‘farklılaştığı’ bir seneyi geride bırakıyoruz...

Covid-19 salgını, hayatı bambaşka yönlere savurdu. Doğal olarak meydana gelen gelişmelerden basketbol da fazlasıyla etkilendi. Peki geçip giden yıla parke merceğinden daha geniş açılarla bakıldığında neler yaşandı?

2020… İnsanlığın pek de hoş anılarla hatırlamayacağı, yakın geçmişte eşine benzerine rastlanmayan çok sayıda olayın sığdığı bir yıl oldu. Son düzlükte yapılacak olası bir değerlendirmenin ana maddesi tabii ki Covid-19 salgını…

Ancak basketbol açısından bakıldığında gerek Türkiye, gerekse dünyanın farklı coğrafyalarında pek çok iz bırakan olay yaşandı. Arzu ederseniz gelin, 2020’nin önce çıkan 10 basketbol olayına hep birlikte göz atalım.
 
1- DURDU DÜNYA!
 
2020 ‘pandemi geçişi’ ile başladı. Asya’dan başlayarak dünyanın geri kalanına doğru bir seyir izleyen Covid-19 salgını basketbolu da içine aldı. Tüm spor müsabakaları, hatta hayat pek çok anlamda duraksadı/durdu.
 
Yalnızca parkelere dair yapılacak tespitler ve derlemelerde değil, yaşamın her alanında gerçekleştirilecek olası benzeri tespitlerde pandemiyi ilk sıraya yazmak gerekeceği aşikâr. Yüzlerce yıldır böylesine global bir etkiyle gelen salgına şahit olmayan insanlık, Covid-19 etkilerine dair artçı şokları basketbol ve bütün diğer spor branşlarında yaşamaya devam ediyor.
 
2- KOBE’NİN VEDASI…
 
Aslında, global anlamdaki duygusal etkisi açısından Covid-19’dan farksız kalacak bir olayla başladı yıl… Tarih: 26 Ocak 2020… Dünya basketbolu, tarihin en büyük yıldızlarından birine trajik bir helikopter kazası ile veda etti.
 
NBA ve Los Angeles Lakers efsanesi Kobe, 41 yaşında bir helikopter kazası sonucu hayata gözlerini yumdu. Kobe’yle beraberindekileri taşıyan helikopter, 13 yaşındaki kızını antrenmana götürürken kaza yaptı ve araçtaki 4 kişinin tamamı yaşamını yitirdi. Tüm dünya yasa boğuldu…
 
3- GOBERT VE TALİHİ!
 
NBA’in salgın sebebiyle verdiği aradan birkaç gün önce Utah Jazz’in Fransız oyuncusu Rudy Gobert, yaptığı hareketle hafızalara kazındı. 11 Mart’ta kepenk indiren NBA’de Gobert, bir basın toplantısından ayrılırken önündeki tüm mikrofonlara dokunarak corona virüs ile dalga geçmişti.
 
Ancak Gobert’e yapılan test pozitif çıkınca tüm maçlar ertelenmişti. Üstelik test sonucu da Utah Jazz ve Oklahoma City Thunder maçı başlamak üzereyken açıklanmıştı. Yıllar sonra dahi dönüp baktığımızda Rudy Gobert ismi bu olay ile muhtemelen hep akıllarda kalacak.
 
4- GÜLE GÜLE OBRADOVIC…

Türkiye’ye, Türk basketbolunun marka değerine, Fenerbahçe Beko’ya, tedrisatından geçen sporculara, rakiplerine, sporseverlere ve gazetecilere öyle çok şey kattı ki… Her daim, “İyi ki” diye anılacak bir rastlaşmaydı Fenerbahçe ile Zeljko Obradovic’inki…
 
Ülkemizde yolu geçti ve basketbola seviye atlatarak buradan ayrıldı Sırp koç… Ona dair düşününce, “Kazansan da kaybetsen de ertesi sabah çalışmalısın” sözünü anımsamak ve bu deyişi gerçekten anlamak dahi bir insan için yeterlidir derim hep… ‘Kalp’ gitti ama ‘beyin’ (Maurizio Gherardini) geride kaldı. İşte bu da Kokoşkov ile yola devam etmeyi seçen Fenerbahçe Beko’nun şansıdır…
 
5- KRAL, KOBE İÇİN BAŞARDI

Los Angeles Lakers, pandemi ve yasaklara rağmen bir şekilde tamamlanan NBA sezonunda play-off finalinde Miami Heat’i 4-2 ile yenip şampiyon oldu. LeBron James liderliğinde şampiyonluğa ulaşan Lakers’ın 2010'daki zaferinin başrolünde Kobe Bryant vardı.

26 Ocak'ta geçirdiği helikopter kazası sonucunda hayatını kaybeden Kobe için LeBron James de şampiyonluğun ardından bir sosyal medya paylaşımı yaptı ve her fırsatta arkadaşının değerini dile getirmekten geri kalmadı. James yazdığı kısa ve öz notta, “Umarım seni gururlandırdım kardeşim. Seni seviyor ve özlüyorum şampiyon” dedi.
 
6- GÖNÜLLERİN ŞAMPİYONU: EFES

Bir takım düşünün ki; kötü geçirdiği bir THY EuroLeague sezonunun ardından ligi domine etsin. Bir takım düşünün ki; momentumu bir an bile düşmesin. Ve yine bir takım düşünün ki; yaşattığı coşku açısından, “çocukluğumun Efes Pilsen’inden” farkı olmasın. Yıllar önce yaptığımız röportajda Anadolu Efes Genel Menajeri Alper Yılmaz, “Efes Pilsen ruhunu geri getireceğiz” demişti.
 
Koç Ergin Ataman ile Efes, bu söyleneni başardı. Ancak Covid-19 hem EuroLeague’deki kuvvetle muhtemel zafere hem de Türkiye Süper Ligi’ndeki olası ciddi başarılara ket vurdu. Yine de her şeye rağmen bu sene ‘gönüllerin şampiyonu’dur Anadolu Efes…
 
7- BAŞKA BOYUT: NBA BUBBLE

NBA, yarıda kalan 2019-20 sezonunu bitirmek adına oldukça özel bir ortam oluşturdu. Covid-19 salgını nedeniyle oyuncular, antrenörler ve takım personelleri Orlando, Florida yakınlarındaki Walt Disney World'de yaratılan tesis ortamında -izole edilmiş bir hâlde- sezonu tamamladı.
 
Dünyanın en önemli organizasyonlarından biri olan NBA’in ve basketbolun yaşanan salgına karşı ortaya çıkan bu refleksi, spor yönetimine de yeni bir boyut kazandırdı. NBA, 11 Mart’ta verdiği sezonu dondurma kararıyla da dünya çapındaki pek çok spor organizasyonunun ara vermesine/iptaline ön ayak olmuştu.
 
8- SARICA GİTTİ, ENE GELDİ

A Milli Basketbol Takımımızın Koçu Ufuk Sarıca’nın görevine 2021 yılı sonuna dek devam eden sözleşmesine rağmen son verildi. Sarıca’dan bayrağı devralan isim ise Orhun Ene oldu. Geçtiğimiz ay TOFAŞ’tan ayrılan koç Orhun Ene, 2011 yılında da Milli Takım’da görev yapmıştı.
 
Ufuk Sarıca ile yola devam edilmemesi ve sürecin perde arkasında yaşandığı öne sürülen iddialar daha uzunca süre konuşulacağa benziyor. Bakalım 12 Dev Adam’da yaşanan bu kan değişikliği gelecek dönemdeki süreçleri ne şekilde etkileyecek.
 
9- TÜRK VATANDAŞI LARKIN
 
Anadolu Efes’te yıldızını iyiden iyiye parlatmayı başaran Shane Larkin’in Türk vatandaşlığı 2020 yılının ilk düzlüğünde onaylanmıştı. Türk Milli Takımı kadrosuna da dahil edilmek istenen Larkin, sakatlığı sebebiyle ay yıldızlı formayı giyme şansını elde edememişti.
 
Türkiye Basketbol Federasyonu’nun özel girişimleri sonrasında Milli Takım’a kazandırılan 1992 doğumlu Larkin, gelecek dönemde çok sevdiği Türkiye’de uzun yıllar ay yıldızlı formaya hizmet etmek istediğini her fırsatta dile getiriyor.
 
10- BÜYÜK KAN KAYBI
 
Türk basketbolunun altyapısı ve merkezi 2020 yılında büyük bir darbe aldı. Eski adıyla Banvit olan Bandırma Basketbol Kulübü, ekonomik gerekçeler dolayısıyla ligden çekilme kararı aldı. 
 
Ülke sporuna sayısız sporcu yetiştiren ve attığı her adımda başarılı işler çıkaran Bandırma BK’dan yapılan açıklamada, “Aylardan beri ekonomik zorluklarla boğuşuyoruz. Bu yüzden ING Basketbol Ligi'nden çekilme kararı aldık. Tabii ki 25 yılı aşkın bir süredir tertemiz bir geçmişi bulunan kulübümüzü ligden çekmemiz nedeniyle yüreğimiz kan ağlıyor ama yapacak bir şey yok. Ancak kulübümüzü kapatmıyoruz. Kulüp faaliyetimiz sürecek” ifadelerine yer verildi. 2020’deki olumsuz haberlere bu da ağustos ayında eklenmişti.
 
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum